Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

20 de ani de la deschiderea Liceului Greco-Catolic „Timotei Cipariu”

 
20 de ani de la deschiderea Liceului Greco-Catolic „Timotei Cipariu”
  • 26 Apr 2015
  • 6665

Vineri, 24 aprilie a.c., în sala de spectacole a Universității Populare „Ioan I. Dalles” a avut loc Simpozionul aniversar – 20 de ani de la deschiderea Liceului Greco-Catolic „Timotei Cipariu”.

Înainte ca elevii să încânte publicul cu măiestriile lor dobândite de-a lungul anilor de școală prin cântec, poezie și joc, părintele conf. univ. dr. Ioan Mitrofan, de la Facultatea de Teologie greco-catolică din cadrul Universității Babeș-Bolyai a prezentat Istoria și actualitatea Școlilor Blajului. Cuvintele părintelui profesor au fost presărate cu recitaluri de poezie din scrise de corifeii Școlii Ardelene pregătite de cei mici și cei mari .

Momentele artistice de pe scenă pregătite de elevii Liceului au fost îmbogățite de culoarea și gingășia icoanelor pe sticlă lucrate de elevi de la Cercul de pictură al școlii expuse la intrarea în Sala Dalles.

Evenimentul s-a încheiat cu un moment plin de emoție în care foști elevi ai școlii, din diferite generații, au urcat pe șcenă alături de directoarea școlii, Sr. Maria Fodoca CIN, și-au amintit de momentele petrecute în Liceului și de profesorii care le-au îndrumat pașii.

Liceul greco-catolic din București a fost înființat cu binecuvântarea Arhiereilor Blajului și și-a început activitatea în anul 1994 ca o școală vocațională cuprinsă în rețeaua învățământului de stat prin strădania Surorilor Maria Fodoca, directoarea Liceului, și Viorica Birău din Congregația Inimii Neprihănite.

Liceul greco-catolic din București dorește să se înscrie pe linia școlilor care continuă tradiția învățământului românesc și mai ales tradiția școlilor Blajului.

În primul an de funcționare a avut un număr de 25 de elevi, o singură clasă, găzduită de Liceul „Nicolae Iorga”, prin bunăvoința conducerii și a doamnei profesoare Erika Suhay, care ne-a pus la dispoziție cabinetul dânsei de matematică și care a fost diriginta și mama exigentă a acestor elevi. Orele de religie au fost predate cu mult drag și bucurie de părintele Vasile Mare, protopopul Bucureștilor din aceea vreme.

În următorul an școlar se formează o nouă clasă, de data acesta, la Grupul Școlar „George Călinescu”.

În anul școlar 1996-1997 se înființează Liceul Teologic Greco-Catolic cu sediul la Școala nr. 177 „Nicolae Grigorescu”, cu două clase a IX-a, una de profil teologic umanist, alta de profil real matematică-informatică. Primul pas e făcut.

Un pas de referință a fost murarea în sediul Școlii nr. 175, tot printr-o coabitare, în anul 1997-1998, unde pe lângă clasele de la Școala 177 se mută și clasa de la Grupul Școlar „George Călinescu”.

Liceul și-a format aici propriul corp profesoral, cu cadre didactice alese, de ținută, dispuși să se angajeze într-un proiect educativ în care multe elemente ale tradițiilor școlii ardelene se reactualizau, în condiții și sub forme noi.

În anul 2004 Liceul Teologic Greco-Catolic a luat numele marelui dascăl și preot greco-catolic Timotei Cipariu.

La 1 septembrie 2005, Liceul Teologic Greco-Catolic „Timotei Cipariu” și Școala cu clasele I-VIII nr. 180 se comasează și noua unitate își ia numele de Liceul Greco-Catolic „Timotei Cipariu”. Totodată este și momentul în care activitatea didactică se transferă în spațiile actuale, care sunt reparate, consolidate și dotate prin grija Primăriei Sectorului 1 a Municipiului București. Alte multe investiții au fost făcute prin ajutoare punctuale ale unor persoane inimoase sau asociații ale Bisericii.

Din anul 2011 programul educațional al Liceul Greco-Catolic „Timotei Cipariu” se îmbogățește și cu o grădiniță, prin bunăvoința surorilor din Congregația Maria Bambina care au oferit o casă în apropiere.

Tot de la început, prin proiectul său educativ, Liceul s-a definit ca o „școală deschisă tuturor și pentru fiecare”, dorind să acorde șanse egale tuturor copiilor dornici să se formeze în spiritul creștin promovat de Liceu ca o lucrare a Providenței.

Scopul școlii noastre este promovarea și valorizarea potențialului educativ propriu fiecărui copil, contribuind la formarea integrală, liberă și armonioasă a fiecărui elev, considerat ca persoană umană, unică și valoroasă pentru societate.

La baza întregii formări educative stă spiritualitatea evangheliei.

Adresa Liceului : Strada Bucegi, nr. 97, Sector 1, Bucureşti, cod 012315
Tel./Fax : 040-021-667.84.34 (Secretariat) ;
E-mail : secretariat@lgrcat.ro, 

Pagina web : www.lgrcat.ro

Vizualizare galerie imagini



Sursa:episcopiabucuresti.ro