Luni, 13 aprilie a.c., la ora 20.30, în bazilica Sfântul Bartolomeu de pe insula Tiberină din Roma, sanctuar al Noilor Martiri ai secolului XX și XXI încredințat comunității Sfântul Egidiu, a fost oferită spre păstrare o relicvă aparținând Sfântului Maximilian Maria Kolbe.
Preotul călugăr franciscan polonez, Maximilian Kolbe a fost ucis în lagărul nazist de exterminare la Auschwitz, în 1941, oferindu-se să moară voluntar în locul unui alt prizonier, tată a mai multor copii, condamnat la moarte după fuga unui deținut.
La Sfânta Liturghie de canonizare, care a avut loc pe 10 octombrie 1982, Ioan Paul al II-lea l-a numit "patron al secolului nostru atât de dificil".
Intrat de foarte tânăr în Ordinul Fraților Minori Conventuali, părintele Kolbe a fondat "Miliția Neprihănitei", mișcare devenită destul de activă în rândul populației din mediul rural și printre muncitorii din Polonia.
În 1922, Kolbe a edificat, în apropiere de Varșovia, mănăstirea Niepokalanów – "Cetatea Neprihănitei Fecioare Maria" – care a devenit centru de renaștere spirituală și religioasă într-o epocă de profunde transformări sociale și culturale.
În ciuda unei sănătăți destul de șubrede, în 1930 părintele Kolbe avea să plece misionar în Japonia și India, simțind chemarea de a predica Evanghelia acolo unde Cuvântul Domnului nu ajunsese încă. Revenit în Polonia, a fost arestat imediat după invazia trupelor germane.
La Auschwitz, locul care – mai mult decât oricare altul – simbolizează abisul răului din secolul al XX-lea "a murit un om, dar s-a salvat umanitatea", scria Karol Wojtyła în 1976, pe când era arhiepiscop de Cracovia, referindu-se la Maximilian Kolbe.
Împreună cu relicva, Sanctuarului Noilor Martiri din secolele XX și XXI i-a fost încredințată de asemenea o carte de rugăciuni cu o dedicație autografă a Sfântului Maximilian Kolbe, din 1937, în care spune: "Fratelui Jarosław. Maria. Cel care o iubește cu devoțiune pe Neprihănita Fecioară Maria se va mântui, va deveni sfânt și-i va conduce și pe alții la sfințenie. [semnat] Fratele Maximilian Kolbe".
Ceremonia de încredințare a relicvei a fost prezidată de mons. Marco Gnavi din cadrul Comunității Sfântul Egidiu și de fratele Marco Tasca. Ministrul general Frații Minori Conventuali.