Eveniment diplomatic aniversar, miercuri, 18 martie 2015, la Roma, intitulat ”România – Sfântul Scaun: 25 de ani de la reluarea relațiilor diplomatice”, organizat de Amabasda României pe lângă Sfântul Scaun.
În cadrul manifestării au luat cuvântul, din partea Sfântului Scaun, cardinalul secretar de stat Pietro Parolin, iar din partea României, ambasadorul pe lângă Sfântul Scaun și Ordinul Suveran de Malta, Bogdan-Tătaru Cazaban. Manifestarea s-a desfășurat la Palazzo della Cancelleria cu începere de la ora 18.30.
Cu aceeași ocazie a avut loc prezentarea volumului ”România și Sfântul Scaun: douăzeci și cinci de ani de relații diplomatice (1990-2015)”, îngrijit de Bogdan Tătaru-Cazaban și Mihai Constantin Banciu. Cartea a fost publicată la Editura Librăriei Vaticane (LEV).
Potrivit site-ului Ministerului Afacerilor Externe primele tratative între Statul român și Vatican au început în 1920 în contextul demersurilor privind încheierea unui concordat între cele două părți. Primul reprezentant al României la Vatican a fost Dimitrie C. Penescu, care la 12 iunie 1920 și-a prezentat scrisorile de acreditare ca trimis extraordinar și ministru plenipotențiar pe lângă Suveranul Pontif. În 1938 Legația României a fost ridicată la rang de ambasadă iar în 1940 s-a revenit la statutul de Legație.
Relațiile bilaterale au intrat într-o stare de încordare la începutul anului 1946 când nunțiul papal, mons. Andrea Cassulo a fost declarat ”persona non grata” de autoritățile de la București, ajungându-se la întreruperea relațiilor diplomatice cu Sfântul Scaun declarată unilateral de regimul comunist la 7 iulie 1950. După implozia orânduirii totalitariste, România și Sfântul Scaun au decis la 15 mai 1990 restabilirea relațiilor diplomatice, primul ambasador al României prezentându-și scrisorile de acreditare la 8 iunie 1993.
În prezent ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun este Bogdan Tătaru-Cazaban în timp ce nunțiul apostolic în România, arhiepiscopul spaniol Francisco Javier Lozano, care reprezintă Sfântul Scaun și în Republica Moldova.
Din ianuarie 1998, în România s-a revinit la vechea tradiţie prin care Nunţiul apostolic la Bucureşti devine decanul Corpului diplomatic.
Sursa foto: http://vatican.mae.ro/gallery