Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 6
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Azi îl sărbătorim pe Fericitul Ieremia Valahul

 
Azi îl sărbătorim pe Fericitul Ieremia Valahul
  • 08 Mai 2013
  • 5923
Născut în 1556 în satul Sasca, din Moldova, Ieremia Valahul a murit la Napoli, în Italia, pe 5 martie 1625, după ce a intrat în ordinul călugărilor Franciscani Capucini. Faima de sfinţenie a vieţii sale smerite l-a făcut deosebit de îndrăgit în oraşul italian, atât înainte cât şi după moarte. A fost ridicat la cinstea altarelor de Fericitul Ioan Paul al II-lea pe 30 octombrie 1983. O parte din relicvele sale au fost aduse în România în 2008 şi depuse spre venerare în noul sanctuar de la Oneşti, în dieceza de Iaşi.

La 30 de ani de la beatificarea Fericitului Ieremia Valahul, Custodia Fraţilor Minori Capucini din România, ordinul catolic franciscan prezent în mai multe dieceze din ţară, a declarat un „An Ieremian”, în desfăşurare de la 5 martie la 30 octombrie 2013, la sanctuarul „Fericitul Ieremia” din Oneşti (Bacău).

„Anul Ieremian” proclamat de Fraţii Capucini cu binecuvântarea PS Petru Gherghel, al diecezei romano-catolice de Iaşi, oferă astfel o nouă ocazie de învigorare a devoţiunii faţă de primul Fericit din România, la cinci ani de la aducerea relicvelor sale în patrie, dar şi de creştere în credinţă în acest An special al Credinţei, proclamat de Benedict XVI.

După novena de pregătire, începută la 24 februarie, episcopul Petru Gherghel celebrează în cursul dimineţii de marţi, 5 martie, Sf. Liturghie solemnă de deschidere a Anului Ieremian. Celebrarea euharistică este precedată de oferirea uleiului pentru lampa votivă din partea Parohiei "Preasfânta Treime" din Oituz. În după amiaza aceleiaşi zile, Sf. Liturghie prezidată de pr. Leon Budău, custode al Ordinului Fraţilor Minori Capucini.

În fiecare zi din „Anul Ieremian” vor avea loc rugăciuni pentru canonizarea Fericitului Ieremia Valahul dar şi intenţii speciale pentru credinţă şi familie. Pe timpul Postului Mare, sâmbăta şi duminica se vor ţine cateheze specifice. La 8 mai, hramul sanctuarului şi pelerinajul bolnavilor. La 31 mai, împlinirea a cinci ani de la întoarcerea fericitului Ieremia în patrie. La 6 octombrie, întâlnirea călugărilor şi călugăriţelor, iar la 30 octombrie, aniversarea beatificării şi încheierea „Anului Ieremian”.

"În acest an”, afirmă organizatorii, ”prin intermediul practicilor religioase, al acţiunilor liturgice şi al diferitelor iniţiative, vrem să facem cunoscută tot mai mult spiritualitatea şi personalitatea Fericitului nostru, în aşteptarea zilei glorioase a canonizării sale. Prin această iniţiativă se doreşte ca fericitul Ieremia să pătrundă tot mai mult în inimile credincioşilor noştri, pentru a le păstra credinţa, armonia în familie, pacea în societate şi unitatea în Biserica lui Dumnezeu".

Episcopul Petru Gherghel afirmă la rândul său, într-o scrisoare pastorală, că „bucuria Părinţilor Capucini este bucuria întregii Biserici locale din România, mai ales a diecezei de Iaşi. În acest gând de comuniune suntem chemaţi cu toţii la o binecuvântată reîntâlnire cu fratele şi compatriotul nostru Ieremia care s-a întors acasă ca un «pelerin al iubirii» şi rămâne cu noi în sanctuarul diecezan din Oneşti”.

Rugãciune pentru dobândirea sãnãtãții

Fericite Ieremia, tu ai avut de la Dumnezeu un dar deosebit pentru a îngrji pe cei bolnavi şi a le oferi alinarea trupeascã şi sufleteascã. I-ai slujit cu prețul multor jertfe şi ai invocat milostivirea divinã în favoarea lor, fãrã sã refuzi vreodatã pe cei care doreau sã te aibã la cãpãtâiul lor. Puterea deosebitã a mijlocirii tale au cunoscut-o nu numai contemporanii tãi, ci şi generațiile ulterioare, care te-au invocat în rugãciune. Încrezãtor în dragostea binevoitoare cu care l-ai slujit pe însuşi Domnul Isus în cei sãraci şi suferinzi, îndrãznesc sã-ți cer ajutor în necazul în care mã aflu.

Mijloceşte pentru mine la acela care este izvorul tãmãduirii ca sã-mi redea sãnãtatea (sã redea sãnãtatea lui N...), sau cel puțin sã mã întãreascã (sã-l întãreascã) în clipele grele ale durerii. Ajutã-i pe cei care mã îngrijesc sã gãseascã mijloacele potrivite şi sã aibã rãbdarea necesarã în fața slãbiciunii mele. Întãreşte-mã în credința cã suferințele cele mai neînsemnate, unite cu cele ale Mântuitorului, sunt ocazii minunate de a dobândi iertare de pãcate şi merite pentru viața de veci. Mã încredințez sprijinului tãu şi sunt sigur cã astfel rugãciunea îmi va fi ascultatã. Amin.



Sursa:ro.radiovaticana.va