Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 7
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

„Păstraţi aprins focul primei întâlniri şi veţi fi liberi!”

 
„Păstraţi aprins focul primei întâlniri şi veţi fi liberi!”
  • 08 Mar 2015
  • 3934

„Părintele Giusanni nu v-ar ierta niciodată dacă v-aţi transforma în ghizi de muzeu sau adoratori de cenuşă. Păstraţi aprins focul primei întâlniri şi veţi fi liberi!” – a spus papa Francisc celor peste 80 000 de membri ai mişcării Comuniune şi Eliberare prezenţi sâmbătă, 7 martie, în Piaţa Sfântul Petru.  Audienţa cu Sfântul Părinte a avut loc cu ocazia comemorării a  10 ani de la moartea preotului Luigi Giussani, care a fondat în urmă cu 60 de ani fraternitatea „Comuniune şi Eliberare”.

În dimineaţa însorită de martie, întâlnirea membrilor din peste 47 de ţări ale lumii cu Sfântul Părinte a început prin recitarea Laudelor dimineţii, urmată de un salut din partea președintelui actual al Mişcării, părintele Julián Carrón.

La momentul discursului său, Papa şi-a îndreptat primul gând către părintele fondator căreia îi este recunoscător din diverse motive:

„Primul, mai personal, pentru binele pe care acest om l-a făcut în viaţa mea de preot, prin citirea cărţilor şi articolelor sale. Un alt motiv este gândirea lui atât de umană, care atinge cel mai profund suspin al omului. Pentru părintele Giussani a fost atât de importantă experienţa întâlnirii: nu cu o idee, ci cu o persoană: Isus Cristos (…) el a educat persoanele la libertate, îndrumându-i la întâlnirea cu Cristos, cel ce oferă adevărata libertate”.

Totul în viaţa noastră, a subliniat Pontiful, începe cu o întâlnire, precum a spus  enumerat diferitele întâlniri întâlnirii cu  acest Om, tâmplarul din Nazaret, un om ca toți oamenii și, în același timp diferit”, asemeni primei întâlniri a lui Isus cu ucenicii care s-au simţit atinşi în străfundul sufletului,  născând în ei o surpriză care i-a făcut să se simtă legaţi de Isus.  altă întâlnire esenţială este cea după Înviere a lui Isus cu Petru, pe care îi întreabă «Simon, Fiul lui Ioan, mă iubeşti?» (Ioan 21, 35), iar el răspunde «Da». Acel «da» spune Papa, „nu a fost doar rezultatul unei forțe de voință a lui Simon, ci o forţă a Graţiei, primerear. Isus Cristos se află întotdeauna înaintea noastră. Când ajungem la El ne aşteptă deja”.

Dinamica acestor întâlniri,  continuat Pontiful, se poate înţelege doar prin Îndure Divină.  „Doar cine a fost atins de mângâierea Milostivirii Divine îl cunoaşte într-adevăr pe Domnul, continuă Papa, căci locul privilegiat al întâlnirii este mângâierea îndurării Sale pentru păcatele noastre”.

Datorită acestei îmbrăţişări naşte dorinţa de a răspunde şi de a ne schimba, prin care se poate naşte o viaţă diferită. Morala creștină este un răspuns, răspunsul dat în fața unei Îndurări surprinzătoare, imprevizibile, «nedrepte» pentru logica umană, a Celui care ne cunoaște, știe trădările noastre şi mă iubeşte la fel de mult, mă stimează, îmbrățișări mine am sunat din nou, sperând pentru mine, de așteptare pentru mine. Morala creștină nu înseamnă să nu cazi niciodată, ci înseamnă să te ridici întotdeauna, cu ajutorul unei mâini care ne susţine”.

În acelaşi discurs papa Francisc a redat cuvintele predecesorului său, care spunea pelerinilor Comuniune şi Eliberare, pe 24 martie 2007 că această mişcare „nu a luat fiinţă datorită unei voințe a ierarhiei Biserici, ci îşi are originea într-o întâlnire reînnoită cu Cristos și astfel, putem spune, într-un impuls al Duhului Sfânt”.

În  a doua parte a discursului său Sfântul Părinte a amintit comemorarea celor 60 de ani de activitate a Mişcării Eliberare şi Comuniune, care nu şi-a pierdut carisma originară şi vitalitatea. Centrul oricărei mişcări este însă este unul singur: Isus Hristos, a spus papa Francisc:

„Toată spiritualitatea, toate carismele din Biserică trebuie să îl aibă în centru doar Domnul! Nu uitaţi niciodată să fiţi «decentraţi». Carisma nu se păstrează într-o sticlă de apă distilată (…) nu înseamnă ca o scriem pe un pergament şi îl punem pe perete. Ereditatea lăsată de părintele Giussani nu se reduce la amintiri, decizii sau norme. Presupune însă fidelitate la tradiţie, care înseamnă, cum spunea Mahler «să ţineţi aprins focul viu, nu să faceţi adoraţie cenuşii». Părintele Giusanni nu v-ar ierta niciodată dacă v-aţi transforma în ghizi de muzeu sau adoratori de cenuşă. Ţineţi viu focul memoriei acelei prime întâlniri şi veţi fi liberi!”.

Papa Francisc i-a invitat pe toţi cei prezenţi să fie braţe, mâini, picioare, minte şi suflet a unei «Biserici în ieşire».

«A ieşi» a spus Papa înseamnă „a respinge autorefenţialitatea în toate formele sale, «a ieşi» înseamnă a şti să-l ascultăm pe cel care nu este ca şi noi, învăţând de la toţi cu umilinţă sinceră. Când suntem sclavi ai autoreferenţialităţi ajungem să cultivăm o «spiritualitate de etichetă»”.

În încheiere, Pontiful a citat două fraze ale părintelui Giussani, de la începutul şid e la sfârşitul misiunii sale:

„Creștinismul nu se realizează în istorie ca frigiditate de poziţii care trebuie apărate, care se raportează la nou ca pură antiteză; Creștinismul este principiul de răscumpărare care îl asumă pe cel nou, salvându-l” (Părintele Giussani, Poartă speranţa. Primele scrieri, Genova 1967, 119).

„Nu doar că nu am dorit să fondez nimic, dar cred că geniul Mișcării pe care am văzut-o luând viaţă, a fost urgenţa de a proclama nevoia întoarcere la aspectele elementare ale creştinismului. A fost de ajuns pasiunea de a fi creştin în elementele sale originale” (Scrisoare către Ioan Paul al II-lea, 26 ianuarie 2004, cu ocazia a 50 de ani de comuniune și de Eliberare).

Mişcarea Comuniune şi Eliberare este prezentă în peste 47 de ţări ale lumii, printre care şi România.



Sursa:ro.radiovaticana.va