Viața creștinilor din țările africane majoritar musulmane se deteriorează îngrijorător, cu pierderi de vieți omenești și daune materiale însemnate.
Creștinii, victimă a violențelor în Egipt
În Egipt, cel puțin trei creștini au fost uciși, printre care un copil de 10 ani, în contextul ciocnirilor violente din Cairo și din alte orașe egiptene cu ocazia împlinirii a patru ani de la revoltele care la 25 ianuarie 2011 au dus la căderea lungului regim al președintelui Hosni Mubarak. Potrivit surselor locale, consultate de agenția Fides, în timpul ciocnirilor s-a tras cu arme foc împotriva bisericii ”Sfântul Arhanghel Rafael”, în districtul Maadi, lângă Cairo. În alte arii urbane, precum Beni Suef, forțele de securitate au închis străzile din jurul bisericilor pentru a preveni eventuale atacuri din partea bandelor de militanți islamiști.
Copilul ucis se numea Mina Rafaat, victimă a unui așa numit ”glonț rătăcitor”. Într-un bilanțul oficial difuzat de mass-media egiptene, după protestele care au cuprins întreaga țară, se vorbește de 18 morți și peste 50 de răniți. ”În cea mai mare parte – a spus pentru Fides mons. Anba Antonios Aziz Mina, episcop copto-catolic de Guizeh – ciocnirile au avut loc între poliție și grupurile legate de Frățietatea Musumană, care urmăresc să prezinte lumii imaginea Egiptului drept țară destabilizată”.
Lentă și dureroasă, revenirea la normalitate în R. Niger
Eforturi materiale dar și culturale, în R. Niger, pentru a reface lăcașurile de cult distruse de incendii dar și dialogul cu musulmanii. Copertine de nailon, scaune aduse cu chirie sau împrumutate, mese improvizate în loc de altar și Sfinte Liturghii fără veșmintele sacre distruse de incendiu. Vorbim de starea de lucruri din Niger, unde Biserica Catolică depune toate eforturile pentru a reveni la normal după manifestațiile de protest musulmane provocate de caricaturile săptămânalului francez ”Charli Hebdo”. Pe 16-17 ianuarie parohiile catolice și protestante, dar și comunitățile de călugări din capitala țării africane, Niamey, au fost luate în vizor de grupuri de manifestanți ”anti-Charlie”. Duminică, 25 ianuarie, în mai multe biserici preoții catolici au celebrat Sfânta Liturghie fără veșmintele liturgice, care au fost arse în timpul incendiilor. Impresionant, spiritul de participare și organizare arătat de credincioși cu această ocazie. O Sfântă Liturghie a fost concelebrată de arhiepiscopul Laurent Lompo și de arhiepiscopul emerit de Niamey, mons. Michel Cartatéguy, care i-au încurajat pe credincioși să-și păstreze speranța și să nu cedeze la tentația de a răspunde cu violență la violență și la actele de vandalism.
Potrivit sitului Internet oficial al Bisericii Catolice din Niger, comunitățile parohiale au curățat bisericile incendiate și au făcut o evaluare a pagubelor: ziduri dărâmate, acoperișuri distruse, mobilierul și băncile de rugăciune grav deteriorate. Pierderile materiale depășesc valoarea de 2 milioane de euro. Pentru a reface bisericile și a repara daunele, unii credincioși s-au oferit să dea o parte din salariu, alții, să pună la dispoziție materialele necesare, în timp ce alții, să dea o mână de ajutor reconstrucția clădirilor.
Joi, 22 ianuarie, preoții arhidiecezei de Niamey s-au întâlnit pentru o ceremonie de mare valoare simbolică în fața unei imagini a Sfintei Fecioare Maria pe care flăcările au cuprins-o dar n-au reușit să o distrugă în totalitate. Statuia se afla în parohia Sfântul Augustin. Este una din puținele icoane și obiecte de devoțiune care au scăpat de pe urma vastelor incendii. Imaginea Maicii Domnului a fost scoasă din dărâmături și dusă mons. Cartatéguy, care consideră imaginea sacră simbolul care îmbrățișează toate celelalte imagini sacre și biserici arse. Arhiepiscopul african a cerut clerului local să ofere Fecioarei Maria suferința acestor zile dar și speranța comunității creștine pusă la grea încercare. Prelatul a îndemnat preoții și credincioșii să aducă la picioarele acestei imagini cenușă din toate bisericile care au fost incendiate.
Refacerea dialogului cu musulmanii
Arhiepiscopul de Niamey a afirmat că reconstrucția va trebuie să urmărească nu doar refacerea materială a pagubelor suferite dar și cultivarea spiritului de fraternitate și dialog între religii. La rândul său, arhiepiscopul emerit Cartatéguy a mai spus că amărăciunea acestei încercări nu trebuie să împiedice prietenia și fraternitatea cu musulmanii, față de care creștinii sunt chemați să arate iertare și bunăvoință. El a încurajat credincioșii și preoții să nu considere inutile eforturile care cultivă dialogul cu celelalte religii. ”Ceea ce s-a întâmplat – a spus mons. Cartatéguy – nu este rodul dialogului, dimpotrivă, cele întâmplate trebuie să ne determine să întărim legăturile noastre de prietenie și fraternitate cu musulmanii”.
Mons. Lompo și mons. Cartatéguy au anunțat că în aceste zile vor vizita toate parohiile din Niamey, epicentrul protestelor violente, pentru a duce în comunitățile catolice un mesaj de pace și iertare.