Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Mulți musulmani nu acceptă persecutarea creștinilor

 
Mulți musulmani nu acceptă persecutarea creștinilor
  • 06 Ian 2015
  • 3806

"Sunt foarte mulți musulmani care nu acceptă persecutarea creștinilor. Eu sunt foarte îngrijorată pentru avocații mei. Cauza civilă împotriva mea merge mai departe și știu că avocații mei sunt sub supraveghere şi nu mai pot practica în mod liber avocatura. Mă tem că viețile lor au fost ruinate pentru faptul că m-au apărat". Astfel s-a exprimat înt-un interviu pentru Avvenire, Meriam Yahia Ibrahim, creştina sudaneză condamnată la moarte pentru apostazie în luna mai a anului trecut, dar eliberată în iulie datorită unei ample mobilizări internaționale în favoarea sa. Unul dintre avocații ei este Mohaned Mustafa, un musulman, care pentru tempi.it a declarat: "Suntem amenințaţi de extremiști", dar "este de datoria noastră să apărăm grupurile cele mai vulnerabile, cum ar fi creștinii".

Ați suferit represalii după eliberarea lui Meriam?


Am devenit ținta numărul unu a extremiștilor. Asociația sudaneză a avocaților ne-a interzis, de asemenea, să călătorim ca răspuns la o reclamație pe care am primit-o. Acum, interdicția a fost ridicată, dar procesul este încă pe rol.

Cazul lui Meriam nu este singurul caz de persecuție a creștinilor din Sudan. În prezent dumneavoastră apăraţi o biserică ale cărei lăcaş a fost distrus decătre poliție, iar credincioşii au fost arestaţi. Ce s-a întâmplat?

După secesiunea țării, care a avut loc în 2011, guvernul nostru a stabilit că niciun cetățean al Sudanului de Sud nu are voie să deţină funcții în Biserica Anglicană din Sudan. Astfel, în 2012, a fost aleasă o nouă administraţie, susținută de 75 de biserici din 80. După acuzații false de fraudă, ministrul a dizolvat administrația aleasă în mod legitim și a numit una nouă. Administrația actuală fiind, prin urmare, nelegitimă.

Şi apoi?

Ministrul a permis acestui nou organism să vândă terenul unei biserici pentru investitori în  noiembrie anul trecut, iar un tribunal civil a dat permisiunea de a se demola unele structuri ale bisericii, inclusiv biroul și casa unui preot. Am făcut apoi o cerere în instanță pentru a opri distrugerea celorlalte părți ale bisericii și Curtea a acceptat.

De ce au fost arestați credincioșii?

La 2 decembrie, poliția s-a întors din nou pe proprietatea bisericii și a distrus zidurile pe care credincioșii le-au reconstruit, deși nu au avut nici un mandat de la judecători. În plus, 37 de creștini au fost arestați. Dintre aceştia, 15 au fost eliberați și 22 condamnaţi la plata unei amenzi de 250 de lire sudaneze (aproximativ 35 de euro). Am făcut apel și procesul urmează să fie judecat.

Acesta este un caz izolat?

Nu. Ministerul Justiției a trimis, de asemenea, un avertisment proprietarilor unui imobil a unei Biserici din Omdurman, pe teritoriul statului Khartoum: Guvernul vrea să exproprieze proprietarii bisericii pentru a o vinde investitorilor. Tocmai am întâlnit consiliul bisericii și proprietarii acesteia. Din păcate, ministerul, potrivit legii evacuării clădirilor publice din 1969, are dreptul de a solicita evacuarea oricărei clădiri publice în termen de șapte zile.

Biserica este considerată o cladire publică?

Proprietățile bisericii nu sunt clădiri publice și nu fac parte din jurisdicția ministerului, dar articolul 4 din lege precizează că un cetățean nu poate face recurs în fața unei instanțe în cazul în care procurorul susține că a acționat în baza acestei legi. Așa cum s-a întâmplat în acest caz. Noi, însă, am făcut apel la Curtea Constituțională și am răspuns ministrului pentru ca demolarea să fie blocată.

De ce un musulman se luptă pentru apărarea creștinilor?

Eu, împreună cu alti avocati, suntem apărători ai drepturilor omului. Ca atare, lucrăm pentru grupurile cele mai vulnerabile din Sudan și sunt convins că şi creștinii sunt printre aceştia. Este de datoria noastră să facem așa, avem ca obiectiv schimbarea situației în care se află Sudanul și lupta pentru reforma legilor prin procese și litigii strategice. Suntem amenințați și suntem în mod constant intimidați, mai ales pentru că noi suntem avocați musulmani care lucrăm pentru creștini. Dar nu suntem singuri, toţi activiști din Sudan se confruntă cu aceleași atacuri. Suntem sprijiniţi, printr-o legătură profundă, de societatea civilă și de comunitatea internațională.

 

Traducere: ACC



Sursa:www.tempi.it