De Maria Chiara Biagioni
Papa Francisc şi patriarhul Bartolomeu din nouă împreună. De data aceasta la Istanbul pentru a sărbători duminică, 30 noiembrie 2014, la Fanar, sărbătoarea sfântului Andrei, patron al Patriarhiei ecumenice de Constantinopol. Acesta este "motivul" principal care l-a dus pe papa Francisc în ţara turcă. "Este o mare onoare a-l putea primi pe primul dintre toţi episcopii creştinătăţii, papa de la Roma", spune mitropolitul Athenagoras al Belgiei, exarh pentru Olanda şi Luxemburg şi membru al Sfântului Sinod. Şi adaugă: "Faptul că papa a acceptat invitaţia Patriarhului Bartolomeu ne-a umplut de bucurie.
Care sunt aşteptările pentru această nouă întâlnire?
"Lumea ştie că Francisc este un papă al umilinţei şi al deschiderii. Un papă care vrea să facă paşi noi. Sperăm că această întâlnire poate să dea un elan nou dialogului dintre Biserica catolică şi Bisericile ortodoxe. Avem o mare nevoie de asta. Nu putem rămâne opriţi la prima întâlnire de acum 50 de ani dintre Papa Paul al VI-lea şi Patriarhul Atenagora. Trebuie să mergem înainte. Cred că este foarte important a arăta lumii că dialogul nostru nu este un dialog static, ci un dialog dinamic".
La ce paşi vă gândiţi?
"Încă nu suntem pe punctul unei restabiliri a comuniunii depline între Bisericile noastre. Din păcate încă n-am ajuns la acest punct. N-ar şti să spun. Paşii noi vin în mod spontan. Aşteptăm mereu un miracol. Miracolul se aşteaptă şi vine prin harul lui Dumnezeu".
Dar dumneavoastră sunteţi mai optimist cu privire la viitorul de comuniune dintre cele două Biserici?
"Optimist? Sper mereu. Putem spune că Biserica catolică şi patriarhia ecumenică pot să se bazeze pe interlocutori oneşti, puternic angajaţi în dialog. Trebuie continuat pe acest drum pentru ca aceste raporturi să crească tot mai mult şi să permită să se facă paşi noi".
Patriarhul Bartolomeu şi Papa Francisc par foarte uniţi între ei...
"Aş vorbi mai degrabă despre o alchimie deosebită. Şi acest raport între ei este foarte important. Nu este ceva artificial, construit. Pentru aceasta cred că ne putem aştepta la ceva nou".
Ce au în comun Papa şi Patriarhul?
"Amândoi sunt persoane care au un caracter orientat spre adevăr, sunt două persoane autentice: modul în care se comportă cu alţii coincide cu ceea ce sunt cu adevărat. Amândoi au naturaleţe în raporturile cu alţii. Şi amândoi au acelaşi elan să privească lumea aşa cum este şi să ştie să perceapă problemele. Pentru aceasta amândoi îndeamnă Biserica să facă ceva pentru ca prezenţa lui Dumnezeu să fie păstrată în această lume. Sunt conştienţi de faptul că mulţi oameni părăsesc Biserica, îi întorc spatele şi trăiesc ca şi cum Dumnezeu n-ar exista. Este o mare provocare şi o mare durere. Am fost auditor în Vatican în timpul sinodului despre familie. Este foarte important astăzi a avea curajul de a merge spre fraţii noştri, a-i primi, a-i asculta şi a da răspunsuri pastorale. Interesantă a fost dezbaterea despre divorţaţii recăsătoriţii. Pentru ce să nu li se dea o a doua şansă, dat fiind faptul că a le refuza împărtăşania provoacă un sentiment de refuz şi de marginalizare? Este o problemă care interpelează nu numai Biserica catolică: şi noi, ca Biserică ortodoxă, avem provocarea preoţilor căsătoriţi care trăiesc aceeaşi problemă".
O altă provocare este aceea a păcii. Ce pot face Bisericile creştine împreună?
"Cred că trebuie să mărturisim înainte de toate ca şi creştini că diviziunea noastră dă acestei lumi o mărturie slabă. Aşa cum spunea de exemplu regretatul Ignaţiu al IV-lea, patriarh greco-ortodox de Antiohia şi al întregului Orient, trebuie celebrat Paştele împreună pentru că mai ales în Orientul Mijlociu a nu face asta reprezintă un scandal. Apoi trebuie să facem simţit împreună glasul nostru. Locuiesc în Belgia, în inima construcţiei Uniunii Europene: împreună, ca şi creştini de diferite confesiuni, trebuie să mergem la liderii politici europeni şi să vorbim despre această tragedie a creştinătăţii care se trăieşte în Orientul Mijlociu, în ţinutul care a fost leagănul creştinismului, dar care riscă să rămână golit de creştini. Şi de la Fanar, Papa Francisc şi Patriarhul Bartolomeu vor lansa împreună un mesaj comun".
Vor face un apel de pace pentru Orientul Mijlociu?
"Sunt sigur de asta. Nu cunosc conţinutul mesajului pe care probabil l-au pregătit deja. Dar sunt sigur că Papa şi Patriarhul vor face un apel pentru Orientul Mijlociu, mai ales vor cere pace şi respect faţă de creştinii din Siria şi Irak".
(După agenţia SIR, 24 noiembrie 2014)
Traducere de pr. Mihai Pătraşcu
Sursa:www.ercis.ro