Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


8 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

PS Florentin participant la sărbătoarea ecumenismului în Biserica Catolică

 
PS Florentin participant la sărbătoarea ecumenismului în Biserica Catolică
  • 24 Noi 2014
  • 3829
PS Florentin Crihălmeanu, Episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, a participat, în calitate de membru al Consiliului Pontifical pentru Unitatea Creştinilor, la Sesiunea Plenară CPUC ce s-a desfăşurat la Roma, între 18-21 noiembrie 2014, având tema: “Ţelul ecumenismului: principii, oportunităţi şi provocări la cincizeci de ani de la Unitatis redintegratio”. În deschiderea evenimentului, membrii CPUC – Cardinali, Episcopi, preoţi din întreaga lume, precum şi câţiva laici -, au participat, marţi, 18 noiembrie, la o Sfântă Liturghie celebrată la mormântul Sfântului Petru, în cripta Bazilicii San Pietro, a transmis Ierarhul de Cluj-Gherla.

După un salut şi cuvânt inaugural rostit de Eminenţa Sa, Cardinalul Kurt Koch, preşedintele CPUC, au urmat primele sesiuni de lucru în cadrul cărora s-a discutat despre evoluţia ecumenismului din ultimii 50 de ani, cu dorinţa de a se găsi o nouă cale spre viitor, astfel încât să se împlinească cuvântului lui Cristos: “Ca toţi să fie una” (Ioan 17,21). Rapoartele diferitelor comisii ale Dicasterului Roman şi discuţiile din cadrul lucrărilor sunt ancorate în realităţile lumii contemporane marcată de frământări de natură politică, etnică, economică, de conflicte religioase, dar punându-se totul în lumina documentului Unitatis redintegratio, care, încă de la primul său articol, enunţă convingerea de credinţă fundamentală conform căreia “Biserica a fost întemeiată una şi unică” de către Mântuitorul nostru Isus Cristos.

Unul dintre momentele de referinţă ale Sesiunii Plenare a CPUC a fost după-amiaza de joi, 20 noiembrie, când a avut loc o audienţă la Papa Francisc, la reşedinţa sa, Domus “Sanctae Marthae” din Vatican, locul de unde predicile Papei de la celebrările matinale ajung aproape zilnic, pe toate meridianele, la milioane de oameni. Din acest adevărat centru de comuniune în Cristos, Papa a adresat, nu doar participanţilor la Plenara CPUC, ci şi lumii întregi, un nou îndemn la unitate şi pace. Lucrările sesiunii plenare a Consiliului Pontifical s-au încheiat prin participarea membrilor la Actul academic cu ocazia împlinirii, la 21 noiembrie, a 50 de ani de la promulgarea decretului despre ecumenism al Conciliului Vatican II Unitatis redintegratio.

Despre acest eveniment, pr. Adrian Dancă, de la Radio Vatican, a menţionat: “Decretul conciliar despre ecumenism a marcat un mare salt calitativ în raporturile dintre Biserica Catolică şi celelalte Biserici şi Comunităţi ecleziale. Acelaşi document reprezintă, pentru Biserica Catolică, un punct de referinţă de neînlocuit pentru angajarea acesteia în dialogul ecumenic”. Pentru a marca această aniversare, Consiliul Pontifical pentru Unitatea Creştinilor a organizat două evenimente, care au loc joi, 20, şi vineri, 21 noiembrie.

Joi, 20 noiembrie, la ora 18, în Bazilica San Paolo fuori le mura, a avut loc loc celebrarea Vesperelor, deschisă tuturor, cu participarea membrilor şi consultanţilor Consiliului Pontifical şi a reprezentanţilor Bisericilor şi Comunităţilor ecleziale prezente la Roma. Participanţii au adus mulţumire lui Dumnezeu pentru roadele care s-au cules până acum pe drumul ecumenic străbătut în aceste cinci decenii şi au invocat binecuvântarea Domnului pentru drumul care rămâne de parcurs.

Vineri, 21 noiembrie, la 9.15, în Aula Magna a Universităţii Pontificale Gregoriana din Roma, a avut loc un act aniversar public, în care păstori şi teologi din Biserica Catolică şi celelalte Biserici şi Comunităţi ecleziale au prezentat o reflecţie din propria perspectivă comunitară despre decretul conciliar Unitatis redintegratio, evidenţiind provocările actuale pentru dialogul ecumenic şi cele pe care le poate aduce viitorul. Au intervenit, printre alţii, Cardinalul Kurt Koch, preşedintele Consiliului Pontifical pentru Unitatea Creştinilor, Episcopul Irinej de Bačka (Patriarhatul Serbiei) şi prof. Timothy George (Alianţa Baptistă Mondială).


Sursa:www.bru.ro