Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


8 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Pr. Federico Lombardi, doctor «honoris causa» în științele comunicării

 
Pr. Federico Lombardi, doctor «honoris causa» în științele comunicării
  • 16 Noi 2014
  • 7873
Pentru serviciul constant desfășurat în lucrarea de evanghelizare și în difuzarea mesajului creștin și a vocii Papei în lume, Universitatea Pontificală Salesiana din Roma i-a acordat părintelui Federico Lombardi, directorul Sălii de Presă a Sf. Scaun și al emițătorului pontifical, doctoratul «honoris causa» în științele comunicației sociale. Ceremonia a avut loc vineri seară, 14 noiembrie 2014, la sediul Facultății de Științe ale Comunicării Sociale din cadrul universității pontificale amintite.

După proclamarea doctoratului, organizat la împlinirea a 25 de ani de la înființarea facultății, pr. Lombardi a prezentat așa numita ”lectio magistralis”, în care a vorbit cu pasiune, credință și auto-ironie despre cei 25 de ani ai săi în serviciul comunicațiilor sociale, mai întâi ca vice-director al revistei ”La Civiltà cattolica”, apoi ca director al Centrului Vatican de Televiziune (CTV), director general al emițătorului pontifical ”Radio Vatican” și, în ultimii ani, director al Sălii de Presă a Sfântului Scaun.

În cursul ”lecției magistrale” pr. Lombardi a subliniat importanța discursului despre pace în era modernă. ”De câte ori” – a remarcat – ”Papii ne-au călăuzit cu răbdare și determinare să vorbim despre pace, uneori cu pasiune, bătând pumnul pe pervazul ferestrei, cum făcea Ioan Paul al II-lea, alteori prin apeluri cordiale, iar alteori sperând împotriva oricărei speranțe”. E necesar ”să folosim comunicarea pentru cauza păcii – a continuat pr. Lombardi – să vestim pacea, să facem să se înțeleagă greutățile și complexitatea din construcția păcii, pentru a-i însoți și sprijini pe toți făcătorii de pace, pentru a educa în spiritul păcii, pentru a face astfel încât aceasta să devină atitudine de fiecare zi, prin tonul vocii, printr-o atitudine dialogantă sau prin imagine, în funcție de mijlocul de comunicare de care se dispune”.

Intervievat de colegii de la redacția centrală, pr. Lombardi a remarcat raportul dintre comunicare și valorile umane:

• ”Noi facem comunicare într-o perspectivă creștină, dar cred că și într-o perspectivă umană mai vastă, tocmai pentru ca persoanele să se poată înțelege și să poată construi împreună o comunitate. Pentru mine acest fapt este o chestiune nicidecum teoretică, dimpotrivă, mi se pare foarte concretă, pentru că în atitudinile celui care comunică, în modul său de a merge în întâmpinarea persoanei cu care vorbește, în efortul său de a crea ocazii de întâlnire, se înțelege într-adevăr foarte ușor dacă vrea să creeze unitate sau dacă urmărește să dezbine. Pe de altă parte, există o anumită mentalitate potrivit căreia pentru a face o bună comunicare, dinamică, e necesar să-i pui pe unii împotriva altora, să creezi dezbinări și alte lucruri de acest fel. Eu nu împărtășesc această perspectivă, cred că trebuie să folosim întotdeauna cuvântul pentru a ne face înțeleși, pentru a stabili un dialog, așadar, să comunicăm pentru a uni”.

În ultimii 25 de ani tehnologia a cunoscut un progres foarte mare, dar mesajul de transmis rămâne mereu același. Încheie pr. Lombardi:

• ”Sunt absolut convins că lucrul cel mai important este ce anume vrem să comunicăm. Acest fapt, apoi, pentru comunicatorii credinței, ai Evangheliei, este de extremă importanță: în centru trebuie să fie conștiința că îl vestim pe Isus Cristos, Cuvântul său și, în această optică, noi vestim toate valorile, inclusiv valorile umane coerente cu Evanghelia. Tehnologiile sunt importante, nu trebuie disprețuite, dimpotrivă, trebuie simpatizate și selectate inteligent în vederea scopului, și anume, pentru a reuși să ajungem la tot mai mulți oameni, să-i integrăm într-un circuit de informare și comunicare astfel încât comunitatea umană să crească. Poate fi vorba de tehnologii care ne ajută să ajungem în colțuri ale lumii care până acum erau izolate, care ne permit – cum a fost pentru noi, la Radio Vatican, cu ani în urmă – să depășim barierele, frontierele, acolo unde popoarele trăiau segregate și lipsite de libertate, la care noi am reușit să ajungem cu ajutorul Undelor Scurte. Așadar, tehnologiile sunt importante în vederea scopului, care este raportat la mesaj. Pentru noi acest mesaj este unul fundamental creștin, dar cuprinde tot ceea ce înseamnă adevăr, pace, dreptate și adevărata creștere a persoanei umane”.


Sursa:ro.radiovaticana.va