Lucrările adunării extraordinare despre familie și evanghelizare, convocată de Papa Francisc de la 5 la 19 octombrie, se apropie de încheiere. Vineri, în cursul dimineții, Părinții Sinodali au avut o perioadă de odihnă și pregătire a așa numitei ”Relatio Synodi”, documentul definitiv care oglindește răspunsul Bisericii la provocările pastorale ale familiei în contextul evanghelizării. Vineri după amiază, lectura primei forme a Mesajului Final și intervențiile libere ale participanților la adunarea sinodală.
Sâmbătă, penultima zi de lucrări, sunt prevăzute două congregații generale, una dimineață și una după amiază, pentru lectura și aprovarea Mesajului Final («Nuntius Synodi»), respectiv, a Documentului Final («Relatio Synodi»). În aceeași zi, la ora Romei 13.00, la Sala de Presă a Sfântului Scaun are loc prezentarea Mesajului celei de a Treia Adunări Extraordinare a Sinodului Episcopilor (5-19 octombrie 2014) pe tema ”Provocările pastorale cu privire la familie în contextul evanghelizării”.
Duminică, 19 octombrie, ultima zi a actualei adunări sinodale, Papa Francisc și membrii Sinodului participă la Sfânta Liturghie solemnă în Piața Sfântul Petru, începând cu ora 10.30, în cadrul căreia va fi proclamat Fericit pontiful care a înființat organismul consultativ al Sinodului Episcopilor, slujitorul lui Dumnezeu papa Paul al VI-lea.
La briefingul cu jurnaliștii de vineri directorul Sălii Vaticane de Presă, pr. Federico Lombardi, a spus că la ceremonia de beatificare de duminică este posibil să participe și Papa Emerit Benedict al XVI-lea. Viitorul Fericit Paul al VI-lea i-a creat cardinali pe patriarhul de Veneția Albino Luciani (Ioan Paul I), pe arhiepiscopul de Cracovia Karol Woytila (Ioan Paul II) și pe arhiepiscopul de München Joseph Ratzinger (Benedict XVI). De adăugat că dintre cardinalii creați de Paul al VI-lea doi sunt încă în viață: card. Paolo Evaristo Arns (n. 1921) și card. William Wakefield Baum (n. 1926).
Paul al VI-lea a avut o atenție pastorală deosebită și față de Biserica Catolică din România, exprimată, printre altele, de ridicarea la demnitate de cardinal, la 28 aprilie 1969, a episcopului Iuliu Hossu, al eparhiei greco-catolice de Cluj-Gherla.
După cum s-a anunțat, la adunarea Sinodului Episcopilor din acest an, au luat parte din România IPS Ioan Robu, președintele Conferinței Episcopilor din România, și PS Mihai Frățilă, ca reprezentant al cardinalului Lucian Mureșan, arhiepiscop major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, iar în cadrul Secretariatului General al Sinodului
Episcopilor, teologul Marian Susa din eparhia greco-catolică de
Maramureş.
Sursa:ro.radiovaticana.va