Cele nouă tinere agresive din organizaţia Femen, care au profanat clopotele expuse în Catedrala Notre Dame din Paris pe 12 februarie 2013, au fost achitate. Gardienii care au intervenit pentru a opri manifestarea violentă a activistelor au fost amendaţi. Parchetul Parisului a decis să facă recurs.
Instanța de judecată a emis o sentinţă pe 10 septembrie, în cazul în care feministele Femen se judecau cu rectorulul Catedralei Notre Dame și Asociația pentru comemorarea a 850 de ani de la construcţia Catedralei Notre Dame. Pe 12 februarie 2013, feministele au intrat în catedrala cu discreție după care s-au dezbrăcat și au lovit unul dintre clopotele expuse cu ocazia jubileului de 850 de ani de la construirea Catedralei Notre Dame. Acţiunea, de o vilenţă rară, a coincis cu renunțarea Papei Benedict al XVI-lea: feministele strigând "Pope no more".
Activistele Femen, care au fost judecate pentru distrugerea de bunuri într-un loc de cult, au fost achitate. Instanța a recunoscut deteriorarea clopotului respectiv, dar a considerat că vina nu poate fi atribuită activistelor Femen. Acestea ar fi avut bastoanele lor acoperite cu pâslă, fapt care le-a permis să susțină că nu au avut intenția de a deteriora clopotul. Potrivit hotărârii, dungile s-ar datora turiştilor. Gardienii care s-au văzut obligaţi să le scoată din catedrală au fost obligaţi însă să plătească amenzi de 250, 300 și 500 de euro. Judecătorul considerând că răspunsul lor a fost disproporționat, în măsura în care femeile nu intenționau să se angajeze în acte de violență fizică.
La anunțarea hotărârii, rectorul Catedralei Notre-Dame din Paris a amintit, printr-o declarație a avocatului său, Lawrence Delvolvé: "Catedrala Notre Dame din Paris este un edificiu atribuit pentru cult, dedicat rugăciunii. Acesta este deschis tuturor, dar trebuie, de asemenea, să fie respectate de către toți. Acesta nu este un loc de demonstrație." Mons Patrick Jacquin, în aşteptarea poziției procurorului pentru o posibilă cale de atac a deciziei, a ținut să reitereze că "libertatea de exercitare a religiei este o libertate constituțională, care trebuie să fie respectată și garantată în toate circumstanțele."
Pentru avocatul Henri de Beauregard, specializat în drept penal, decizia "ridică problema politică a protecției locurilor de cult. În această situaţie, se încercă prin mijloace indirecte deturnarea justiției. Dar problema reală rămâne provocarea gratuită a credincioșilor." Parchetul a acuzat feministele de "degradare", neţinând cont de eschibiţionismul public. O calificare "nu foarte potrivită", conform domnului Beauregard. "Justiția nu trebuie să ia decizii politice, este clar că judecătorul ar fi putut decide condamnarea Femen, dar nu a făcut-o. Este imposibil de ignorat mesajul transmis! "
Într-adevăr, este greu să nu ne întrebăm ce a cauzat această milă a judecătorului faţă de feministe, mai ales având în vedere sancțiunile impuse împotriva Hommen care au pătruns pe Roland-Garros-ul francez în iunie 2013: 12 luni de închisoare cu suspendare şi 6 luni cu executare, unuia dintre ei.
Pe Twitter, reacţiile nu s-au lăsat aşteptate. Pr. Grosjean, regretă decizia deoarece "acesta nu este modul în care se educă la respectarea tuturor religiilor și a locurilor de cult", afirmând că decizia este "lamentabilă". Achitarea Femen "nu este nimic altceva decât o aprobare a distrugerii şi a urii", condamnă cu fermitate decizia senatorul de Vendée, Bruno Retailleau.
Biroul procurorului din Paris a decis să facă recurs.
Traducere: ACC
Sursa:www.famillechretienne.fr