Doi raportori ai Consiliului Europei au fost trimişi la Paris pentru a ancheta reprimarea mitingurilor uriaşe de anul trecut, organizate în semn de protest faţă de legea Taubira (legea franceză care permite căsătoria între persoanele de acelaşi sex).
European Center for Law and Justice (ECLJ), o asociaţie ce promovează protejarea drepturilor omului în lume, a publicat un raport despre modul în care autorităţile au încălcat legea în cursul acestor manifestaţii. Raportul în limba franceză poate fi citit aici.
În nov. 2012, ministrul Justiţiei la acel moment, Christiane Taubira, a prezentat Guvernului francez un proiect pentru legiferarea căsătoriei între persoanele de acelaşi sex şi a adopţiei de copii de către asemenea cupluri (legea Taubira), pe care l-a numit “o schimbare de civilizaţie”. Legea a fost votată în mai 2013. Mai multe declaraţii ale Guvernului precum şi o circulară a Ministerului de Justiţie indicau faptul că urmau legi care să permită reproducerea umană asistată medical (RUAM) pentru cuplurile de femei şi gestaţia pentru altul (legea mamei-surogat).
Legea Taubira a suscitat o opoziţie masivă a populaţiei, indiferent de simpatii politice, inclusiv din partea unor asociaţii ale homosexualilor. În Franţa au avut loc manifestaţii uriaşe, cum a fost cea de la Paris, la care au participat peste 1 milion de oameni, cu scopul de a apăra dreptul copilului de a avea o mamă şi un tată. Toate manifestaţiile au fost paşnice şi chiar dacă au existat provocări din partea forţelor de ordine nu li s-a răspuns cu violenţă. Totuşi forţele de ordine au reacţionat abuziv, arbitrar, violent şi disproporţionat, cu numeroase declaraţii (peste o mie), controale şi verificări ale actelor de identitate, arestări, procese-verbale şi folosirea de gaze lacrimogene.
În iunie 2013 Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat o Rezoluţie în care denunţa folosirea abuzivă a forţei de către autorităţile franceze în faţa acestor manifestaţii. În urma proiectului de rezoluţie Abuzuri grave în domeniul respectării drepturilor omului şi a statului de drept în Franţa, adoptat în aceeaşi lună, Comisia de Monitorizare a numit doi raportori pentru anchetă.
Comisia de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei veghează la respectarea de către Statele membre a obligaţiilor asumate, în special în domeniul drepturilor omului şi al democraţiei. Cei doi raportori sunt Valeriu Ghiletchi (Rep. Moldova, PPE) şi Stefan Schennach (Austria, Socialist). Comisia va trebui să sesizeze defectele structurale ale dreptului francez care i-au permis Guvernului să reprime manifestaţiile în scop politic. Ea îi poate cere Guvernului francez să corecteze aceste deficienţe.
Deşi represiunile din Franţa sunt mai puţin grave decât cele din Ucraina sau Turcia, ele rămân importante prin amploarea fără precedent pentru această ţară, care se pretinde un exemplu pentru modul în care respectă drepturile fundamentale şi libertăţile civice.
Din aprilie 1997, când a fost creată această Comisie, au fost deschise proceduri de monitorizare pentru Grecia şi Letonia în 1997, pentru Austria în 2000, pentru Lichtenstein în 2003, Marea Britanie şi Italia în 2006, Ungaria în 2011 şi Franţa în 2013. (după Valeurs Actuelles)
Sursa:www.culturavietii.ro