Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 6
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Efectul Francisc

 
Efectul Francisc
  • 17 Apr 2013
  • 5652
de Massimo Introvigne

Primul care a sesizat a fost, între jurnalişti, prietenul Andrea Tornielli. Există un “efect Francisc” şi, la Paşti, mişcaţi de apelurile noului Papă care repeta să ne încredem fără rezerve în mila divină, mulţi “îndepărtaţi” s-au întors la biserică, în general după mulţi ani, şi s-au spovedit. Chiar şi eu am auzit anecdote de acest fel, nu doar în Italia, istorisite de către preoţi sau călugări, şi chiar de autoritatea ecleziastică, şi am verificat acest efect în ambiente în care nu m-aş fi aşteptat.

Deoarece sunt un sociolog, mă detaşez un pic de impresiile anecdotice şi prefer să mă încredinţez datelor cantitative. Centrul pe care îl conduc, CESNUR, a iniţiat un sondaj cu intenţia de a transforma impresiile anecdotice asupra efectului Francisc într-un fapt statistic. Să începem o cercetare după doar o lună de pontificat al Papei Francisc nu a fost uşor. Atât  preoţii cât şi călugării sunt o lume care nu tot timpul sunt entuziasmaţi să răspundă sociologilor. Am ales deci tehnica numită cascadă, în care de la un grup cantitativ de intervievaţi se trece, exploatând datele, la un alt grup.

M-am ajutat de un software care permite stocarea răspunsurilor chestionarelor plecând de la social network Facebook şi Twitter, şi m-am adresat preoţilor şi călugărilor prezenţi într-o succesiune de grupuri şi domenii specifice: nu doar prietenii mei – care sunt oricum cinci mii, maximul permis, pe Facebook – ci şi cei care fac parte din grupurile de foşti alumni ai unor seminarii, cei care citesec La Nuova Bussola Quotidiana şi Avvenire, cei care ascultă Radio Maria şi acele persoane interesate de ştiri despre asociaţii şi mişcări catolice.

Studiu s-a închis automat în momentul primirii celui de-al douăsutelea răspuns venit de la un preot sau călugăr, pe un eşantion – având în vedere tehnica folosită- reprezentativ si suficient. Au fost intervievaţi şi laici catolici angajaţi în unele comunităţi şi un mic grup de călugăriţe.
53%, dintre preoţii şi călugării intervievaţi, afirmă că au observat în comunităţiile lor o creştere a persoanelor care se reapropie de Biserică sau se spovedesc, adăugând că aceste persoane citează în mod explicit apelurile Papei Francisc ca şi raţiune pentru revenirea lor. În 43,8% din aceste cazuri creşterea credincioşilor este definită ca şi consistentă, superioră a 25%. Acest lucru este subliniat mai mult de către călugări (66,7) şi mai puţin de către preoţii diecezani (50%). Şi, pentru 64,2% din eşantion creşterea se referă la spovezi.

Am făcut acelaşi sondaj pe un eşantion de peste cincisute de catolici laici. Percep „efectul Francisc” mai puţin decât preoţii şi călugării, care sunt implicaţi efectiv în spovadă. Dar un semnificativ 41,8% dintre laici au observat efectul de reîntoarcere în sânul Bisericii motivat de apelurile Papei Fracisc, care pare deci a fi vizibil, să zicem, chiar şi cu ochiul liber. 17,7% dintre laici au declarat în mod special că au observat o creştere a celor care se spovedesc în propria comunitate.

Datele sunt, în limita sondajului, semnificative. Un efect observat de mai bine de jumătate din eşantion este un fenomen nu doar existent ci de o mare importanţă. Nu e foarte important că 47% din preoţi şi călugări nu observă efectul. Fenomenele sociale percepute în unanimitate, sau aproape, de cei care răspund la un chestionar este foarte mic. Nici nu s-ar putea zice că intervievaţii au schimbat creşterea normală a credincioşilor şi a celor care se spovedesc la Paşti datorită unui efect legat de Papa Francisc.

Celor intervievaţi le-a fost cerut în mod special să răspundă doar referindu-se la acei credincioşi care şi-au motivat întoarcerea la Biserică datorită apelurilor făcute de noul Pontif, iar chestionarul a fost structurat în aşa fel încât să inducă o comparaţie între Paştile 2013 şi cele precedente, nefăcând referire la alte perioade a anului liturgic.
 
Dacă am încerca să traducem faptul în termeni numerici şi la scară naţională, cu referire la jumătate dintre parohii şi comunităţi, ar trebui să vorbim de sute de mii de persoane care se reapropie de Biserică primind invitaţiile Papei Francisc. Un efect masiv şi spectacular.

În mod natural, efectul Francisc este şi un efect Ratzinger
: mulţi afirmă în mod spontan că au fost mişcaţi şi emoţionaţi şi de retragerea lui Benedict al XVI-lea. Efectul va fi verificat de proba timpului.
Poate să fie vorba de ceea ce sociologii numesc avânt religios, care nu tot timpul este de lunga durată. Totuşi, de acum putem să afirmăm că nu este vorba de impresii sau de anecdote, ci de numere reale.

                             Traducere de Andrei Radu

Sursa:http://www.lanuovabq.it