”Fără a intra în domeniul politic propriu zis, și fără a uita niciodată că misiunea ei este să ducă lumina și mântuirea lui Cristos la toți oamenii”, Biserica ”este convinsă că numai o politică bazată pe principiile persoanei umane, binelui comun, solidarității și subsidiarității, va fi în măsură să construiască o societate justă, pașnică și roditoare”: susțin secretarii generali ai Conferințelor Episcopale din Europa, la încheierea reuniunii lor anuale desfășurată la Strasbourg de la 19 la 22 iunie.
Finalitatea întâlnirii din acest an – potrivit agenției SIR – era să ofere participanților posibilitatea de a cunoaște mai bine funcționarea Consiliului Europei, de a intra în dialog și a împărtăși cu reprezentanții acestuia ”preocuparea comună pentru binele spiritual, politic și social al persoanelor de pe continentul european”.
Organizată de Consiliul Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE) în colaborare cu Misiunea permanentă a Sfântului Scaun pe lângă Consiliului Europei, reuniunea a întrunit aproximativ 30 de secretari din diferite țări de pe Bătrânul continent.
În cadrul întrevederilor cu responsabilii instituțiilor europene au fost abordate, printre altele, inițiativele Consiliului Europei din ultimii ani în legătură cu ”dimensiunea religioasă a dialogului intercultural”. În acest fel ”a fost recunoscută nu doar importanța religiei dar și dimensiunea ei publică”.
Cu toate acestea – se citește într-o notă de presă a CCEE – participanții și-au exprimat anumite rețineri și preocupări. Astfel de întâlniri – se afirmă – trebuie să respecte întotdeauna identitatea religiilor, considerate nu doar ca «fapt istoric», dar mai ales ca experiență care determină întreaga trăire a persoanei umane, de la inviolabilitatea conștiinței până la importanța vieții sociale. Faptul că religia – continuă nota de presă – dobândește o relevanță publică tot mai mare în viața și conștiința cetățenilor europeni și reprezintă un element fundamental de coeziune socială, o dovedește din plin și creșterea considerabilă a recursurilor care ajung la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg – din subordinea Consiliului Europei – și care se referă la aspecte legate de dimensiunea religioasă.
Participanții la reuniunea secretarilor generali ai Conferințelor Episcopale din Europa au fost informați, în fine, cu privire la activitatea CCEE și la ediția a doua a Zilelor Sociale Europene, care se vor desfășura la Madrid de la 18 la 21 septembrie 2014.
Sursa:ro.radiovaticana.va