George Gabriel Bologan a fost acreditat luni, 28 octombrie a.c., în calitate de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României pe lângă Sfântul Scaun și Ordinul Suveran de Malta. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat în această zi decretul privind acreditarea ambasadorului propus pentru această misiune pe 1 august 2024, dar și decretul pentru eliberarea din funcție a domnului Consilier Prezidențial George Gabriel Bologan care ocupa acest rol în Departamentul de Politică Externă din februarie 2024.
După o bogată activitate diplomatică, cu rezultate remarcabile în calitate de consul general la Milano (2012) și ambasador în Republica Italiană (2016-2022), iar apoi în Regatul Spaniei (2022-2024), George Bologan consideră că a fost propus pentru această nouă misiune, alături de alți diplomați, pe criterii de profesionalism: „Competenţa şi experienţa în domeniul relaţiilor internaţionale, dar şi abilităţile personale au reprezentat elemente esenţiale în formularea acestei nominalizări” – spunea pe 1 august a.c. Consilierul Prezidențial care, la finalul lunii iulie a.c. a obținut și titlul de doctor la Universitatea de Stat „Babeş-Bolyai” din Cluj Napoca, Facultatea de Istorie şi Filozofie, Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene, cu teza „Alcide De Gasperi și actualitatea federalismului european atlantist”, evaluată cu calificatul „Excelent”.
Potrivit CV-ului publicat de Președinția României, George Gabriel Bologan (n. 1974) a urmat cursurile de filozofie și teologie la diferitele universități pontificale romane (Universitatea Pontificală Gregoriana, Institutul Pontifical Oriental din Roma, Universitatea Pontificală Urbaniana și Ateneul Pontifical Sant’Anselmo), absolvite în anul 2000 cu titlul de licență. De asemenea, a absolvit Facultatea de Științele Comunicării la Universitatea Liberă „Maria Santissima Assunta” din Roma (2009) și a urmat mai multe cursuri aprofundate: „Științele Comunicării”, la U.P. Urbaniana din Roma (1998) și „Conceptele de regional și euro-regional în domeniul administrației publice în perspectiva politică a UE”, Universitatea de Stat din Oradea (2022). A urmat cursuri de specializare la Institutul Diplomatic Român, Societatea Italiană pentru Organizații Internaționale, NATO Defence College din Roma, Universitatea Oxford (Oxford Leadership Executiv Program). A absolvit cursul postuniversitar „Securitate şi bună guvernare”, organizat la Colegiul Național de Apărare – Universitatea Națională de Apărare „Carol I” promoția 2020. Este autor al mai multor publicații, cercetări și articole, printre care: Alcide De Gasperi, „United Europe and its Borders”, în The Evaluation of Cross-Border Cooperation in Europe (2017), și „Europa cristiana”, vol. „Sub cerul Italiei”, Ed. Antim Ivireanul, Râmnicu Vâlcea (2004).Este, de asemenea, profesor asociat la Universitatea de Vest din Timişoara.
A reprezentat România la mai multe reuniuni informale pe durata preşedinţiilor italiene şi spaniole la Consiliul Uniunii Europene. A fost distins de preşedintele Italiei cu Ordinul de Merit al Republicii Italiene în grad de Mare Ofiţer (2019), Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării din România (2023), Ordinul Sfântului Iacob cel Mare al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei (2024), Ordinul Sfintei Treimi al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică din România (2018), Ordinul Fericitul Valeriu Traian Frențiu al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea (2021), iar a pe 30 iulie 2024, Excelența Sa a fost decorat cu Ordinul Marea Cruce a Ordinului Meritul Civil de către Regele Felipe VI-lea, al Spaniei.
Misiune rodnică și binecuvântată!
Biroul de Presă EGCO