Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Mesajul Preafericitului Părinte Cardinal Lucian la deschiderea sesiunii de toamnă a Conferinței Episcopilor Catolici din România

 
Mesajul Preafericitului Părinte Cardinal Lucian la deschiderea sesiunii de toamnă a Conferinței Episcopilor Catolici din România
  • 25 Sep 2024
  • 265

Redăm mesajul Preafericirii Sale Cardinal Lucian Mureșan la deschiderea sesiunii de toamnă a Conferinței Episcopilor Catolici din România, care este găzduită de Eparhia de Lugoj, în perioada 24-26 septembrie 2024. Mesajul a fost transmis de Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop Auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș.

 

Excelența Voastră Mons. Giampiero Gloder, Nunţiu Apostolic în România și în Republica Moldova,
Înalt Preasfinția Voastră Aurel Percă, Arhiepiscop de București și Vicepreședinte al Conferinței Episcopilor Catolici din România,
Înalt Preasfințiile și Preasfințiile Voastre,
Excelența Voastră Ciprian Vasile Olinici, Secretar de Stat pentru Culte,

Cu bucurie, Vă transmit salutul meu călduros cu ocazia prezentei sesiuni plenare a Conferinței Episcopilor Catolici din România, găzduită de Eparhia de Lugoj, în perioada 24-26 septembrie 2024. Îmi exprim profunda recunoștință față de Episcopii de ambele rituri din România pentru colaborarea exemplară și pentru fidelitatea față de Scaunul Apostolic al Romei. Aceasta reflectă în mod clar unitatea Bisericii locale și comuniunea intimă cu Urmașul lui Petru, Sfântul Părinte.

Organizarea prezentei sesiuni pe teritoriul Eparhiei Lugojului în anul în care aniversăm cinci ani de la vizita apostolică a Sfântului Părinte Papa Francisc în România și de la beatificarea Fericiților Episcopi Martiri Greco-Catolici români pe Câmpia Libertății de la Blaj, ne oferă prilejul fericit de a reflecta asupra mărturiei de credință pe care ne-o lasă Fericitul Episcop Martir Ioan Bălan, Păstor de sfântă pomenire al Eparhiei gazdă. Acesta, împreună cu ceilalți martiri, ne-a lăsat o moștenire prețioasă, sintetizată de Papa Francisc în două cuvinte: „libertate și milostivire”. Această moștenire este totodată odorul pe care și vrednicul de pomenire Episcop Alexandru Mesian, l-a prețuit și l-a cultivat în cei 29 de ani de păstorire a Eparhiei Lugojului. De la martirii noștri, Preasfinția Sa Alexandru a învățat să rămână fidel, să îl slujească pe Domnul și Biserica Lui în orice împrejurare, să fie alături de preoți și de credincioși și să-L mărturisească cu viața sa pe Cel în care a crezut cu toată ființa. Și ne îndeamnă și pe noi să îi urmăm exemplul.

Salutăm cu bucurie prezența Nunțiului Apostolic în România și în Republica Moldova, Excelența Sa Giampiero Gloder la lucrările Conferinței Episcopilor Catolici din România, unde vor fi analizate necesitățile specifice ale Bisericii din țara noastră, și mulțumim Preasfințitului Părinte Ioan, care găzduiește în Eparhia pe care o păstorește prezenta sesiune plenară.

Rugăciunea și celebrarea euharistică vor fi parte integrantă a acestei sesiuni de reflecție și de colaborare. Vă invit, așadar, să ne amintim de cei care au suferit din cauza inundațiilor recente din țara noastră și să ne rugăm pentru sufletele celor care și-au pierdut viața și pentru familiile lor. Totodată, nu trebuie să-i uităm pe cei afectați de războaie și violențe în întreaga lume, răspunzând astfel apelului repetat al Sfântului Părinte Papa Francisc la pace și rugăciune.

Păstrăm vie în suflete trăirea plină de bucurie experimentată la Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic din acest an de la Cheile Grădiștei. Să fim încrezători că acel timp pe care l-am petrecut împreună cu tinerii noștri este un timp prețios menit să îi conducă pe aceștia pe drumul credinței și al dezvoltării personale.

În același spirit de comuniune, amintim de cea de-a XXV-a Întâlnire a Episcopilor Catolici Orientali din Europa a avut loc la Oradea între 16 și 19 septembrie 2024, cu tema: „Relația dintre episcop și preoți – fraternitate și umanitate. Sinodul despre sinodalitate”.

Peste puține zile va începe la Roma cea de-a doua sesiune a celei de-a XVI-a Adunări Generale Ordinare a Sinodului Episcopilor care va încerca să răspundă la întrebarea „Cum să fim o Biserică sinodală în misiune?”, integrând parcursul sinodal de până acum și propunând unele argumente fundamentate teologic și propuneri concrete care să îi ajute în discernământ pe membrii Sinodului. Biserica întreagă este chemată, în urma acestui proces sinodal, să discearnă voia și lucrarea lui Dumnezeu în fața provocărilor lumii în care trăim, în deplină fidelitate față de învățăturile Evangheliei.

Nu în ultimul rând, Marele Jubileu din anul 2025 va reprezenta o nouă oportunitate de reînnoire spirituală pentru toți ucenicii lui Cristos și pentru Bisericile noastre particulare.

Invocând ocrotirea Maicii Sfinte prin mijlocirea Fericiților noștri martiri, ne rugăm ca Domnul nostru Isus Cristos să binecuvânteze lucrările Conferinței Episcopilor Catolici din România, aducând rod bogat pentru Bisericile noastre și întărind comuniunea noastră frățească.

 

✠ Lucian Card. Mureșan
Președinte al Conferinței Episcopale din România
Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică



Sursa:bisericaromanaunita.ro