Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Cu parfum ungem picioarele lui Cristos, care sunt picioarele celor săraci

 
Cu parfum ungem picioarele lui Cristos, care sunt picioarele celor săraci
  • 11 Sep 2024
  • 355

”Parfumul lui Cristos, parfumul Evangheliei sale, este un dar pe care îl aveți, pe care l-ați primit gratuit, dar pe care trebuie să-l păzim și pe care suntem chemați să-l răspândim”, astfel le-a dorit Papa Francisc, episcopilor, preoților, călugărilor, seminariștilor și catiheților, marți, 10 septembrie 2024, în Catedrala din Dili, din Timorul de Est, în cadrul Călătoriei Apostolice din Indonezia, Papua Noua Guinee, Timorul de Est și Singapore, care are loc între 2-13 septembrie

 

Sunt bucuros să mă aflu în mijlocul vostru, în contextul unei călătorii ca pelerin în țările Orientului”, a spus Papa Francisc. Continuând salutul , Suveranul Pontif  a dorit să se oprească asupra unui aspect al slujirii lui Cristos: ”Mă bucur cu voi și pentru voi, pentru că voi sunteți ucenicii Domnului în această țară. Gândindu-mă la munca voastră și la provocările pe care sunteți chemați să le înfruntați, mi-am amintit de un pasaj foarte sugestiv din Evanghelia după Ioan, care relatează o scenă de tandrețe și intimitate care a avut loc în casa prietenilor lui Isus, Lazăr, Marta și Maria (cf. Ioan 12:1-11). La un moment dat, în timpul mesei, Maria „a luat trei sute de grame de parfum de nard pur, foarte prețios, și a stropit picioarele lui Isus cu el, apoi le-a șters cu părul ei, și toată casa s-a umplut de aroma acelui parfum” (v. 12,3). Maria unge picioarele lui Isus și parfumul se răspândește în toată casa.

Spune Papa: ”aș dori să mă opresc cu voi tocmai asupra acestui lucru: parfumul, parfumul lui Cristos, parfumul Evangheliei sale, este un dar pe care îl aveți, pe care l-ați primit gratuit, dar pe care trebuie să-l păzim și pe care suntem chemați să-l răspândim. Păstrați parfumul, acest dar al Evangheliei pe care Domnul l-a dat acestui pământ din Timorul de Est și răspândiți-l. Trebuie să ne întoarcem mereu la originea darului primit, a faptului că suntem creștini, preoți, călugări sau catiheți. Am primit însăși viața lui Dumnezeu prin Fiul său Isus, care a murit pentru noi și ne-a dăruit pe Spiritul Sfânt. Am fost unși; suntem unși cu untdelemnul bucuriei, iar apostolul Paul scrie: „Căci noi suntem înaintea lui Dumnezeu mireasma lui Cristos” (2 Cor 2,15). Apoi continuă Suveranul Pontif: ”Totuși, să nu uităm un lucru: parfumul primit de la Domnul trebuie păzit, trebuie îngrijit cu mare atenție, așa cum Maria din Betania îl păstrase pentru Isus. În același mod trebuie să păzim iubirea, să prețuim iubirea: să nu uităm această frază: trebuie să păzim iubirea cu care Domnul ne-a parfumat viața, pentru a nu se estompa și a-și pierde aroma. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă să fim conștienți de darul pe care l-am primit, tot ceea ce avem este un dar: trebuie să fim conștienți de acest lucru; să ne amintim că parfumul nu este pentru noi, ci pentru a unge picioarele lui Cristos, proclamând Evanghelia și slujindu-i pe săraci”.

”Și ajungem la cel de-al doilea aspect: răspândirea parfumului”, spune Papa Francisc. ”Biserica există pentru a evangheliza, iar noi suntem chemați să aducem altora parfumul dulce al vieții, viața nouă a Evangheliei. Maria din Betania nu folosește nardul prețios pentru ea însăși, ci pentru a unge picioarele lui Isus, și astfel răspândește aroma în toată casa. Într-adevăr, Evanghelia după Marcu precizează că Maria, pentru a-l unge pe Isus, sparge vasul de alabastru care conținea unguentul parfumat (cf. 14:3). Evanghelizarea are loc atunci când avem curajul să „spargem” vasul care conține parfumul, să spargem „cochilia” care adesea ne închide în noi înșine și să ieșim dintr-o religiozitate leneșă, confortabilă, trăită doar pentru nevoile personale”.

Un gând particular a fost adresat preoților de către Suveranul Pontif: ”cu parfum ungem picioarele lui Cristos, care sunt picioarele fraților și surorilor noastre în credință, începând cu cei mai săraci. Cei mai privilegiați sunt cei mai săraci, iar cu acest parfum trebuie să avem grijă de ei”.

În final, Pontiful a dorit să aducă o mulțumire specială pentru persoanele în vârstă, ”preoții bătrâni care și-au petrecut viața aici, călugărițele bătrâne care sunt aici: ei sunt modelele noastre. Vă mulțumim”.



Sursa:vaticannews.va.ro