Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Credință, prietenie și bucurie: INTC 2024

 
Credință, prietenie și bucurie: INTC 2024
  • 08 Sep 2024
  • 364

Cea de-a XV-a ediție a Întâlnirii Naționale a Tineretului Catolic (INTC) din România s-a încheiat sâmbătă, 7 septembrie 2024, odată cu predarea solemnă a Crucii INTC către Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti, organizatorul următoarei Întâlniri. Peste o mie de tineri catolici au participat, cu entuziasm, la Cheile Grădiștei, județul Brașov, la evenimentul organizat de Arhieparhia Greco-Catolică de Alba Iulia și Făgăraș. 

După trei zile pline de activități de o trăire profundă, în care dimensiunea spirituală a fost combinată cu activități culturale, educative, muzicale și sportive, tinerii participanți s-au reunit, sâmbătă dimineața, la scena centrală, pentru ultimele momente ale INTC 2024: rugăciunea de dimineață, Sfânta Liturghie în rit bizantin și Predarea Crucii către organizatorii următoarei Întâlniri Naționale a Tineretului Catolic.

Sfânta Liturghie în rit bizantin a fost celebrată, cu binecuvântarea Prefericitului Părinte Lucian Cardinal Mureșan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Greco-Catolice din România, de Preasfinția Sa Cristian Dumitru Crișan, Episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, iar cuvântul de învățătură a fost rostit de Preasfinția Sa Claudiu Lucian Pop, Episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla. Sfânta Liturghie a fost animată de un grup de tineri din Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla și de un grup de seminariști din cadrul Seminarului Arhieparhial Major „Bunavestire” din Blaj.

Preasfinția Sa Claudiu i-a mulțumit lui Dumnezeu pentru aceste zile minunate de la Cheile Grădiștei, „un loc special creat de Dumnezeu pentru ca voi [tinerii] să veniți aici”. PS Claudiu le-a mulțumit tinerilor pentru participarea la INTC 2024, i-a îndemnat să păstreze această întâlnire în suflet și să rămână uniți în rugăciune: „Tocmai faptul că ați venit aici, parcurgând un drum lung și obositor, vă ajută să înțelegeți ce înseamnă iubirea lui Isus! Este un sacrificiu pe care l-ați făcut la îndemnul Bisericii și la chemarea lui Dumnezeu, o dovadă că nimic nu este imposibil și că în orice situație de viață ne bazăm pe ajutorul lui Isus, al Maicii Sfinte, un GPS spiritual, care nu ne vor abandona niciodată. Vă îndemn să rămâneți uniți în rugăciune, prieteni pe viață, chiar și de la distanță. Experiența de la INTC 2024 să rămână în sufletele voastre ca o adevărată comoară spirituală, să vă amintiți mereu de aceste zile, mai ales în cele mai grele clipe, pentru că știm că Isus nu ne abandonează niciodată”.  

La finalul Sfintei Liturghii, a avut loc ceremonia solemnă de predare a Crucii INTC către Arhidieceza Romano-Catolică de Bucureşti, care va organiza următoarea ediție a Întâlnirii Naționale a Tineretului Catolic în anul 2028. Crucea a fost primită de grupul de tineri catolici din București, care au fost însoțiți, la momentul predării, de Părintele Marian Blaj, Director pentru Pastorația Tineretului din cadrul Conferinței Episopale Române și de Preasfinția Sa Cornel Damian, Episcop auxiliar de București. 

După ce le-a transmis participanților salutul și binecuvântarea Preafericitului Părinte Cardinal Lucian Mureșan, Preasfinția Sa Cristian le-a mulțumit tuturor celor care au contribuit la reușita Întâlnirii Naționale a Tineretului Catolic 2024: „INTC 2024 ne-a ajutat să găsim un limbaj comun cu tinerii, care să-i conducă pe drumul credinței și al dezvoltării personale”.

Fiecare zi de la INTC 2024 a început cu rugăciunea de dimineață, care a fost urmată de Sfânta Liturghie, celebrată în ritul latin, în limbile română și maghiară, precum și în ritul bizantin. Prima parte a fiecărei zile a continuat cu câte o cateheză plină de inspirație susținută de Don Riccardo Pincerato, directorul Biroului pentru Pastorația Tinerilor din cadrul Conferinței Episcopale Italiene și s-a încheiat cu sesiunea „Episcopii ascultă tinerii”, în cadrul căreia Episcopii catolici din România, de ambele rituri, au răspuns întrebărilor adresate de tineri, oferindu-le perspective profunde asupra credinței și vieții bisericești.

În după amiezile petrecute la INTC 2024, tinerii au avut posibilitatea să participe le cele 18 ateliere alternative propuse de organizatori, care au conținut activități spirituale, culturale, educative, muzicale și sportive. 

În fiecare seară, tinerii au stat de vorbă cu personalități ale vieții publice din România, în cadrul unor sesiuni interactive și atractive. Prof. Univ. Dr. Daniel David, Rectorul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, a dialogat cu tinerii pe tema provocărilor etice, psihologice și educative aduse de inteligența artificială, în timp ce frații Tibi și Alin Ușeriu au avut o înâlnire captivantă cu participanții, în cadrul căreia au împărtășit experiențele personale despre depășirea limitelor.

La finalul fiecărei zile, după rugăciunea de seară, de la scena principală, tinerii s-au bucurat de concertele propuse de organizatori, susținute de grupurile creștine Band INTC, Three O, Anima și Suflet Tânăr. Invitatul surpriză al ediției din acest an, Padre Guilherme, Preotul DJ care a mixat, în 2023, la Întâlnirea Mondială a Tineretul Catolic, de la Lisabona, a adus cu sine energia și entuziasmul care l-au făcut cunoscut în întreaga lume și le-a încărcat tinerilor sufletele de bucurie și de credință, prin experiența de neuitat pe care a oferit-o.

Suntem profund emoționați în acest moment, în care ne „despărțim” de INTC 2024, și ne exprimăm gratitudinea și recunoștința față de toți cei care au contribuit la reușita deplină a ediției din acest an: Episcopii membri ai Conferinţei Episcopale Române, Don Riccardo Pincerato, directorul Biroului pentru Pastorația Tinerilor din Conferința Episcopală, invitații speciali ai INTC, tinerii participanți, voluntari, parteneri și sponsori, care prin entuziasmul molipsitor, ne-au reamintit de ce INTC reprezintă locul de întâlnire al tinerilor catolici, de dezvoltare personală și spirituală și de exprimare liberă a creativității. Pentru că Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic s-a născut datorită dorinței tinerilor din diverse dieceze și eparhii de a se conecta, aprofunda cunoștințele reciproce și a împărtăși experiențele lor spirituale. 

Cele mai importante momente ale INTC 2024 au fost transmise de postul de televiziune Angelus TV, ERCIS FM și Radio Blaj TV Online.

Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic (INTC) din România, desfășurată la Cheile Grădiștei, în perioada 4-7 septembrie 2024, cu motto-ul: „Cei care speră în Domnul merg fără să obosească!” (Is 40,31), a fost organizată de Arhieparhia Greco-Catolică de Alba Iulia și Făgăraș.

Evenimentul s-a desfășurat sub ocrotirea mai multor Patroni cerești, la fel ca și Ziua Mondială a Tineretului. Pentru cea de-a XV-a ediție a INTC au fost aleși ca Patroni cei șapte Fericiți Episcopi Martiri Greco-Catolici Români beatificați de Sfântul Părinte Papa Francisc la Blaj, pe 2 iunie 2019: Valeriu-Traian Frențiu, Vasile Aftenie, Ioan Bălan, Tit-Liviu-Chinezu, Ioan Suciu, Alexandru Rusu, Iuliu Hossu, precum și cei patru Martiri Romano-Catolici beatificați: Fericitul Szilárd Bogdánffy, Fericitul János Scheffler, Fericitul Vladimir Ghika și Fericitul Anton Durcovici. De asemenea, Ocrotitor al Întâlnirii noastre a fost și Sfântul Ioan Paul al II-lea, ca inițiator al Întâlnirilor de tineret din Biserica Catolică.

Întâlnirea Națională a Tinerilor Catolici este organizată în mod alternativ de o Eparhie Greco-Catolică şi de o Dieceză Romano-Catolică. 

Biroul de Presă al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș



Sursa:aegc.ro