Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 7
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Cât de mult ne lăsăm atinși și provocați de cuvintele lui Isus?

 
Cât de mult ne lăsăm atinși și provocați de cuvintele lui Isus?
  • 27 Aug 2024
  • 396

Cu o amplă meditație despre Evanghelia duminicii, în care apostolul Petru îi spune lui Isus că El are cuvintele vieții veșnice, dar și cu mai multe apeluri referitoare la crizele care marchează situația internațională, papa Francisc a condus duminică, 25 august a.c., rugăciunea ”Îngerul Domnului”, împreună cu mai multe mii de romani și pelerini de pe diferite continente, prezenți la amiază în Piața Sfântul Petru în pofida vremii caniculare.

Vorbind pe larg în alocuțiunea sa despre pagina Evangheliei după ritul roman sau latin (Ioan 6,60-69), papa a remarcat că evanghelistul Ioan ne relatează ”celebrul răspuns” al sfântului apostol Petru care-i spune lui Isus: ”Doamne, la cine să mergem? Tu ai cuvintele vieții veșnice” (v. 68). Sunt cuvinte care, a evidențiat pontiful, care exprimă ”prietenia și încrederea” care îl leagă de Cristos, împreună cu ceilalți discipoli. Petru le rostește într-un ”moment critic”, la scurt timp după ce Isus tocmai terminase un discurs în care spunea că El este ”pâinea coborâtă din cer” (cf. v. 41). Sunt cuvinte care cu greu pot fi înțelese de lume și, nu puțini, chiar dintre discipoli, au plecat și L-au abandonat pe Isus.

Mulți au plecat, dar nu Cei Doisprezece. Ei au rămas pentru că au aflat în El ”cuvintele vieții veșnice”: L-au auzit predicând, au văzut minunile pe care le-a săvârșit și continuă să împartă cu El momentele publice și intimitatea vieții de zi cu zi (cf. Marcu 3,7-19). Desigur, ei nu înțeleg întotdeauna ceea ce face și ceea ce spune Învățătorul lor. Uneori, le vine greu să accepte paradoxurile iubirii sale (cf. Matei 5,38-48), cerințele extreme ale milostivirii sale (cf. Matei 18,21-22) și radicalitatea modului său de a se dărui tuturor. Alegerile pe care le face Isus merg deseori dincolo de mentalitatea comună, dincolo de regulile religiei instituționale și ale tradițiilor, ajungând că genereze situații provocatorii și jenante (cf. Matei 15,12). ”Nu e ușor să-L urmezi”, a adăugat papa.

”Cu toate acestea, printre numeroșii învățători ai timpului, Petru și ceilalți apostoli au aflat numai în El răspunsul la setea de viață, de bucurie și de iubire care-i însuflețea. Numai datorită Lui, ei au simțit plinătatea de viață pe care o căutau, dincolo de limitele păcatului și chiar dincolo de granițele morții. De aceea, ei nu pleacă. Dimpotrivă, cu toții, în afară de unul singur, chiar cu multe căderi și regrete, vor rămâne cu El până la sfârșit (cf. Ioan 17,21)”.

”Aceasta ne privește și pe noi. Într-adevăr, nici pentru noi nu este ușor să-L urmăm pe Domnul, să înțelegem modul său de a lucra, să ne însușim criteriile și exemplele sale. Dar cu cât stăm mai aproape de El și aderăm mai mult la Evanghelia sa, primim harul în sacramente, îi facem companie în rugăciune, îl imităm în umilință și caritate, cu atât mai mult simțim frumusețea de a-L avea ca prieten și ne dăm seama că numai El are cuvinte de viață veșnică”.

Papa a încheiat alocuțiunea sa lansând, ca de obicei, o serie de întrebări pentru reflecția personală, întrebându-ne cât de prezent este Isus în viața mea, cât de mult mă las atins și provocat de cuvintele sale și dacă pot să spun că acestea sunt și pentru mine cuvinte de viață.

Papa a cerut apoi ajutorul Fecioarei Maria, care l-a primit pe Isus, Cuvântul lui Dumnezeu, în trupul ei, pentru ca să ne ajute să-L ascultăm și să nu-L abandonăm niciodată.

Rugăciunea ”Îngerul Domnului” a fost urmată de mai multe saluturi și apeluri privind situația internațională și s-a încheiat cu binecuvântarea apostolică a Succesorului lui Petru, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.

***
La primul apel referitor la crizele internaționale, papa și-a exprimat solidaritatea față de miile de persoane afectate de variola maimuței, despre care a spus că reprezintă o adevărată ”urgență globală”, și că se roagă pentru persoanele infectate, mai ales pentru populația din R. D. Congo. În timp ce a transmis apropierea sa față de Bisericile locale din țările afectate de această boală - care cauzează simptome de infecție virală acută și o erupție pe piele sub formă de vezicule pline de lichid – papa a încurajat ”guvernele și industriile private să împartă tehnologia și tratamentele disponibile, pentru ca nimeni să nu ducă lipsă de o adecvată asistență medicală”.

„Îndrăgitul popor din Nicaragua” a fost în centrul celui de-al doilea apel lansat duminică de papa Francisc, încurajând populația să-și reînnoiască speranța în Isus și implorând ocrotirea Fecioarei Neprihănite în momentele de încercare, fără a uita că ”Spiritul Sfânt conduce mereu istoria către proiecte mai înalte”.

Papa a spus apoi că ”urmărește cu durere confruntările din Ucraina și din Federația Rusă”. În același timp, papa a spus că ”gândindu-se la normele legale adoptate recent în Ucraina, îmi apare o temere pentru libertatea celui care se roagă, căci cel care se roagă cu adevărat se roagă întotdeauna pentru toți. Nu se comite un rău pentru că unul se roagă. Dacă vreunul comite un rău împotriva poporului său, va fi vinovat de acest fapt, dar nu poate să comită un rău pentru că s-a rugat. Așadar, să fie lăsat să se roage cel care vrea să se roagă în cea pe care o consideră Biserica sa. Vă rog, să nu fie abolită în mod direct sau indirect nicio Biserică creștină: Bisericile nu se ating”.

Apelul papei vine după ce Rada de la Kijv, parlamentul ucrainean, a adoptat pe 20 august a.c. un proiect de lege care scoate în afara legii activitatea Bisericii ortodoxe ruse, precum și a oricărei organizații religioase care are legătură cu Moscova. Potrivit surselor locale, legea intră în vigoare la 30 de zile după publicare, urmând ca organizațiile religioase vizate să se desprindă în totalitate de Biserica ortodoxă rusă în următoarele 9 luni.

În fine, papa a îndemnat la rugăciune pentru a se pune capăt războaielor din Palestina, Israel, Myanmar și din oricare altă regiune, subliniind că ”popoarele cer pacea. Să ne rugăm pentru ca Domnul să ne dăruiască tuturor pacea”.



Sursa:vaticannews.va.ro