Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Visul pentru Anul Sfânt 2025: Armele să tacă și să înceteze să mai aducă distrugere și moarte

 
Visul pentru Anul Sfânt 2025: Armele să tacă și să înceteze să mai aducă distrugere și moarte
  • 23 Iul 2024
  • 572

Istoria Anilor Jubiliari a început în anul 1300, odată cu primul Jubileu dorit de papa Bonifaciu al VIII-lea, stabilit prin Bula 'Antiquorum habet'. De atunci, fiecare An Sfânt "a marcat istoria Romei: de la arhitectură până la primirea pelerinilor; de la artă până la activitățile existențiale și caritative". Astfel a amintit papa Francisc, în data de 19 ianuarie 2017, primindu-i în audiență pe organizatorii expoziției "Antiquorum habet" privind istoria jubileelor creștine.

 

Cu acea ocazie, episcopul Romei a subliniat faptul că există un element esențial, inima fiecărui An Sfânt, care nu trebuie pierdut niciodată din vedere: "în Jubileu întâlnindu-se bunătatea lui Dumnezeu și fragilitatea omului, care are mereu nevoie de iubirea și de iertarea Tatălui". De fapt, a remarcat cu acea ocazie succesorul lui Petru, "este specific lui Dumnezeu să folosească milostivirea, și mai ales prin aceasta se manifestă omnipotența sa". 

Proclamând Jubileul din 2025, în contextul celebrării Vesperelor de la Înălțarea Domnului, prezidată joi, 9 mai 2024, în bazilica Sfântul Petru, papa Francisc a înmânat "Urbi et Orbi" (Orașului și Lumii) bula "Spes non confundit" (Speranța nu dezamăgește) de proclamare a Jubileului din 2025.

Bula este împărțită în 25 de paragrafe și cuprinde îndemnuri, propuneri și apeluri în favoarea deținuților, bolnavilor, bătrânilor, săracilor și a tinerilor, anunțând, în același timp, noutățile unui An Sfânt care se desfășoară sub motto-ul "Pelerini ai speranței".

Amintim că papa Francisc a stabilit ca Poarta Sfântă a bazilicii Sfântul Petru să fie deschisă la 24 decembrie 2024. În duminica următoare, 29 decembrie a.c., Suveranul Pontif va deschide Poarta Sfântă a bazilicii Sfântul Ioan din Lateran; la 1 ianuarie 2025, Solemnitatea Sfintei Maici a lui Dumnezeu, cea a bazilicii Sfânta Maria cea Mare, iar la 5 ianuarie, Poarta Sfântă a bazilicii Sfântul Paul din afara Zidurilor. Cele trei Porți vor fi închise până duminică 28 decembrie 2025. Jubileul se va încheia la 6 ianuarie 2026, cu închiderea Porții Sfinte a bazilicii Sfântul Petru .

În documentul de indicțiune a Jubileului ordinar din 2025, papa Francisc a formulat dorința ca "primul semn de speranță" al Anului Sfânt 2025 "să se traducă în pace pentru lume, care se află din nou cufundată în tragedia războiului". «Neamintindu-și de dramele trecutului» –  scrie pontiful –  «omenirea trece printr-o nouă și grea încercare care vede atâtea populații asuprite de brutalitatea violenței. Ce suferință mai lipsește acestor popoare, pe care să nu o fi trăit deja?

Cum este cu putință ca strigătul lor disperat de ajutor să nu-i determine pe liderii națiunilor să dorească oprirea numeroaselor conflicte regionale, conștienți de consecințele pe care acestea le pot avea la nivel mondial? Cerem oare prea mult dacă visăm ca armele să tacă și să înceteze să mai aducă distrugere și moarte?»

Bula "Spes non confundit" (Speranța nu dezamăgește) de proclamare a Jubileului din 2025, conține, de asemenea, îndemnul la "semne tangibile de speranță" pentru deținuți. Pontiful propune guvernelor "forme de amnistie sau de remitere a pedepsei", precum și "căi de reintegrare în comunitate". Mai presus de toate, papa cere "condiții demne pentru cei din închisori, respectarea drepturilor omului" și "abolirea pedepsei cu moartea". Pentru a oferi deținuților un semn concret de apropiere, însuși Suveranul Pontif va deschide o Poartă Sfântă într-o închisoare.

Papa Francisc face totodată apel la un An de speranță pentru cei bolnavi. De asemenea, nu-i uită pe tineri, care văd "cum visele lor se spulberă". «Iluzia drogurilor, riscul încălcării regulilor și goana după efemer creează confuzie mai mult în ei decât în alții și ascund frumusețea și sensul vieții, făcându-i să alunece în abisuri întunecate și împingându-i să facă gesturi autodistructive» "Nu-i putem dezamăgi", a spus cu forță papa Francisc.



Sursa:vaticannews.va.ro