"Am încredere că acest congres va fi o ocazia pentru credincioşi să se angajeze cu zel tot mai mare pentru a fi discipoli misionari ai Domnului Isus în lume. În Euharistie îl întâlnim pe Cel care ni s-a dăruit în întregime, care s-a jertfit pentru a ne da viaţa, care ne-a iubit până la sfârşit. Să devenim martori credibili ai bucuriei şi ai frumuseţii transformatoare a evangheliei numai recunoscând că iubirea celebrată în sacrament nu poate să fie ţinută pentru noi, ci cere să fie împărtăşită cu toţi." Sunt cuvintele adresate de Papa Francisc în urmă cu un an comitetului de organizare a Congresului Euharistic Naţional din Statele Unite care va avea loc de la 17 la 20 iulie 2024 la Indianapolis. Un eveniment definit de pontif ca "un moment semnificativ în viaţa Bisericii din Statele Unite", dat fiind că ediţia precedentă s-a desfăşurat în urmă cu peste optzeci de ani, în 1941.
Întâlnirea din Indianapolis prevede participarea a zeci de mii de credincioşi din toată ţara, invitaţi de arhiepiscopul Charles C. Thompson. "Fiecare moment al celui de-al zecelea Congres Euharistic Naţional - explică organizatorii - a fost proiectat pentru a facilita această întâlnire cu Isus care schimbă viaţa, independent de unde se află în propriul parcurs de credinţă." De fapt, fiecărei zile îi corespunde o temă: "Din cele patru colţuri ale Pământului", "Cea mai mare istorie de iubire", "Spre Ghetsemani", "Acesta este trupul meu", "Până la marginile pământului". Participanţilor le este propusă, înainte de amiază, o amplă alegere de "sesiuni de impact", în timp ce după-amiază sunt prevăzute "sesiunile de aprofundare". "După aceea, întreaga adunare va experimenta în fiecare seară puternicele sesiuni de trezire euharistică la Lucas Oil Stadium." Recitarea Rozariului, vizitarea unei expoziţii dedicate Sfântului Giulgiu, conferinţe ţinute de membri ai Bisericii - între care nunţiul apostolic în Statele Unite, Monseniorul Christophe Pierre - sunt alte propuneri ale Bisericii destinate participanţilor.
Apogeul acestor cinci zile va fi Liturghia concluzivă celebrată la Lucas Oil Stadium cu prezenţa a sute de episcopi. Celebrarea euharistică va fi prezidată de cardinalul Luis Antonio G. Tagle, pro-prefect al Dicasterului pentru Evanghelizare, trimis special al Papei Francisc.
Congresul Naţional va marca şi încheierea unei iniţiative neobişnuite, fie prin efortul logistic, fie prin însemnătatea simbolică: cele patru pelerinaje euharistice începute la 19 mai, Duminica Rusaliilor, din patru locuri din Statele Unite care indică punctele cardinale: izvoarele fluviului Mississippi la lacul Itasca (Minnesota) în nord, New Haven (Connecticut) în est, Brownsville (Texas) în sud şi San Francisco (California) în vest. După ce au străbătut ţara în decurs de două luni, procesiunile se vor uni la Indianapolis chiar la 17 iulie. Parcursul cel mai lung, cel care porneşte din vest, denumit Serra Route da san Junípero Serra, evanghelizator al Californiei, a fost 3.500 km; cel mai scurt, din est, Seaton Route, cu numele primei sfinte autohtone din SUA, Elizabeth Ann Seton, a fost oricum de circa 1.500 km. Procesiunile au luat forma lor cea mai solemnă - cu baldachin, cruce, cântece euharistice - în centrele de locuit importante, în alte momente era prezent un preot sau un diacon pentru a duce Euharistia urmat de un cortegiu de rugăciune, în timp ce alte momente au fost scurtate cu mutări pe patru rute. Mici grupuri de tineri adulţi, numiţi "pelerini perpetui", chiar au urmat procesiunile nonstop, de-a lungul întregului parcurs.
În afară de asta, congresul se situează în cadrul unui proiect vast, National Eucharistic Revival, lansat de episcopii americani la 19 iunie 2022, solemnitatea "Trupul şi Sângele lui Cristos", şi compus din trei părţi: anul renaşterii diecezane (2022-2023); anul renaşterii parohiale (2023-2024) şi anul Congresului Euharistic Naţional (2024-2025), numit şi Anul misiunii. În timpul primului an, episcopii au organizat diferite evenimente şi iniţiative la nivel local, între care congrese euharistice diecezane, cateheze şi zile de rugăciune centrate pe misterul Euharistiei în viaţa Bisericii. În a doua fază au fost protagoniste parohiile cu credincioşii lor. Obiectivul a fost acela de a promova comunităţile euharistice prin adoraţia euharistică, grupurile de rugăciune, procesiunile parohiale şi cateheza despre Liturghie şi despre prezenţa reală a lui Isus în Euharistie. Ultima fază este cea a congresului întocmai, după care participanţii vor fi trimişi apoi în diecezele şi parohiile lor ca misionari euharistici.
(După L'Osservatore Romano, 16 iulie 2024)
Traducere de pr. Mihai Pătraşcu