Luni, 15 iulie a.c., făcând o excepție de la regula acestei perioade de suspendare a audiențelor, Sfântul Părinte a primit pentru o întrevedere comună participanții la respectivele capitole generale organizate în aceste zile de mai multe ordine călugărești și congregații de viață consacrată. Papa le-a vorbit despre frumusețea și simplitatea iubirii lui Dumnezeu și i-a îndemnat stăruitor să se roage pentru vocații.
”Rugați-vă pentru vocații pentru că este necesar ca voi să aveți urmași care să ducă mai departe carisma. Rugați-vă, rugați-vă!”: a spus papa Francisc primind luni, 15 iulie a.c., în audiență comună, participanții la respectivele capitole generale ale mai multor ordine călugărești și congregații de viață consacrată. Este vorba de următoarele organizații de viață consacrată înființate într-o perioadă cuprinsă între secolele al XVI-lea și al XX-lea: Ordinul Minimilor, Ordinul Clericilor Regulari Minori, Clericii Sfântului Viator, Misionarele Sfântului Anton Maria Claret, Surorile Reparatoare ale Inimii Preasfinte și Surorile Augustiniene ale Iubirii Divine.
Înainte de discursul pregătit, papa Francisc a vorbit liber și a mulțumit pentru vizită. Apoi i-a întrebat câți novici sau câte novice au. După răspunsul unor congregații, papa a reluat: ”Veți muri fără fii. Rugați-vă, rugați-vă!”. Alte congregații, în schimb, au răspuns că au novici sau novice, care 20, care 17, care 12. ”Dar voi”, a reluat papa, ”cum ați făcut? De unde vin aceștia?”. Ei au răspuns că vin din Asia, Africa și America Latină. ”Acolo este viitorul”, a reluat papa. Apoi, a adăugat: ”Dar aceste numere trebuie să le dublăm”, subliniind că asemenea întrebări nu se referă la altceva decât la viitorul respectivelor congregații.
”În varietatea voastră”, a spus papa în discursul său, ”voi sunteți o imagine vie a misterului Bisericii, în care "fiecăruia îi este dată o manifestare particulară a Spiritului Sfânt pentru binele comun al tuturor" (1 Cor 12,7), astfel încât frumusețea lui Cristos să strălucească în lume în toată lumina sa. Nu întâmplător, Părinții Bisericii au definit drumul spiritual al persoanelor consacrate drept "filocalie, adică iubirea frumuseții divine, care este iradierea bunătății divine" (Sfântul Ioan Paul al II-lea, exortația apostolică Vita consecrata, 19). Dar cât de departe este, de multe ori, acest drum de luptele interne și de celelalte interese care nu sunt ale iubirii. De aceea, aș dori să mă opresc și să reflectez împreună cu voi despre două aspecte ale vieții voastre care au mult de-a face cu acest lucru: frumusețea și simplitatea”.
”În primul rând, frumusețea. Cu adevărat”, a recunoscut papa, ”istoriile voastre, în circumstanțe, timpuri și locuri diferite, sunt istorii de frumusețe, pentru că în ele strălucește harul chipului lui Dumnezeu: cea pe care o vedem în Evanghelii la Isus, în mâinile sale adunate în rugăciune în momentele de intimitate cu Tatăl (cf. Mt 14:23), în inima sa plină de compasiune (cf. Mc 6:34-44), în ochii săi plini de zel atunci când denunța nedreptatea și abuzurile (cf. Mt 23:13-33), în picioarele sale bătătorite, marcate de lungile marșuri prin care a ajuns până la cele mai defavorizate și marginalizate periferii ale pământului său (cf. Mt 9:35)”.
Frumusețea iubirii divine conduce la al doilea punct, simplitatea. Fondatorii congregațiilor religioase menționate, deși au trăit în circumstanțe diferite, ”au ales esențialul și au renunțat la superfluu, lăsându-se forjați zi de zi de simplitatea iubirii lui Dumnezeu care strălucește în Evanghelie. Da, pentru că iubirea lui Dumnezeu este simplă și frumusețea ei este simplă, nu este o frumusețe sofisticată: este simplă și la îndemână”. Prin urmare, a reluat papa, ”pe măsură ce vă pregătiți pentru întâlnirile voastre, cereți-i și voi Domnului să fiți simpli, pe plan personal și, de asemenea, simpli în dinamica sinodală a drumului comun, înlăturând tot ceea ce nu este necesar sau care poate împiedica ascultarea și concordia în procesele voastre de discernământ”.
”Ca persoane consacrate”, a mai spus papa Francisc, ”voi îmbrățișați sărăcia tocmai pentru a vă goli de tot ceea ce nu este iubirea lui Cristos și pentru a vă lăsa umpluți de frumusețea sa, până ce aceasta se revarsă în lume (cf. scrisoarea enciclică Laudato si', Rugăciune pentru pământul nostru), oriunde vă trimite Domnul și către orice frate sau soră pe care îl pune pe calea voastră, mai ales prin ascultare. Și aceasta este o mare misiune!”
La încheierea discursului, papa a mulțumit pentru ”marele bine” pe care ei îl fac în Biserică, i-a încurajat să-și continue lucrarea ”cu credință și generozitate” și a cerut să fie atenți la parcursul lor de formare. ”Rugați-vă pentru vocații”, a insistat Sfântul Părinte, pentru că ”este necesar ca voi să aveți urmași care să ducă mai departe carisma. Rugați-vă, rugați-vă!”