La rugăciunea ”Regina Coeli” de duminică, 14 aprilie 2024, papa Francisc a prezentat o amplă meditație despre Evanghelia duminicii (a treia din timpul pascal) și a lansat un stăruitor apel la pace în Orientul Mijlociu, unde starea de încordare riscă să degenereze într-un conflict mai vast în urma atacului armat al Iranului asupra Israelului. Papa a menționat, de asemenea, Ziua națională, în Italia, a Universității Catolice și a încurajat pregătirea primei Zile mondiale a copiilor.
Cu o meditație despre împărtășirea credinței și a întâlnirii cu Isus – inspirată din Evanghelia duminicii, după ritul roman sau latin (Lc 24,35-48) – și cu un stăruitor apel la pace în Orientul Mijlociu, papa Francisc a condus duminică, 14 aprilie a.c., în Piața San Pietro, tradiționala rugăciune mariană pascală ”Regina Coeli” (Bucură-te, regina cerului), cu participarea a peste 10 mii de romani și pelerini de pe diferite continente.
Papa Francisc: ”Dragi frați și surori, urmăresc în rugăciune și cu îngrijorare, chiar cu durere, știrile care au sosit la mine în ultimele ore despre agravarea situației din Israel din cauza intervenției Iranului. Fac un apel din inimă pentru oprirea oricărei acțiuni care ar putea alimenta o spirală de violență cu riscul de a antrena Orientul Mijlociu într-un conflict belicos și mai mare. Nimeni nu ar trebui să amenințe existența celorlalți. În schimb, toate națiunile ar trebui să fie de partea păcii și să-i ajute pe israelieni și palestinieni să trăiască în două state, unul lângă altul, în siguranță. Este dorința lor profundă și legitimă și este un drept al lor! Două state vecine. Să se ajungă cât mai curând la o încetare a focului în Gaza și să se parcurgă cu hotărâre căile negocierilor, negocieri! Să fie ajutată această populație, care a intrat într-o catastrofă umanitară, să fie eliberați imediat ostaticii răpiți cu luni în urmă! Câtă suferință! Să ne rugăm pentru pace. Ajunge cu războiul, ajunge cu atentatele, ajunge cu violența! DA, dialogului și DA, păcii!”.
La începutul rugăciunii, papa a prezentat o amplă meditație despre Evanghelia duminicii – a treia din timpul pascal după ritul roman sau latin – și a vorbit pe larg despre întâlnirea lui Isus cu discipolii săi în seara de Paști.
”Evanghelia acestei zile”, a spus papa în meditația sa, ”ne duce înapoi în seara de Paști. Apostolii sunt adunați în Cenaclul, când cei doi ucenici se întorc de la Emaus și povestesc întâlnirea lor cu Isus. Și, în timp ce ei își exprimă bucuria experienței lor, Cel Înviat apare întregii comunități. Isus sosește chiar în momentul în care ei împărtășesc povestea întâlnirii lor cu el. Acest fapt mă face să mă gândesc că e frumos să împărtășim credința. Această relatare ne face să ne gândim la importanța împărtășirii credinței în Isus care a înviat din morți”.
”Zi de zi suntem bombardați de mii de mesaje. Multe dintre ele sunt superficiale și inutile, altele dezvăluie o curiozitate indiscretă sau, și mai rău, sunt născute din bârfă și răutate. Sunt știri care nu au niciun rost, mai mult, fac rău. Există însă și vești bune, pozitive și constructive, și știm cu toții cât de bine este să auzim lucruri bune și cât de bine ne simțim când se întâmplă acest lucru. Și este bine, de asemenea, să împărtășim realitățile care, în bine sau în rău, ne-au atins viața, pentru a-i putea ajuta pe alții.
Cu toate acestea, există un lucru despre care, deseori, ne este greu să vorbim. Despre ce? Despre cel mai frumos lucru pe care îl avem de povestit: întâlnirea noastră cu Isus. Fiecare dintre noi ar putea spune atât de multe despre aceasta: nu făcându-se învățător pentru alții, ci împărtășind momentele unice în care l-am perceput pe Domnul viu și aproape, care a aprins bucuria în inima noastră sau a șters lacrimile, care ne-a transmis încredere și mângâiere, putere și entuziasm, sau iertare și blândețe. E necesar ca aceste întâlniri, pe care fiecare dintre noi le-a avut cu Isus, să le împărtășească și să le transmită și să facem aceasta în familie, în comunitate, cu prietenii.
După cum ne prinde bine să vorbim despre inspirațiile bune care ne-au călăuzit în viață, despre gândurile și sentimentele bune ne ajută atât de mult ca să mergem mai departe, ca și despre eforturile și strădaniile pe care le facem pentru a înțelege și a înainta în viața de credință, poate chiar pentru a ne pocăi și a ne întoarce asupra pașilor noștri. Dacă vom face acest lucru, Isus, așa cum a făcut cu ucenicii de la Emaus în seara de Paște, ne va surprinde și va face și mai frumoase întâlnirile și mediile noastre de viață. Să încercăm, așadar, să ne amintim acum un moment relevant din viața noastră, o întâlnire decisivă cu Isus. (...) Fecioara Maria să ne ajute să ne împărtășim credința pentru a face din comunitățile noastre tot mai multe locuri de întâlnire cu Domnul”.
După rugăciunea ”Regina Coeli”, papa Francisc a atras atenția – așa cum s-a spus – asupra agravării conflictului din Orientul Mijlociu. Apoi, a menționat marcarea, duminică, în Italia, a Zilei naționale pentru Universitatea Catolică, și a salutat, printre alții, prezența pelerinilor din Statele Unite al Americii, Polonia și unele țări din America Latină. Apoi, un salut special pentru copii, dar și pentru cei mari:
Papa Francisc: ”Îi salut cu afecțiune pe copiii din diferite părți ale lumii, care au venit să ne reamintească faptul că pe 25-26 mai a.c., Biserica va marca prima Zi mondială a copiilor. Vă mulțumesc! Îi invit pe toți să însoțească cu rugăciune drumul spre acest eveniment cu prima Zi mondială a copiilor și le mulțumesc tuturor celor care lucrează pentru pregătirea lui. Iar vouă, copii, vă spun: vă aștept! Vouă, tuturor [vă spun]: avem nevoie de bucuria voastră și de dorința voastră pentru o lume mai bună, o lume în pace. Să ne rugăm, frați și surori, pentru copiii care suferă din cauza războaielor - sunt atât de mulți! - în Ucraina, în Palestina, în Israel, în alte părți ale lumii, în Myanmar. Să ne rugăm pentru ei și pentru pace”.
La finalul rugăciunii ”Bucură-te, regina cerului”, papa Francisc a invocat binecuvântarea apostolică, ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.