În seara zilei de 5 martie 2024, Misiunea Greco-Catolică Ronână din Franța a organizat în amfiteatrul Georges Bernanos, spațiul cultural al cunoscutei biserici Saint Louis d'Antin din Paris, lansarea volumului Martyrs du communisme; 7 evêques dans les geôles roumaines de Francisca Băltăceanu și Monica Broșteanu, apărut recent la editura pariziană Salvator, specializată în publicarea de literatură creștină. Este vorba de traducerea franceză (realizată de cele două autoare) a versiunii apărute în 2019, la editura Humanitas. Ediția pariziană, ca și cea bucureșteană este însoțită de prefața semnată de PS Mihai Frățilă, episcopul eparhiei greco-catolice Vasile cel Mare de la București.
Moderatorul acestei întâlniri a fost Thomas Wallut, realizator al emisiunii duminicale de pe canalul France 2, dedicată Bisericilor Creștine Orientale, care a proiectat un remarcabil documentar emoționant despre martiriul bisericii greco-catolice din România (difuzat deja la televiziunea franceză). Thomas Wallut i-a prezentat pe cei trei invitați care au vorbit despre această importantă noutate editorială, apărută în Franța cu sprijinul Misiunii Greco-Catolice Române din Paris.
Didier Rance, istoric, fost director pentru Franța al asociatiei Aide à l'Eglise en Détresse, diacon, bun cunoscator al martiriului bisericilor creștine în perioada comunistă, care, dupa căderea acestei dictaturi, a investigat și în România, a vorbit despre martiriul creștinilor de după cortina de fier și, în special, despre calvarul Bisericii Greco-Catolice din țara noastră.
Jean Sevilla, scriitor și ziarist bine cunoscut, autor de lucrări curajoase despre « terorismul intelectual" sau despre "incorectidunea politică", prezent în "Le Figaro" și în presa franceză de specialitate, a prezentat aspecte din tragedia culturii, în general, și a persecuției bisericii, în special, în timpul epocilor de dictatură.
În încheiere s-a adresat foarte numerosului public PS Mihai Frățilă, care a evocat cu evidentă emoție sacrificiul martirilor Bisericii Greco-Catolice din România și semnificația istorică și simbolică a totalei lor dăruiri credinței în Dumnezeu - adevărați reprezentanți ai forței de caracter și ai experienței "sufletelor mari". Recunoscute de Biserica Universală prin momentul sublim al beatificării lor de către Francisc la 2 iunie 2019, care, deloc întâmplător, a avut loc pe Câmpia (istorică) a Libertății din Blaj, « Mica Romă». După cum a spus PS Mihai, cel mai profund omagiu pe care îl putem aduce acestor sfinți martiri este, în fapt, rugăciunea noastră.
Căci, nu întâmplator, de pe estrada unde s-au reunit vorbitorii, ne veghea, emoționanta și sublima, Icoană acelor șapte martiri beatificați.
Cei prezenți, foarte numeroși, și-au manifestat recunoștința și interesul pentru acest eveniment prin numeroase comentarii și amintiri, prelungite și în timpul momentului fraternel convivial / francezi și români, creștini de diferite confesiuni, dar "cu toții frați".
Ileana VERZEA, corespondent e-communio.ro
Foto: Vasile RUS