”Îndemnul de astăzi, chiar pentru drumul nostru în Postul Mare, este acela de a face în noi și în jurul nostru mai mult o casă și mai puțin o negustorie. Mai întâi de toate față de Dumnezeu, rugându-ne mult, și apoi prin răspândirea fraternității” – este, pe scurt, alocuțiunea papei Francisc de la rugăciunea ”Îngerul Domnului”, pe care a condus-o duminică, 3 martie a.c., de la fereastra apartamentului pontifical din Palatul Apostolic. Au luat parte, în ciuda vremii nesigure și reci, mii de romani și de pelerini din diferite țări. Sfântul Părinte a îndemnat, la final, la pace și dialog în Țara Sfântă, și a atras atenția asupra cursei înarmărilor din ultimii ani.
Vă oferim mai jos, în traducerea noastră de lucru, alocuțiunea papei Francisc de la rugăciunea ”Îngerul Domnului” din 3 martie 2024.
«Evanghelia de astăzi ne prezintă o scenă dură: Isus îi alungă pe negustori din templu (cf. In 2,13-25). Isus îi alungă pe vânzători, răstoarnă tarabele schimbătorilor de bani și îi dojenește pe toți spunând: "Nu faceți din casa Tatălui meu casă de negustorie" (v. 16). Să ne oprim un pic asupra contrastului dintre casă și negustorie, căci, în realitate, este vorba de două moduri diferite de a sta în fața Domnului.
În templul înțeles ca o casă de negustorie, pentru a fi în regulă cu Dumnezeu era suficient să cumperi un miel, să plătești pentru el și să-l consumi pe jarul de pe altar. Se cumpără, se plătește, se consumă și apoi toată lumea pleacă acasă. În templul înțeles, însă, drept casă, se întâmplă contrariul: se merge pentru a-l întâlni pe Domnul, pentru a se uni cu El și cu frații, pentru a împărtăși bucuriile și necazurile. Din nou: la negustorie se discută asupra prețului, acasă nu se calculează; la piață se caută propriile interese, acasă se dăruiește gratuit. Isus este aspru astăzi pentru că nu acceptă ca templul-negustorie să înlocuiască templul-casă, ca relația cu Dumnezeu să fie distantă și mercantilă în loc să fie apropiată și plină de încredere, ca tarabele de desfacere să ia locul mesei de familie, ca prețurile să înlocuiască îmbrățișările și ca monedele să ia locul consolărilor. Pentru că în acest fel se creează o barieră între Dumnezeu și om și între frate și frate, în timp ce Cristos a venit să aducă comuniune, milostivire și apropiere.
Îndemnul de astăzi, chiar pentru drumul nostru în Postul Mare, este acela de a face în noi și în jurul nostru mai mult o casă și mai puțin o negustorie. Mai întâi de toate față de Dumnezeu, rugându-ne mult, ca niște fii care bat neîncetat și cu încredere la ușa Tatălui, nu ca niște negustori zgârciți și neîncrezători. Așadar, mai întâi, prin rugăciune. Și apoi prin răspândirea fraternității. Este nevoie de atât de multă fraternitate. Să ne gândim la tăcerea jenantă, izolatoare, uneori chiar ostilă, pe care o întâlnim în atâtea locuri.
Să ne întrebăm, deci: în primul rând, cum este rugăciunea mea? Este un preț de plătit sau este un moment de abandonare încrezătoare, în care nu mă uit la ceas? Și cum sunt relațiile mele cu ceilalți? Știu să dau fără să aștept ceva în schimb? Știu cum să fac primul pas pentru a doborî zidurile de tăcere și golurile de distanță? Aceste întrebări trebuie să ni le punem nouă înșine. Maria să ne ajute să "facem casă" cu Dumnezeu, între noi și în jurul nostru».
După rugăciunea ”Îngerul Domnului”, papa a făcut un nou și stăruitor apel la pace și dialog în Țara Sfântă.
Papa Francisc: ”Dragi frați și surori, în fiecare zi port în inimă, cu durere, suferința populațiilor din Palestina și Israel, din cauza ostilităților în curs de desfășurare. Miile de morți, de răniți, de strămutați, distrugerile imense provoacă durere, și asta cu urmări grave asupra tinerilor și a celor lipsiți de apărare, care își văd viitorul compromis. Mă întreb: oare chiar se gândesc că în acest fel se construiește o lume mai bună, oare chiar se gândesc că se obține pacea? Ajunge, vă rog! Haideți să spunem cu toții: "Opriți-vă, vă rog!" Opriți-vă! Încurajez continuarea negocierilor pentru o încetare imediată a focului în Gaza și în întreaga regiune, astfel încât ostaticii să fie eliberați imediat și să se întoarcă la cei dragi care îi așteaptă cu nerăbdare, iar populația civilă să aibă acces sigur la ajutorul umanitar de care are nevoie urgent. Și, vă rog, să nu uităm de chinuita Ucraină, unde atât de mulți mor în fiecare zi. Există atât de multă durere acolo”.
Un alt apel al Sfântului Părinte s-a referit la cursa înarmărilor, care a cunoscut în ultimii ani o accelerare foarte scumpă pe plan social.
Papa Francisc: ”Pe 5 martie se marchează a doua Zi internațională de sensibilizare privind dezarmarea și neproliferarea. Câte resurse sunt irosite pe cheltuieli militare care, din cauza situației actuale, continuă din păcate să crească! Îmi exprim din toată inima urarea ca, la nivelul comunității internaționale, să se înțeleagă faptul că dezarmarea este în primul rând o datorie, da, dezarmarea este o datorie morală. Trebuie să ne fie clar acest lucru. Iar acest lucru are nevoie de curaj din partea tuturor membrilor marii familii a națiunilor pentru a trece de la echilibrul fricii la echilibrul încrederii”.
Saluturile papei au menționat, apoi, grupurile de romani și pelerini din diferite țări, în special din Portugalia, Polonia și Italia. Sfântul Părinte a evidențiat, de asemenea, prezența unui grup de tineri ucraineni pe care Comunitatea ”Sfântul Egidiu” l-a convocat pentru a medita împreună pe tema ”Învinge răul prin bine. Rugăciunea, săracii și pacea”, mulțumindu-le pentru angajamentul asumat față de cei care suferă din cauza războiului.
Rugăciunea ”Îngerul Domnului” s-a încheiat cu binecuvântarea apostolică a papei Francisc, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.