Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


8 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Papa Francisc: Începem astăzi ”Anul rugăciunii” ca pregătire la Jubileul din 2025

 
Papa Francisc: Începem astăzi ”Anul rugăciunii” ca pregătire la Jubileul din 2025
  • 22 Ian 2024
  • 761

”Începem astăzi Anul rugăciunii, un an dedicat redescoperirii marii valori și necesității absolute a rugăciunii în viața personală, în viața Bisericii și în lume”: a spus papa Francisc la rugăciunea ”Angelus” de duminică, 21 ianuarie a.c., Duminica Cuvântului lui Dumnezeu. Papa a îndemnat, de asemenea, la rugăciune pentru unitatea creștinilor, pentru pace în țările afectate de război, precum și pentru eliberarea a șase călugărițe răpite recent în Haiti.

Alocuțiunea papei Francisc de la rugăciunea ”Îngerul Domnului” de duminică, 21 ianuarie a.c., a fost însoțită de un anunț important pentru viața Bisericii din perioada imediat următoare. ”Lunile următoare”, a spus papa Francisc, ”ne vor conduce la deschiderea Porții Sfinte, cu care vom începe Jubileul. Vă cer să intensificați rugăciunea pentru a ne pregăti să trăim bine acest eveniment de har și să experimentăm puterea speranței lui Dumnezeu. De aceea, începem astăzi Anul rugăciunii, un an dedicat redescoperirii marii valori și necesității absolute a rugăciunii în viața personală, în viața Bisericii și în lume. Vom fi ajutați și de mijloacele auxiliare pe care Departamentul pentru evanghelizare ni le va pune la dispoziție”.

În alocuțiunea sa, papa a vorbit despre pagina Evangheliei proclamată în această duminică, în care se relatează vocația primilor discipoli (cf. Marcu 1,14-20). ”A-i chema pe alții ca să se alăture misiunii sale”, a remarcat pontiful, ”este unul dintre primele lucruri pe care Isus le face la începutul vieții sale publice: se apropie de unii tineri pescari și îi invită să îl urmeze pentru "a deveni pescari de oameni" (v. 17). Iar acest lucru ne spune ceva important: Domnului îi place să ne implice în lucrarea sa de mântuire, ne vrea activi împreună cu el, ne vrea responsabili și protagoniști. Un creștin care nu este activ, care nu este responsabil în lucrarea de vestire a Domnului și care nu este protagonistul credinței sale nu este un creștin sau, cum spunea bunica mea, este un creștin ca "apa de trandafiri".

”În mod normal”, a reluat papa, ”Dumnezeu nu ar avea nevoie de noi, dar are nevoie de noi, în ciuda faptului că acest lucru implică asumarea atâtor limite pe care le avem: toți suntem limitați, suntem păcătoși, iar El le asumă. Să ne uităm, de exemplu, la câtă răbdare a avut El cu ucenicii: de multe ori ei nu înțelegeau cuvintele Sale (cf. Lc 9,51-56), uneori nu se înțelegeau între ei (cf. Mc 10,41), multă vreme nu au reușit să accepte aspecte esențiale ale predicării Sale, de exemplu slujirea (cf. Lc 22,27). Cu toate acestea, Isus i-a ales și a continuat să creadă în ei. Acest lucru este important, Domnul ne-a ales ca să fim creștini. Și noi suntem păcătoși, facem una după alta, dar Domnul continuă să creadă în noi. Acest lucru este minunat”.

”Într-adevăr”, a subliniat Sfântul Părinte, ”a aduce tuturor mântuirea lui Dumnezeu a fost pentru Isus cea mai mare fericire, misiunea sa, sensul existenței sale (cf. Ioan 6,38) sau, după cum spune el, hrana sa (cf. Ioan 4,34). Și în fiecare cuvânt și acțiune cu care ne alăturăm Lui, în frumoasa aventură de a dărui iubire, lumina și bucuria se înmulțesc (cf. Is 9,2): nu doar în jurul nostru, ci și în lăuntrul nostru. A vesti Evanghelia, deci, nu înseamnă un timp pierdut: înseamnă a fi mai fericiți ajutându-i pe alții să fie fericiți; înseamnă a ne elibera de noi înșine ajutându-i pe alții să fie liberi; înseamnă a deveni mai buni ajutându-i pe alții să fie mai buni!”.

”Să ne întrebăm, așadar”, a spus papa la finalul alocuțiunii: ”mă opresc din când în când pentru a-mi aminti de bucuria care a crescut în mine și în jurul meu atunci când am acceptat chemarea de a-l cunoaște și de a fi martor al lui Isus? Și când mă rog, îi mulțumesc Domnului pentru că m-a chemat să-i fac pe alții fericiți? În fine: îmi doresc, prin mărturia și bucuria mea, să fac pe cineva să simtă cât de frumos este să îl iubești pe Isus? Fecioara Maria”, a fost invocația papei, ”să ne ajute să gustăm bucuria Evangheliei”.

După rugăciunea ”Îngerul Domnului”, papa a amintit câteva repere importante pentru viața Bisericii, începând cu Anul rugăciunii ca pregătire la jubileul din 2025, apoi a făcut mai multe referințe la situația internațională.

”În aceste zile”, a spus papa Francisc, ”ne rugăm în mod special pentru unitatea creștinilor și să nu obosim să invocăm pacea în Ucraina, în Israel și Palestina și în multe alte părți ale lumii: întotdeauna cei mai slabi sunt cei care suferă de lipsa ei. Mă gândesc la cei mici, la numeroșii copii răniți și uciși, la cei lipsiți de afecțiune, lipsiți de vise și de un viitor. Să simțim responsabilitatea de a ne ruga și de a construi pacea pentru ei!”

În fine, papa a atras atenția asupra răpirii mai multor persoane în Haiti. ”Am aflat cu durere”, a mărturisit pontiful, ”vestea răpirii, în Haiti, a unui grup de persoane, printre care se află șase călugărițe. Cerând din suflet eliberarea lor, mă rog pentru armonia socială din țară și îi invit pe toți să pună capăt violențelor, care provoacă atâta suferință în acea populație dragă”.

Rugăciunea ”Îngerul Domnului”, la care au luat parte vreo 20 de mii de romani și pelerini, s-a încheiat cu binecuvântarea apostolică a papei Francisc, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.



Sursa:vaticannews.va.ro