Duminică, 7 ianuarie 2023, papa Francisc a condus rugăciunea ”Îngerul Domnului” de la fereastra apartamentului pontifical din Palatul Apostolic. Au luat parte aproximativ douăsprezece mii de romani și pelerini. Papa a vorbit despre Botezul Domnului, apoi a transmis felicitări creștinilor care sărbătoresc în această zi Nașterea Domnului și a făcut un apel pentru eliberarea necondiționată a persoanelor răpite actualmente din Columbia.
”Să-i mulțumim Domnului pentru Botez și să le mulțumim, de asemenea, părinților care ne-au dus la cristelniță, să mulțumim celor care ne-au administrat Sacramentul, nașului sau nașei, comunității în care l-am primit. Să sărbătorim Botezul, este o nouă aniversare”: a spus papa Francisc la rugăciunea ”Îngerul Domnului”, recitată împreună cu vreo 12 mii de romani și pelerini duminică, 7 ianuarie a.c., în Piața San Pietro.
În alocuțiunea sa, papa a vorbit despre Botezul Domnului (cf. Mc 1,7-11), remarcând că faptul are loc la Iordan, unde Ioan Botezătorul săvârșește ”un rit de purificare, care exprimă angajamentul de a renunța la păcat și de a se converti. Împreună cu poporul care merge să primească botezul cu umilință și sinceritate, merge și Isus, inaugurând astfel slujirea sa publică. Prin aceasta, El ”arată voința de a sta aproape de cei păcătoși, de a fi venit pentru ei, pentru noi toți, care suntem păcătoși”.
În ziua în care Isus primește Botezul, a reluat papa, ”au loc unele fapte ieșite din comun. Ioan Botezătorul spune ceva neobișnuit, recunoscând public în Isus – care aparent era ca toți ceilalți – unul mai puternic decât el (v.7) și care va boteza în Spiritul Sfânt (v. 8). Apoi, se deschid cerurile, Spiritul Sfânt coboară asupra lui Isus în chip de porumbel, iar de sus se aude vocea Tatălui care proclamă: ”Tu ești Fiul meu, cel iubit, în tine mi-am găsit plăcerea!” (v.11). Toate acestea, pe de o parte, ne revelează faptul că Isus este Fiul lui Dumnezeu, iar pe de alta, ne vorbește despre Botezul nostru, care ne-a făcut, la rândul nostru, copii ai lui Dumnezeu, pentru că Botezul ne face să devenim fii ai lui Dumnezeu.
”Botezul, aceasta înseamnă: Dumnezeu care vine în noi, purifică și vindecă inima noastră, ne face fii ai săi pentru totdeauna, poporul său, familia sa, moștenitori ai paradisului (cf. Catehismul Bisericii Catolice, 1279). Dumnezeu devine un apropiat al nostru și nu se mai îndepărtează de la noi. De aceea, este important să ne amintim ziua Botezului și să cunoaștem data acestuia. (...) Să-i mulțumim Domnului pentru Botez și să le mulțumim, de asemenea, părinților care ne-au dus la cristelniță, să mulțumim celor care ne-au administrat Sacramentul, nașului sau nașei, comunității în care l-am primit. Să sărbătorim Botezul, este o nouă aniversare”.
La finalul alocuțiunii, papa a îndemnat miile de romani și pelerini prezenți în Piața San Pietro ca, în amintirea Botezului, să primească prezența lui Dumnezeu făcându-și semnul crucii, ”care marchează în noi amintirea harului lui Dumnezeu, care ne iubește și dorește să stea împreună cu noi”. Papa a cerut apoi ca Fecioara Maria, ”templul Duhului Sfânt”, să ne ajute să celebrăm și să primim faptele minunate pe care Domnul le săvârșește în noi.
După rugăciunea ”Îngerul Domnului”, papa a amintit că în cursul dimineții a botezat mai mulți copii nou-născuți și a îndemnat la rugăciune pentru ei și părinții lor, precum și pentru toți copiii care, în aceste zile, primesc Sfântul Botez.
Dacă sărbătoarea ”Botezul Domnului” încheie, practic, timpul Crăciunului pentru Bisericile care urmează calendarul gregorian, pentru cele care urmează calendarul iulian ziua de 7 ianuarie înseamnă sărbătoarea Nașterii Domnului. Papa a transmis felicitări comunităților răsăritene și, ”în spiritul unei fraternități pline de bucurie”, le-a făcut urarea ca ”nașterea Domnului Isus să le copleșească de lumină, iubire și pace”.
Alte două apeluri transmise duminică de papa Francisc au avut în vedere drama persoanelor luate ostatic în Columbia – pentru care a îndemnat la rugăciune pentru eliberarea lor necondiționată – și suferințele populației din R. D. Congo, afectată greu în zilele trecute de inundații. ”Să continuăm”, a spus apoi papa Francisc, ”să ne rugăm pentru pace în Ucraina, Palestina, Israel și în lumea întreagă”.
La finalul rugăciunii ”Îngerul Domnului”, papa Francis a invocat duminică binecuvântarea apostolică, ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.