Sfântul Părinte a transmis un mesaj participanților la Festivalul de doctrină socială a Bisericii, în desfășurare la Verona, în Italia, în zilele 24-26 noiembrie 2023. Ajunsă la a XIII-a ediție, manifestarea are anul acesta ca temă generală “#soci@lmente liberi”. Discipolul lui Isus, a afirmat papa, este chemat la ”libertatea celui care, cu inteligență și iubire, se implică în prima persoană pentru a-l face pe celălalt să crească”.
”O inițiativă care traduce concret în societate învățăturile Evangheliei”. Papa Francisc a salutat cu aceste cuvinte participanții la al 13-lea Festival de doctrină socială a Bisericii, organizat în zilele 24-26 noiembrie a.c. la Verona, în Italia, pe tema “#soci@lmente liberi”.
Manifestarea de la Verona, a remarcat papa în mesajul său, exprimă una din convergențele Raportului de sinteză al primei sesiuni a celei de-a XVI-a Adunări generale a Sinodului episcopilor (4-29 octombrie 2023). ”Dacă misiunea este un har care angajează întreaga Biserică”, se afirmă în Raportul menționat, ”credincioșii laici contribuie de o manieră vitală la realizarea ei în toate domeniile și situațiile cele mai obișnuite de fiecare zi. Ei sunt, mai presus de toate, cei care fac prezentă Biserica și care vestesc Evanghelia în cultura domeniului digital, care are un impact atât de puternic în lumea întreagă, în culturile tinerilor, în domeniul muncii, economiei și politicii, al artelor și culturii, al cercetării științifice, educației și formării, în grija pentru casa comună și, în mod special, în participarea la viața publică” (nr. 8, lit. d).
Vorbind despre tema din acest an a festivalului de doctrină socială de la Verona - “#soci@lmente liberi” – Sfântul Părinte a remarcat că aceasta aduce în atenție ”chestiuni de mare actualitate”, îndeosebi pentru cultura digitală, care influențează relațiile dintre persoane și, prin răsfrângere, întreaga societate. Pentru a trăi astăzi libertatea în social-media este necesar ca Internetul să nu fie făcut ”pentru a pune în cușcă, ci pentru a elibera și pentru a păstra o comuniune de persoane libere. Biserica însăși este o rețea țesută din comuniunea euharistică, în care uniunea nu se întemeiază pe Like-uri, ci pe adevăr, pe acel Amin prin care unul aderă la Trupul lui Cristos, primindu-i pe ceilalți” (Mesaj pentru a 53-a Zi mondială a comunicațiilor sociale). În fața rapidității informaționale, care provoacă ”o voracitate relațională”, acel ”Amin” aduce cu sine o adevărată provocare pentru a merge dincolo de ”aplatizarea culturală” și a da plinătate limbajului, în spirit de respect față de orice persoană. ”Nimeni”, afirmă Sfântul Părinte, ”să nu fie promotor al unei comunicări a rebutului prin difuzarea în rețea a unor mesaje de ură și de distorsiune a realității! Comunicarea ajunge la plinătate în dăruirea totală de sine către alte persoane. În acest raport de reciprocitate se dezvoltă urzeala libertății”.
Papa a făcut referință, în acest sens, la episodul înmulțirii pâinilor și a peștilor din Evanghelie (Marcu 6,34-44). Mai mult decât de faptul în sine, cu vreo cinci mii de oameni care s-au săturat cu ceea ce Isus a pus la dispoziția lor, evanghelistul – evidențiază Sfântul Părinte – se arată mai interesat ”de felul în care Isus a îndestulat mulțimea” (v. 34), față de care este cuprins de milă pentru că erau ca niște oi fără păstor. Evanghelia, de aceea, contextualizează acest episod miraculos în activitatea lui Isus de învățător, pentru că ”prima hrană constă în adevărul” pe care El îl prezintă în istorie și ”pentru care s-a făcut El însuși o parabolă vie”. ”Comunicare sa este adevărată pentru că se inspiră din iubirea sa față de cei care-L ascultă”, iar ”învățătura sa este urmată de darul pâinii”. Altfel spus, a remarcat papa Francisc, ”Isus se interesează de întreaga persoană, de persoană în integritatea ei”. În același timp, nefiind ”un lider solitar”, El cere colaborarea discipolilor ca să ajungă la cei care au venit să-L asculte. Discipolii, la rândul lor, trebuie să intre în ”logica implicării personale”, pentru că ”nu există un dar evanghelic care să nu includă ceva din chiar cel care dăruiește” (cf. v. 37). ”Aceasta este libertatea la care este chemat discipolul, libertatea celui care, cu inteligență și iubire, se implică pentru a-l face pe celălalt să crească”.
Este important, a subliniat papa la finalul mesajului său, ”a fi mărturisitori de libertate într-o lume de conflictualitate”, promovând de o manieră inteligentă inițiative de slujire a binelui comun și cultura dăruirii.