Festivalul Coral „Armonii Sacre” la a XV-a ediție – Secțiunea a II-a (pentru adulți)
Sâmbătă, 11 noiembrie 2023, la Catedrala „Schimbarea la Față” (B-dul Eroilor nr. 10), a avut loc cea de-a doua secțiune a Festivalului de muzică religioasă „Armonii Sacre”. Credincioșii care au ales să participe, s-au aflat în reculegere și uimire în fața armoniei revărsate prin cântec, de parcă pentru puțină vreme s-a întredeschis pentru fiecare poarta Cerului. Un reprezentant al Vaticanului a fost oaspete al Preasfinției Sale Claudiu, Excelența Sa Mons. Tuomo T. Vimpari, Însărcinat cu afaceri la Nunțiatura Apostolică din București. Au participat, de asemenea, pr. Mircea Marțian, protopop de Cluj I, pr. Anton Crișan, rector al Catedralei, pr. Teodor Lazăr, paroh al parohiei Cluj-Centru istoric arondată Catedralei – alți preoți și în număr mare persoane consacrate.
Prezentator a fost, în această a doua seară a Festivalului, pr. Daniel Avram, preot al Curiei episcopale și preot al Catedralei. A spus: „Lumea de astăzi este plină de dizarmonii, politice și sociale, este o lume în care strigătele pline de groază ale oamenilor ce fug din calea războaielor se fac tot mai mult auzite, o lume a conflictelor armate ce înspăimântă întreaga omenire, o lume din care lipsește parcă un țel luminos spre care să tindă întreaga istorie. Și totuși, vestea cea bună adusă de Isus i se adresează și astăzi acestei lumi, spunând: Nu vă temeți, «Iată, iată Eu cu voi sunt în toate zilele, până la sfârșitul veacului» (Mt. 28.20)”.
Au urmat câteva cuvinte despre Festivalul coral „Armonii Sacre”, „o frumoasă tradiție în Eparhia noastră de Cluj-Gherla, de la întemeierea căreia aniversăm anul acesta 170 de ani. Se inspiră din această veste bună, adică din însăși prezența lui Cristos în mijlocul nostru, pentru a cânta faptele minunate pe care Domnul continuă să le împlinească și azi în sufletele și în viețile noastre. Această a doua seară, a celei de-a XV-a ediții a Armoniilor Sacre, nu își propune să ne aducă doar o scurtă alinare sufletească, pentru a face mai bine față dizarmoniei lumii, ci este și un strigăt profetic, un strigăt armonios pentru omul de azi, pentru noi toți, de a ne aduce aminte că suntem creați de Dumnezeu după chipul și asemănarea Sa, și, prin Fiul Său Isus Cristos, suntem fiii și fiicele Lui. Nu suntem, așadar, adversari unii pentru ceilalți, ci frați și surori. De aceea, armoniile muzicale pe care le vom asculta în continuare, să rezoneze în adâncul inimii noastre, pentru a înțelege și împlini chemarea la împăcare între noi și la dobândirea păcii atât de necesară astăzi.”
Pr. Daniel Avram a dat citire cuvintelor pe care Fericitul Cardinal Iuliu Hossu, Episcop al acestei Catedrale, le-a adresat, în Memorii, fiilor săi în credință: „Se cuvine să luăm aminte la îndemnul atât de dătător de speranță al Fericitului Episcop martir Iuliu Hossu, care a slujit în această Catedrală, și care, din Ceruri, se bucură acum și ne privește în această seară și mijlocește necontenit pentru noi. În Memoriile sale, iată, îndemnul plin de speranță: «Corabia Bisericii este izbită de valurile urii, ale pizmei și ale răutății, de valurile întunericului, se leagănă dar nu se scufundă, pentru că Domnul privește cum a privit corăbioara care era învăluită de valuri pe lacul Ghenizaretului, privește și veghează cu aceeași putere, cu aceeași dragoste, cerându-ne și nouă să nu ne temem, să avem credință, să nu ne îndoim; în ceasul pe care El îl știe, va porunci mării și se va liniști, jertfele vor fi închinate Lui, răsplata nu va pieri. Stați, așadar, cu tărie, neînfricați de nimeni, păstrând credință tare în sufletele voastre».”
Părintele a prezentat, în continuare, fiecare cor care s-a prezentat în fața auditoriului, având în spatele lor pe însuși Domnul, în Sf. Altar, care i-a inspirat și întărit în har, pentru a putea transmite frumusețea sacralitatea, pacea, ceea ce au reușit cu prisosință. Au prezentat frumoase lucrări muzicale: corala Seminarului Teologic „Sf. Ioan Evanghelistul” din Cluj-Napoca, corala constituită din studenții seminariști (în care se succed generațiile de studenți ai Seminarului Teologic eparhial), dirijor sr. Cecilia Flueraș (CMD); corala Surorilor Congregației Maicii Domnului (care a luat ființă în anul 2003, odată cu sfințirea Mănăstirii Maicii Domnului), dirijor sr. Dominica Hîrb (CMD); Corul „Adoremus” al parohiei „Sf. Iosif” din cart. Andrei Mureșanu (cor care a luat ființă în august 2022, în Capela „Sf. Iosif” din Piața Cipariu și este format în mare parte din membrii Corului „Magnificat”, între 1998-2020 cor al Catedralei „Schimbarea la Față”), dirijor Ana-Maria Mureșan, solistă Alice Gavriliu, la pian Cristina Mureșan, și, a încheiat, Corul „Angeli” (înființat, la Cluj-Napoca, de actuala dirijoare, prof. Angela David, în urmă cu mai bine 28 de ani) – cor care a participat la toate edițiile Festivalului „Armonii sacre” – și este, în prezent, corul Catedralei „Schimbarea la Față”.
Preasfinția Sa Claudiu, gazda actualei ediții a Festivalului, a rostit cuvântul de încheiere. A spus: „Există atâta ură în acest moment în lume, atâtea războaie atâta suferință, durere, și noi totuși ne află într-o Catedrală și cântăm Domnului. Și trebuie să existe un sens în aceasta și sensul este cel de care pomeneam: că, prin muzica pe care am ascultat-o, prin armoniile pe care le-am ascultat, Dumnezeu exorcizează din lume răul și suferința, nu ajutându-ne, sau făcându-ne să uităm că ele există, ci amintindu-ne de o lume normală și de frumusețea Creației așa cum a lăsat-o Dumnezeu.”
Ierarhul s-a îndreptat spre formațiunile corale ale acestei a doua seri, cu un cuvânt de prețuire pentru fiecare: „Mă gândeam la succesiunea grupurilor din această seară, pentru a ne aduce aminte de promisiunea lui Dumnezeu care este același, și în trecut, și astăzi și va fi mereu. Am auzit, de exemplu, Corala seminariștilor, ei sunt viitorii preoți, ei sunt Biserica de mâine, sunt cei care vor sluji în Catedrală și în bisericile noastre. Apoi, Surorile Maicii Domnului, și, prin ele, viața consacrată din Episcopie. Și, am văzut persoane mature, am văzut tineri și tinere, și apoi, am auzit minunatul cor al persoanelor care au format corul Catedralei înainte de pandemie. În același timp, am ascultat în încheiere actualul cor al Catedralei, care, de fapt, e baza mottoului pe care Episcopia noastră l-a avut în acești ani: «Familia lui Dumnezeu / Biserica, Familia lui Dumnezeu». Este un cor format din părinți, copii, din generații care s-au succedat. Și aici este frumusețea vieții cu Dumnezeu.”
Preasfinția Sa Claudiu a continuat: „Ne-am adus aminte, desigur, și de Fericitul Iuliu Hossu, cel care a trecut prin suferință și prin moarte, și totuși, noi, astăzi, îl numim fericit. Și aceasta ne spune ceva despre fericire, și despre locul în care trebuie să căutăm fericirea. Este un moment aniversar din două puncte de vedere, fiindcă ne aducem aminte de 170 de ani de existență a Episcopiei, și îi mulțumim lui Dumnezeu, dar ne aducem aminte și de 75 de persecuție, și îi mulțumim lui Dumnezeu și pentru aceasta, fiindcă și prin noi, cei care, așa cum am cântat, «facem umbră acestui pământ», doar din mila lui Dumnezeu, și prin noi, Dumnezeu și-a arătat nemărginirea, puterea. O Biserică mică, ce ar fi trebuit să fie zdrobită de imensa putere a regimului comunist ateu, care a distrus atâtea alte instituții, o Biserică mică a rezistat, și astăzi celebrăm în Catedrala Episcopului Iuliu Hossu. El, care celebra în această Catedrală și apoi în temniță, și noi, urmașii lui, celebrăm în această Catedrală. Și aceasta ne spune că puterea răului nu are ultimul cuvânt. În sensul acesta am spus că am exorcizat cumva răul în această seară, fiindcă vă invit pe toți să continuăm acest demers în rugăciune, să nu ne lăsăm niciodată biruiți, să nu ne lăsăm cuceriți de deznădejde, să nu ni se pară niciodată că nu mai e nimic de făcut.”
„Avem un război în Ucraina, avem un război teribil în Orientul Mijlociu, dar, cu toate acestea, avem un Domn care învinge războiul. Sigur, în primul rând trebuie să învingem războiul în sufletele noastre, fiindcă războaiele mari pornesc din războaiele mici; și atunci, încercăm să ne convertim noi în primul rând, să știm să ne iertăm, în familia noastră, în comunitatea noastră, în țara noastră, în lumea în care trăim, și atunci, prin harul lui Dumnezeu lumea va deveni mai bună. Așa să ne ajute bunul Dumnezeu!”, a încheiat Episcopul Eparhiei de Cluj-Gherla.
La final, s-au înmânat diplomele de participare la această a XV-a ediție a Festivalului, fiecare cor primind câte un semn de amintire. Preasfinția Sa Claudiu a anunțat prezența Mons. Tuomo T. Vimpari, cel care, prin Nunțiatura din București, mărturisește comuniunea cu Sfântul Părinte – adevăratul motiv al persecuției comuniste asupra Bisericii Greco-Catolice. A reafirmat – asemeni generațiilor de martiri și mărturisitori: „Suntem creștini și suntem catolici în Biserica lui Cristos zidită pe stânca credinței”. L-a invitat alături pe Mons. Tuomo T. Vimpari, pentru a conferi împreună semnele de mulțumire și amintire: diplome „Sfântul Iosif, patronul Eparhiei de Cluj-Gherla” au fost oferite fiecărui cor, împreună cu frumoase buchete flori. Alături de corurile participante la Festival, Preasfinția Sa Claudiu a mulțumit și a oferit aceeași diplomă prof. Cristina Mureșan, coordonatoarea actualei ediții a Festivalului. De asemenea, a fost invitat în fața Sfântului Altar, în aplauze, fondatorul Festivalului de muzică corală religioasă „Armonii Sacre”, prof. Alexandru Suciu, care s-a ocupat de organizarea, în cadrul Episcopiei de Cluj-Gherla, a primelor 14 ediții. Preasfinția Sa Claudiu i-a oferit aceeași diplomă în semn de apreciere și mulțumire.
* * *
Festivalul „Armonii Sacre”, a fost inițiat în anul 2003 de prof. Alexandru Suciu, dirijor atunci al Corului „Magnificat” al Catedralei greco-catolice clujene și a apărut ca rugăciune de recunoștință adusă lui Dumnezeu, pentru cei 150 de ani de istorie și credință ai Eparhiei de Cluj-Gherla, în acel an jubiliar. Prin „armoniile sacre” ale cântului coral bisericesc, s-a realizat o punte de comunicare directă cu Dumnezeu, dar și nenumărate punți de legătură între inimi. Astfel, fiecare ediție a contribuit la edificarea, an de an, a unei familii tot mai mult plină de armonie, reunite sub sigla Eparhiei de Cluj-Gherla.