«Mă gândesc oare și la dedicarea de timp pentru îngrijirea sufletului meu, pentru rugăciune și slujirea celorlalți, pentru Domnul care este scopul vieții? Pe scurt, cum este uleiul sufletului meu, îl alimentez și îl păstrez bine? Fie ca Maica Domnului să ne ajute să păzim uleiul vieții interioare.»
Sugestia Sfântului Părinte de a ne face un examen de conștiință cu privire la uleiul vieții interioare a fost conținută în reflecția care a însoțit rugăciunea antifonului marian de duminică, din Piața San Pietro.
Papa Francisc s-a inspirat din Evanghelia duminicii a 32-a de peste an: Iată mirele! Ieşiţi-i în întâmpinare!, după sfântul Matei, capitolul 25, în care se relatează despre Isus care le spune discipolilor parabola celor zece fecioare – cinci dintre ele nechibzuite, care și-au luat candelele dar fără a lua și untdelemn și cinci înțelepte care, împreună cu candelele, au luat untdelemn în vasele lor.
Pontiful a evidențiat că această parabolă privește sensul vieții fiecăruia, deoarece fecioarele care urmează să-l întâmpine pe mire simbolizează dorința pentru împlinirea fericită a vieții. Papa a explicat că diferența dintre înțelepciune și nechibzuință nu constă în bunăvoință, nici în punctualitatea cu care se ajunge la întâlnire, ci constă în pregătire. Pontiful a citat versetul 4 al Evangheliei în care se spune: "însă cele înţelepte, împreună cu candelele, au luat untdelemn în vasele lor. Întrucât mirele întârzia, au aţipit toate şi au adormit".
"Și care este caracteristica uleiului? – a continuat. Că nu poate fi văzut: se află în interiorul lămpilor, nu este vizibil, dar fără el lămpile nu dau lumină."
Sfântul Părinte ne îndeamnă să privim la noi înșine pentru a vedea că viața noastră riscă același lucru. "Astăzi" – a spus – "suntem foarte atenți la aparențe", observând că dăm multă importanță îngrijirii propriei imagini, dorinței de a face o impresie bună în fața celorlalți. "Dar Isus spune că înțelepciunea vieții se află în altă parte: în grija față de ceea ce nu se vede, dar care este mai important, pentru că se află în noi. Este vorba de grija față de viața interioară. Înseamnă să știi să te oprești și să-ți asculți inima, să veghezi asupra gândurilor și sentimentelor tale. Înseamnă să știi să faci loc tăcerii, să știi să asculți. Înseamnă să știi să renunți la timpul petrecut în fața ecranului telefonului mobil pentru a privi lumina din ochii celorlalți, din propria inimă, din privirea lui Dumnezeu asupra noastră. Înseamnă, mai ales pentru cei care au un rol în Biserică, să nu se lase prinși în capcana activismului, ci să dedice timp Domnului, ascultării Cuvântului său, adorării" – a evidențiat Sfântul Părinte.