Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 8
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

„Un milion de stele”, la 25 de ani de activitate Caritas în Eparhia de Cluj-Gherla

 
„Un milion de stele”, la 25 de ani de activitate Caritas în Eparhia de Cluj-Gherla
  • 25 Oct 2023
  • 1151

Sub semnul împlinirii, în acest an, a 25 de ani de activitate, Asociația Caritas Cluj din cadrul Eparhiei de Cluj-Gherla, a organizat în centrul mun. Cluj-Napoca, în după-amiaza de marți, 24 octombrie 2023, evenimentul „Un milion de stele”. Este o inițiativă care se repetă an de an, ca semn de susținere și ca invitație la gesturi concrete de sprijin pentru cei nevoiași, bolnavi, marginalizați și în nevoie.

ALBUM FOTO

Au colaborat în organizare: Protopopiatul Greco-Catolic Cluj I prin Parohia din cart. „Andrei Mureșanu”, Catedrala Greco-Catolică „Schimbarea la Față”, Liceul Greco-Catolic „Inochentie Micu” din Cluj-Napoca și Asociația ASTRU-Cluj. 

S-au oprit, pentru a se întâlni unii cu alții în zona pietonală din fața Catedralei greco-catolice „Schimbarea la Față” un număr mare de oameni: membri ai Asociației Caritas-Cluj, beneficiari ai programelor Caritas, preoți, credincioși, tineri și copii, simpli trecători. 

Erau amenajate pentru acest moment, mese cu obiecte artizanale și lucrări artistice, toate realizate de beneficiarii programelor Asociației Caritas Cluj, astfel încât participanții au putut să primească daruri realizate cu suflet, pentru ca, la rândul lor, să ofere propriul dar, care să fie bucurie pentru suflete.

Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla a răspuns invitației pr. Gabriel Manu, director Caritas-Cluj, și s-a aflat în mijlocul celor care și-au asumat misiunea de a aprinde câte o stea, care să fie cuprinsă în milionul de stele iluminând multe dintre orașele lumii, prin intermediul Asociației internaționale Caritas. 

Au fost de față, împreună cu alți preoți, pr. Mircea Marțian, protopop de Cluj I și paroh al Parohiei „Andrei Mureșanu”, precum și studenții Seminarului Teologic eparhial „Sf. Ioan Evanghelistul” împreună cu pr. rector Marius Furtună. 

„Vreau să vă mulțumesc pentru că ați venit în număr așa de mare” a spus pr. Gabriel Manu în deschiderea evenimentului, „acest «Un milion de stele», de fapt, suntem fiecare dintre noi și evenimentul acesta este ca să arătăm că suntem pentru voi și că dumneavoastră sunteți pentru noi”. 

A explicat că, deși caritatea se face în mod tainic, acest moment este unul de întâlnire, de manifestare a dragostei față de Dumnezeu și față de ceilalți. A continuat: „deși, probabil pare un gest normal să-l ajuți pe celălalt, să știți că binele se face întotdeauna cu trudă, cu sacrificiu și cu mult, mult, mod de a ieși din tine, așa că, ceea ce facem astăzi aprinzând câte o lumânare este un mod simbolic prin care ne susținem unii pe ceilalți”. 

A descris evenimentul celor „Un milion de stele” ca pe un timp de comuniune, o ocazie de a fi împreună, mulțumind în primul rând Preasfinției Sale Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, pentru participarea la seara de comuniune.

***

A confirmat Episcopul de Cluj-Gherla: „am venit cu adevărat ca să vă susțin, să vă spun cât contează Asociația Caritas pentru Episcopia de Cluj-Gherla, pentru întreaga Biserică.” A amintit că, din încredințarea Conferinței Episcopale, face parte dintr-un grup de episcopi care, începând din acest an, se află într-un dialog continuu cu Asociația Caritas. Iar pentru a face caritate, a explicat Ierarhul, „este nevoie de o convertire continuă”, și, „convertirea înseamnă de fapt să ne conectăm cu Împărăția Cerurilor, să fim în comuniune cu Dumnezeu, fiindcă acolo învățăm ce este adevărata caritate”. 

Preasfinția Sa Claudiu a mai spus: „Cred că este foarte puternic gestul simbolic de a aprinde un milion de stele, de a aprinde lumânări, mai ales în timpurile pe care le trăim, fiindcă sunt timpuri dificile, în care de multe ori cerul e luminat mai degrabă de bombardamente, de rachete, de bombe și important este să ne aducem aminte în rugăciune de cei care suferă. Nouă ni se pare normal să stăm aici, într-o piață publică, în fața Catedralei, pe o vreme minunată, să zâmbim, să cântăm, să ne simțim bine, dar trebuie să știm că în exact acest moment, în alte părți, lumea duce lipsă de absolut totul, cu frica de a ieși pe stradă, de a merge la biserică, și atunci merită să ne aducem aminte de ei. Cred că aici începe caritatea, în primul rând în rugăciune, aducându-ne aminte de cei care suferă, și apoi, apropiindu-ne de cei care sunt aproape de noi, de cei care suferă lângă noi”. 

A invitat: „nici de cei de aproape să nu uităm, nici pe ceilalți, de mai departe, să nu-i abandonăm” și a încredințat: „vă asigur de rugăciunea mea și de prezența mea continuă, pentru ca în continuare să îmbunătățim ceea ce facem și să ne convertim împreună”.

***

A urmat un moment de rugăciune a Ierarhului, a preoților și studenților seminariști, după care, Preasfinția Sa Claudiu a binecuvântat cu apă sfințită lumânările, „candele ale solidarității față de cei săraci și lipsiți”.

Lumânările binecuvântate au fost aprinse și așezate pe asfaltul drumului, pe locul de întâlnire neștiută a tuturor trecătorilor.

Studenții Seminarului eparhial au cântat pricesne, lăudând pe Dumnezeu, și apoi, copiii Corului Allegria din Catedrala Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea (Piața Cipariu), dirijat de Cristina Patrașcu-Nagy, au transmis bucuria și credința copilărească, sinceră, în Dumnezeu, Cel ce poate cu adevărat să dăruiască tuturor, totul.

Un moment special a fost cel de prezentare, în care responsabilii centrelor existente în cadrul Asociației Caritas-Cluj și-au prezentat, fiecare, specificul activității. 

După statisticile Confederației Caritas România, în urma războiului din Ucraina, aproximativ 90.000 de refugiați din această seară țară s-au stabilit pe termen mediu în România, adică nu doar în tranzit spre alte țări. Organizații locale și persoane particulare au acordat acestor refugiați sprijin și le-au asigura cele necesare nevoilor de bază în centre de cazare. Caritas-Cluj a fost printre cei care au ajutat cu dotarea Centrului de cazare din Cluj, și, în ciuda lipsei de personal bilingual, a reușit să ofere consultații și îndrumări unui număr mare de oameni aflați în nevoie. Tot în această perioadă tensionată am primit din străinătate donații în haine pe care le-am sortat cu ajutorul a peste 20 de voluntari și care ulterior au fost expediate în Ucraina. 

Cu trecerea timpului, a devenit clar că un grup mare de refugiați depinde de resurse proprii și se confruntă cu probleme din ce în ce mai grave. Odată cu prelungirea perioadei de ședere în România, apar și probleme noi și mai complexe, legate de sănătate, educație sau acces la servicii specializate. Constatând toate aceste lucruri în Cluj, din octombrie 2022, a fost creat un 𝗚𝗿𝘂𝗽 𝗖𝗮𝗿𝗶𝘁𝗮𝘀 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗨𝗰𝗿𝗮𝗶𝗻𝗮, ce implementa în practică programul Confederației Caritas, de sprijin pentru refugiații din Ucraina, program prin care s-a oferit mai multe servicii, care au fost prezentate detaliat și care au fost de mare ajutor pentru un număr mare de beneficiari ucraineni, adulți și copii. 

A încheiat spunând: „Din păcate, numărul celor care au nevoie de ajutorul nostru nu scade iar războiul nu s-a încheiat. Sperăm ca munca noastră să poată îmbunătăți calitatea vieții ucrainenilor care se află în prezent la Cluj și să accelereze ora victoriei și a eliberării inevitabile. Slavă Ucraina!”

Pr. Gabriel Manu a mulțumit, la încheiere, tuturor, mai ales membrilor Asociației Caritas, în mod deosebit celor două ucrainence care lucrează în Asociație și voluntarilor, „care sunt extrem de implicați și participă într-un mod foarte activ în asociația noastră”.

În lumina candelelor aprinse pe asfalt (reflexii ale stelelor aprinse în Cer prin fapte bune) și în atmosfera de sărbătoare a aniversării celor 25 de ani de activitate a Asociației Caritas eparhial Cluj, Grupul de dansuri populare „Datini”, al Parohiei din cart. „Andrei Mureșanu” (din Catedrala Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea) a încheiat programul cu un program de dansuri românești. Ei au prezentat tradiții nemuritoare, bogate în simboluri și valori luminoase, transmise prin generații. A fost cu adevărat o seară de apropiere sufletească și întâlnire în speranță și bucurie.



Sursa:eparhiaclujgherla.ro