Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Papa Francisc a creat 21 de noi cardinali pentru ”o Biserică simfonică și sinodală

 
Papa Francisc a creat 21 de noi cardinali pentru ”o Biserică simfonică și sinodală
  • 01 Oct 2023
  • 767

La consistoriul public pentru crearea a 21 de cardinali, sâmbătă 30 septembrie 2023, papa Francisc a evidențiat imaginea orchestrei pentru a ilustra parcursul care duce din ce în ce mai mult către o ”Biserică simfonică și sinodală”. În seara zilei, papa prezidează o veghe ecumenică de rugăciune, cu participarea mai multor întâistătători ai Bisericilor care nu sunt încă în comuniune deplină cu Scaunul Apostolic al Sfântului Petru.

Dragi frați și surori, ne face bine să ne oglindim în imaginea orchestrei pentru a învăța din ce în mai bine să fim o Biserică simfonică și sinodală. O propun în mod special pentru voi, membri ai Colegiului cardinalilor, cu încrederea plină de consolare că îl avem ca învățător pe Duhul Sfânt – El este protagonistul – învățătorul lăuntric al fiecăruia și învățătorul pentru a merge împreună”: a spus papa Francisc în alocuțiunea slujbei consistoriului public, prezidat în cursul dimineții de sâmbătă, 30 septembrie a.c., în Piața Sfântul Petru pentru crearea a 21 de cardinali de pe toate continentele.

Lista noilor cardinali a fost anunțată de papa Francisc duminică, 9 iulie a.c., la rugăciunea ”Îngerul Domnului”, când a menționat că "proveniența lor exprimă universalitatea Bisericii, care continuă să proclame iubirea milostivă a lui Dumnezeu față de toți oamenii de pe Pământ. Includerea noilor cardinali în Dieceza de Roma exprimă, de asemenea, legătura inseparabilă dintre Scaunul lui Petru și Bisericile particulare răspândite în întreaga lume."

Dar iată numele noilor cardinali: Mons. Robert Francis PREVOST, O.S.A., Prefect al Departamentului pentru Episcopi; Mons. Claudio GUGEROTTI, Prefect al Departamentului pentru Bisericile Orientale; Mons. Víctor Manuel FERNÁNDEZ, Prefect al Departamentului pentru Doctrina Credinței; Mons. Emil Paul TSCHERRIG, nunțiu apostolic; Mons. Christophe Louis Yves Yves Georges PIERRE, Nunțiu Apostolic; Mons. Pierbattista PIZZABALLA, Patriarhul latin de Ierusalim; Mons. Stephen BRISLIN, Arhiepiscop de Cape Town, în Republica Africa de Sud; Mons. Ángel Sixto ROSSI, S.J., Arhiepiscop de Cordoba; Mons. Luis José RUEDA APARICIO, Arhiepiscop de Bogotá; Mons. Msgrzegorz RYŚ, Arhiepiscop de Łódź; Mons. Stephen Ameyu Martin MULLA, Arhiepiscop de Juba; Mons. José COBO CANO, Arhiepiscop de Madrid; Mons. Protase RUGAMBWA, Arhiepiscop coadjutor de Tabora; Mons. Sebastian FRANCIS, Episcop de Penang; Mons. Stephen CHOW SAU-YAN, S.J., Episcop de Hong Kong; Mons. François-Xavier BUSTILLO, O.F.M. Conv., Episcop de Ajaccio; Mons. Américo Manuel ALVES AGUIAR, Episcop auxiliar de Lisabona; Reverendul Părinte Ángel FERNÁNDEZ ARTIME, S.D.B., Rector Major al Congregației Sfântului Ioan Bosco (”Salezienii”). Alături de acești cardinali, papa a inclus în rândul membrilor Colegiului Cardinalilor doi arhiepiscopi și un călugăr franciscan: Mons. Agostino MARCHETTO, Nunțiu Apostolic, fost secretar al fostului Consiliu pentru pastorația migranților și itineranților; Mons. Diego Rafael PADRÓN SÁNCHEZ, Arhiepiscop emerit de Cumaná, și părintele Luis Pascual DRI, O.F.M. Cap., confesor la Sanctuarul Maicii Domnului din Pompei, Buenos Aires. De adăugat că noul cardinal Dri nu a venit la ceremonia consistoriului din motive de vârstă înaintată, având 96 de ani.

În alocuțiunea prezentată la consistoriul de sâmbătă, Sfântul Părinte a evidențiat în fața noilor cardinali și a zecilor de mii de romani și pelerini pagina Sfintei Scripturi despre Coborârea Spiritului Sfânt asupra apostolilor (Fap 2,1-11). ”Este un text fundamental, relatarea Rusaliilor, botezul Bisericii. În realitate, gândul meu”, a spus Sfântul Părinte, ”a fost atras de un detaliu special, de acea expresie care a ieșit din gura iudeilor care locuiau atunci la Ierusalim (cf. v.5). Ei spun: Suntem parți, mezi, elamiți și așa mai departe (cf. v. 9). Această lungă listă de popoare m-a făcut să mă gândesc la cardinalii care, mulțumită lui Dumnezeu, sunt din toate părțile lumii, din cele mai diferite națiuni. Iată motivul pentru care am ales această pericopă biblică”.

Mai mult decât atât, papa a mărturisit că, meditând asupra acestei pagini biblice, a descoperit o adevărată ”surpriză”, în care  se poate întrevedea ”umorul Spiritului Sfânt”.
Papa Francisc: ”Ce este această surpriză? Aceasta constă în faptul că, de obicei, noi, păstorii de suflete, atunci când citim relatarea Rusaliilor, ne identificăm cu apostolii. E normal să fie așa. În schimb, acei parți, mezi, elamiți, etc., pe care în gândul meu îi asociasem cardinalilor, nu aparțin grupului de discipoli, sunt în afara cenaclului, sunt o parte din acea mulțime care s-a adunat, auzind zgomotul provocat de vântul puternic (cf. v.6). Apostolii erau cu toții galileeni (cfr. v.7), în timp ce lumea care se adunase era din toate națiunile de sub cer (cfr. v.5), cum sunt întocmai episcopii și cardinalii din timpul nostru”.

Este vorba de o adevărată ”inversare a rolurilor” care ne îndeamnă la reflecție și revelează o perspectivă interesantă: ”a redescoperi cu uimire darul de a fi primit Evanghelia în limbile noastre” (cf. v. 11), ”a ne gândi cu recunoștință la darul de a fi fost evanghelizați și de a fi fost extrași dintre neamuri care, fiecare la timpul său, au primit [așa-numita] kerigmă, vestirea misterului mântuirii și, primindu-l, au fost botezați în Spiritul Sfânt și au început să facă parte din Biserică, din Biserica Mamă, care vorbește toate limbile, care este una și este catolică”.

Cu alte cuvinte, a reluat papa, această pagină din cartea ”Faptele Apostolilor” ne face să ne gândim că, mai înainte de a fi ”apostoli”, mai înainte de a fi preoți, episcopi, cardinali, suntem, de fapt, ”parți, mezi, elamiți și așa mai departe”.
Papa Francisc: ”Acest fapt ar trebui să retrezească în noi uimire și recunoștința pentru faptul de a fi primit harul Evangheliei în respectivele popoare de origine din care venim. Consider că acest lucru este foarte important și că nu trebui să-l uităm, pentru că acolo, în istoria poporului nostru, aș spune în carnea poporului nostru, Spiritul Sfânt a săvârșit minunea comunicării tainei lui Isus Cristos mort și înviat. Și a ajuns la noi în limbile noastre, pe buzele și gesturile bunicilor și părinților noștri, ale catiheților, preoților și călugărilor... Fiecare dintre noi își poate aduce aminte de glasuri și chipuri concrete. Credința se transmite în dialect, să nu uităm aceasta, se transmite de către mame și bunici”.

”Suntem evanghelizatori”, a reluat Sfântul Părinte, ”în măsura în care păstrăm în inimă uimirea și gratitudinea de a fi fost evanghelizați”, ”evanghelizatori evanghelizați, nu funcționari”. În lumina Cuvântului lui Dumnezeu, putem spune împreună cu neo-cardinalii din diverse părți ale lumii, că Spiritul Sfânt care a fecundat evanghelizarea popoarelor, reînnoiește în ei ”aceeași vocație și misiune în Biserică și pentru Biserică”. În acest sens, papa a recurs la imaginea orchestrei, spunând că, în realitate, Colegiul cardinalilor este chemat să fie asemenea unei ”orchestre simfonice, care reprezintă simfonicitatea și sinodalitatea Bisericii. Spun și sinodalitate, nu doar pentru că suntem în apropierea primei adunări a Sinodului care are chiar această temă, dar pentru că mi se pare că metafora orchestrei poate lumina bine caracterul sinodal al Bisericii”.
Papa Francisc: ”Dragi frați și surori, ne face bine să ne oglindim în imaginea orchestrei pentru a învăța din ce în mai bine să fim o Biserică simfonică și sinodală. O propun în mod special pentru voi, membri ai Colegiului cardinalilor, cu încrederea plină de consolare că îl avem ca învățător pe Spiritul Sfânt – El este protagonistul – învățătorul lăuntric al fiecăruia și învățătorul pentru a merge împreună. El creează varietatea și unitate, El este armonia însăși. Sfântul Vasile căuta o sinteză atunci când spune că Ipse Harmonia est – că El însuși este armonia. Ne încredințăm călăuzirii sale blânde și puternice, precum și ocrotirii grijulii a Fecioarei Maria”.

***


Consistoriul pentru crearea a 21 de noi cardinali a avut loc în dimineața de sâmbătă. În seara zilei, începând cu ora Romei 17.00 – după închiderea ediției noastre zilnice – papa Francisc prezidează în Piața San Pietro o Veghe ecumenică de rugăciune pre-sinodală, cu participarea a cel puțin doisprezece întâistătători ai Bisericilor care nu sunt încă în comuniune cu Succesorul lui Petru. 



Sursa:vaticannews.va.ro