«Cristos, frați și surori, nu este o amintire care aparține trecutului, ci Dumnezeul prezentului. Dacă ar fi fost doar o figură istorică, astăzi, imitarea lui ar fi imposibilă: ne-am afla în fața marelui șanț al timpului și, mai ales, în fața modelului său, care ar fi asemenea unui munte foarte înalt și de neatins pe care am vrea să îl urcăm, dar nu am avea capacitatea și mijloacele necesare.»
Cu aceste cuvinte, rostite în cadrul alocuțiunii care a însoțit rugăciunea antifonului marian "Angelus", de duminică, 27 august a.c., din Piața San Pietro, papa Francisc a evidențiat că "Isus este viu (...) și ne însoțește, este alături de noi, ne oferă Cuvântul și harul Său, care ne luminează și ne hrănește în drumul nostru: El, o călăuză înțeleaptă și cu experiență, este fericit să ne însoțească pe cele mai dificile cărări și în urcușurile cele mai inaccesibile".
Pontiful s-a inspirat, în reflecția sa, din Evanghelia liturgiei duminicii a 21-a de peste an, după sfântul Matei, capitolul 16, în care se relatează că Isus i-a întrebat pe discipolii săi: "Cine spun oamenii că este Fiul Omului?". Este o întrebare despre care Sfântul Părinte a spus că ne-am putea-o pune și noi, asigurându-ne că "pe calea vieții nu suntem singuri, deoarece Cristos este cu noi și ne ajută pe drumul nostru, așa cum a făcut cu Petru și cu ceilalți ucenici". "Tocmai Petru, în Evanghelia de astăzi, înțelege acest lucru și, prin har, recunoaște în Isus 'pe Cristos, Fiul lui Dumnezeu cel viu' (v. 16), (...) nu un personaj din trecut, ci Cristos, adică Mesia, cel așteptat în prezent; nu un erou decedat, ci Fiul lui Dumnezeu cel viu, făcut om și venit să împărtășească bucuriile și truda drumului nostru" - a mai spus Sfântul Părinte.
Sfântul Părinte ne-a îndemnat "să nu ne descurajăm dacă uneori vârful vieții creștine pare prea înalt și calea prea abruptă. Să privim la Isus care merge alături de noi, care ne acceptă fragilitățile, ne împărtășește eforturile și își așază brațul ferm și blând pe umerii noștri slabi. Cu El aproape, să ne întindem mâna și unii către alții și să ne reînnoim încrederea: cu Isus, ceea ce pare imposibil de unul singur nu mai este așa!"
«Preacurată Fecioară Maria, Maică a Căii, ajută-ne să-l simțim pe Fiul tău viu și prezent lângă noi» - s-a rugat pontiful la finalul antifonului marian "Îngerul Domnului", de duminică, 27 august, din Piața San Pietro.
Papa Francisc ne-a cerut, după rugăciunea "Angelus", să-l însoțim cu rugăciunea în călătoria apostolică în Mongolia, care va avea loc între 31 august și 4 septembrie a.c., spunând: «Joi voi pleca pentru o călătorie de câteva zile în inima Asiei, în Mongolia. Este o vizită mult dorită, care va fi o ocazie de a îmbrățișa o Biserică mică ca număr, dar vibrantă în credință și mare în caritate; și, de asemenea, (va fi o ocazie) de a întâlni îndeaproape un popor nobil și înțelept, cu o mare tradiție religioasă, pe care voi avea onoarea de a-l cunoaște, mai ales în contextul unui eveniment interreligios. Aș dori acum să mă adresez vouă, frați și surori din Mongolia, spunându-vă că sunt fericit să călătoresc pentru a fi printre voi ca un frate pentru toți. Mulțumesc autorităților voastre pentru amabilitatea invitației și celor care, cu mare angajament, pregătesc venirea mea. Îi rog pe toți să mă însoțească în această călătorie cu rugăciunea. »
De asemenea, pontiful a asigurat de rugăciunea sa pentru victimele incendiilor care au izbucnit în ultimele zile în nord-estul Greciei, exprimându-și solidaritatea cu poporul grec.
Totodată, Sfântul Părinte ne-a îndemnat "să rămânem aproape de poporul ucrainean, chinuit din cauza războiului și care suferă atât de mult: să nu uităm de Ucraina! "
Amintind că, pe 27 august, este comemorată liturgic sfânta Monica, mama Sfântului Augustin, care "cu rugăciunile și lacrimile ei a cerut Domnului convertirea fiului ei", pontiful a definit-o "o femeie puternică, o femeie bună!", spunând: "Să ne rugăm pentru atâtea mame, care suferă atunci când copiii lor sunt cumva rătăciți sau se află pe drumuri dificile în viață".