Credincioşi din Blaj şi din alte părţi ale Arhieparhiei au participat marți, 15 august 2023, cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, la tradiționalul pelerinaj la Sanctuarul Arhiepiscopal Major al Bisericii Române Unite cu Roma închinat Fecioarei Săracilor din Cărbunari (Blaj), să aducă cinstire Maicii lui Dumnezeu în trecerea sa glorioasă din această viață.
Pelerinajul a început la orele 8.30 cu procesiunea tradițională din fața Catedralei Arhiepiscopale Majore ”Sfânta Treime” spre Sanctuarul din pădurea Cărbunari iar pe parcursul drumului pelerinii au adus rugăciuni, recitând Rozariul şi oprindu-se la staţiunile Căii Crucii aşezate de-a lungul traseului.
Sfânta Liturghie a fost momentul central al pelerinajului de la Sanctuarul închinat Fecioarei Săracilor din Cărbunari (Blaj). Alături de Părintele Protopop Rus Cristian, au concelebrat un sobor de preoți din Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș.
După proclamarea Evangheliei, Pr. Dumitru Petru, rectorul Sanctuarului, în cuvântul de învățătură s-a adresat celor de faţă, referindu-se la implicațiile pe care sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului le are în viața creștinului.
”Existența Fecioarei Maria s-a desfășurat ca viața unei femei oarecare din timpul său: se ruga, ținea familia și casa, frecventa sinagoga… Dar orice faptă zilnică era întotdeauna săvârșită de ea în uniune deplină cu Isus. Pe Calvar această uniune a ajuns la punctul culminant în iubire, compasiune și suferința inimii. De aceea, Dumnezeu i-a dăruit o participare deplină și la învierea lui Isus. Trupul Sfintei Maici a fost ferit de putreziciune, la fel ca trupul Fiului.
Biserica ne îndeamnă să contemplăm astăzi acest mister: acesta ne arată că Dumnezeu vrea să mântuiască omul întreg, să mântuiască sufletul și trupul. Înălțarea Mariei, făptură omenească, ne oferă confirmarea cu privire la cum va fi destinul nostru glorios. Deja filosofii greci au înțeles că sufletul omului este destinat fericirii după moarte. Cu toate acestea, ei disprețuiau trupul, considerat închisoare a sufletului, și nu-și închipuiau că Dumnezeu a dispus ca și trupul omului să fie unit sufletului în fericirea cerească. Trupul nostru, preschimbat, va fi acolo. Adevărul ”învierii trupului” este un element propriu revelației creștine, un punct cardinal al credinței noastre.
Realitatea minunată a Înălțării la cer a Mariei arată și confirmă unitatea persoanei umane și ne amintește că suntem chemați să-l slujim și să-l preamărim pe Dumnezeu cu toată ființa noastră, cu trupul și cu sufletul. ”
La sfârșitul Sfintei Liturghii au fost rostite rugăciunile prescrise pentru acordarea indulgenței plenare, iar în incheiere pr. Dumitru Petru a mulțumit tuturor celor care s-au implicat, preoți și laici, pentru buna desfășurare a acestei sărbători.
Pelerinajul a continuat cu o agapă frătească și s-a încheiat cu rugăciunea Paraclisului Maicii Domnului celebrată la orele 13.00.
Mulțumim Bunului Dumnezeu prin mijlocirea Preacuratei Fecioare Maria pentru haruri și binecuvântări!
Pr. Petru Dumitru
Rector al Sanctuarului