Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

O comunitate sinodală deschisă la adevăr. Scrisoarea pontifului pentru cei 700 de ani de la canonizarea lui Toma de Aquino

 
O comunitate sinodală deschisă la adevăr. Scrisoarea pontifului pentru cei 700 de ani de la canonizarea lui Toma de Aquino
  • 05 Iul 2023
  • 782

A-l aminti pe Toma de Aquino şi a comemora canonizarea sa, petrecută în urmă cu 700 de ani, "înseamnă, pe de o parte, a recunoaşte acţiunea eficace a Duhului" şi, pe de altă parte, "răspunsul generos al omului care experimentează cum talentele naturale cu care este înzestrat" sunt "vitalizate şi perfecţionate" de har. Este un fragment din scrisoarea pe care Papa Francisc a adresat-o episcopilor Mariano Crociata de Latina-Terracina-Sezze-Piverno, Gerardo Antonazzo de Sora-Cassino-Aquino-Pontecorvo şi Ambrogio Spreafico de Frosinone-Veroli-Ferentino şi de Anagni-Alatri, în vederea trieniului de aniversare referitoare la Doctor Angelicus: în afară de al şaptelea centenar al proclamării sale ca sfânt (2023), cei 750 de ani de la moartea sa (2024) şi cei 800 de ani de la naştere (2025).

Conform gândirii lui Toma de Aquino, aminteşte pontiful în scrisoarea care poartă data de 19 iunie, "harul divin nu distruge natura, ci îi duce la împlinire potenţialităţile". Aşa încât Toma, "însoţit de conştiinţa constantă că adevărurile credinţei" nu "se odihnesc" numai în intelect, ci "dau substanţă existenţei zilnice şi angajării concrete a fiecărui credincios în Biserică şi în societate", s-a dedicat cu generozitate "evanghelizării oferindu-se fără rezerve", printre celelalte lucruri, prin rugăciune, prin impozanta producţie teologică şi culturală, prin predicare. În acest sens, el este o "resursă" şi un bun preţios pentru Biserica de astăzi şi de mâine, relansează Papa Francisc, invitând să se ia din mărturia sa şi amintind definiţia pe care i-a dat-o Paul al VI-lea: "Luminător al Bisericii şi al întregii lumi". Pornind de la asta, acelaşi Papă Montini îi îndemna pe toţi la o "fidelitate adevărată şi rodnică" faţă de el, fără a se mulţumi numai cu imitarea lui, ci căutând neîncetat adevărurile pe care el a voit să le slujească.

Pentru a onora în profunzime acest "izvor mereu viu", reafirmă papa, trebuie "să ne concentrăm asupra studierii operei Sfântului Toma în contextul său istoric şi cultural şi, în acelaşi timp, să o preţuim pentru a răspunde la provocările culturale actuale". Şi aici Papa Francisc încredinţează celor trei dieceze, ca păstrătoare a memoriei vii "în această fâşie de pământ binecuvântat şi caracterizat de un patrimoniu istoric unic, eclezial şi civil", două misiuni: construirea răbdătoare şi sinodală a comunităţii şi deschiderea la "tot adevărul". De fapt, sinodalitatea reală "este creşterea împreună în Cristos ca membre vii şi active ale Trupului eclezial, strâns unite şi legate unele cu altele". Pentru a da viaţă astfel la "o Biserică a cărei dimensiune comunitară se hrăneşte şi se manifestă în viaţa sacramentală şi în liturgie, în spiritualitate, în diakonia culturală şi intelectuală, în mărturia credibilă, în caritatea şi în atenţia faţă de cei mai săraci şi vulnerabili".

În schimb, cât priveşte "deschiderea la adevăr", pontiful subliniază ceea ce a scris Sfântul Ioan Paul al II-lea în Fides et ratio: "Sfântul Toma a iubit în manieră dezinteresată adevărul" şi "poate să fie definit «apostol al adevărului». El, astăzi, cu spiritul său de deschidere şi de universalitate, este izvor de inspiraţie şi maestru exemplar în atenţia faţă de realitate în multiplele sale dimensiuni". Moştenirea sa formidabilă, conclude Papa Francisc, este înainte de toate sfinţenia, caracterizată de o speculaţie deosebită care nu a renunţat însă la provocarea de a se lăsa instigată şi măsurată de viaţa de zi cu zi, chiar şi de problematici inedite şi de paradoxurile istoriei, loc dramatic şi, în acelaşi timp, magnific, pentru a observa în ea urmele şi direcţia spre Împărăţia care vine".

Cât priveşte evenimentele referitoare la celebrările sfântului, episcopul Crociata a difuzat o scrisoare de prezentare în care credincioşii sunt informaţi că în după-amiaza de marţi, 11 iulie, se va ţine la Latina o întâlnire de reflecţie. Un moment de rugăciune se va desfăşura în schimb la abaţia din Fossanova în după-amiaza de vineri, 14 iulie, în timp ce marţi, 18 iulie, la ora 18.30, va avea loc, tot la Fossanova, celebrarea euharistică solemnă la aniversarea canonizării lui Toma de Aquino prezidată de cardinalul Marcello Semeraro, prefect al Dicasterului Cauzelor Sfinţilor, trimis special al pontifului pentru această ocazie.

(După L'Osservatore Romano, 30 iunie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătraşcu



Sursa:ercis.ro