Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

A redescoperi frumuseţea slujirii şi a reînsufleţi darul primit. Dicasterul pentru Cler pentru Ziua sfinţirii sacerdotale

 
A redescoperi frumuseţea slujirii şi a reînsufleţi darul primit. Dicasterul pentru Cler pentru Ziua sfinţirii sacerdotale
  • 19 Iun 2023
  • 823

Pentru a redescoperi "frumuseţea slujirii primite prin hirotonire şi a reînsufleţi darul primit" este necesară "întoarcerea la contemplarea Inimii Învăţătorului, la aplecarea capului pe pieptul său de fiecare dată când simţim nevoia", şi "a lua încontinuu din fluviul de har şi de milostivire care izvorăşte din coasta sa străpunsă". Sugestia a venit ieri, vineri, 16 iunie 2023, de la Dicasterul pentru Cler cu ocazia Zilei sfinţirii sacerdotale, printr-un mesaj semnat de prefect, cardinalul Lazăr You Heung-sik, şi de secretar, arhiepiscopul Andrés Gabriel Ferrada Moreira.

În text, adresat tuturor preoţilor, este îndreptată atenţia asupra concomitenţei şi asupra legăturii dintre ziua de rugăciune - instituită la 25 martie 1995 de sfântul Ioan Paul al II-lea - şi solemnitatea Preasfintei Inimi a lui Isus. "Sfinţirea preoţilor - se citeşte în document - este legată de însoţirea poporului lui Dumnezeu încredinţat lor". În Inima lui Isus, este subliniat, "preotul învaţă să iubească pe fraţii săi şi pe surorile sale şi să meargă alături de ei spre sfinţenie". În Inima străpunsă a lui Cristos, adaugă responsabilii Dicasterului, preotul "învaţă să se ofere pe sine însuşi pentru mântuirea lumii" şi să reflecteze "asupra modului de a trăi slujirea primită prin hirotonire, redescoperind darul sinodalităţii", pentru că o Biserică sinodală "este chemată, înainte de toate, să împărtăşească Cuvântul lui Dumnezeu, dând mărturie autentică şi bucuroasă despre credinţa proprie". De aici recomandarea conform căreia numai o "comunitate în ascultare rugătoare, în drum cu şi spre Dumnezeu", permite "atât păstorilor cât şi turmei să redescopere propria identitate, să recupereze simţul de apartenenţă la Biserică".

Mesajul se încheie cu o referinţă la cele patru coloane constitutive ale preoţiei pe care Papa Francisc, definindu-le cele "patru apropieri", le-a indicat la 17 februarie 2022 participanţilor la simpozionul "Pentru o teologie fundamentală a preoţiei". "Pot să ajute în mod practic, concret şi cu speranţă pentru a reînsufleţi" şi a menţine vii "darul şi rodnicia care ne-au fost promise într-o zi", a afirmat pontiful în ziua aceea. Prima, este amintit în mesaj, este apropierea de Dumnezeu, adică de "Domnul apropierilor": din această relaţie, preotul "va putea lua toate forţele necesare pentru slujirea sa". Este apoi apropierea de episcop, importantă pentru "a învăţa să asculte", şi a înţelege voinţa lui Dumnezeu "prin arta discernământului". A treia este aceea între preoţi, "care se realizează într-o fraternitate care alungă singurătatea şi indiferenţa" şi tinde "la capacitatea de a ne simţi responsabili unii faţă de alţii". În sfârşit, apropierea de popor, trăită nu ca o datorie, ci ca un har.

(După L'Osservatore Romano, 17 iunie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătraşcu



Sursa:ercis.ro