Astfel a explicat papa Francisc în alocuțiunea care a însoțit rugăciunea antifonului marian pascal "Regina Coeli", de duminică, 28 mai, din Piața San Pietro, în solemnitatea Coborârea Spiritului Sfânt. Pontiful a atras atenția asupra fricii care cauzează închiderea în noi înșine, frica de a nu reuși să facem față, de a fi singuri în înfruntarea bătăliilor de zi cu zi, de a risca și apoi de a fi dezamăgiți, de a face alegeri greșite".
Papa a reliefat că, în Cenaclul, unde se refugiaseră apostolii după moartea lui Isus (In 20,19-23), în seara Paștelui Cel Înviat se arată tocmai în acea situație de frică și angoasă și, suflând asupra lor, le spune: "Primiţi-l pe Spiritul Sfânt!"(v. 22).
"Astfel" – a continuat – "prin darul Spiritului Sfânt, Isus dorește să-i elibereze pe ucenici de frica care îi ține închiși în casele lor, pentru ca ei să iasă și să devină mărturisitori și vestitori ai Evangheliei. Așadar, să rămânem în Spiritul Sfânt care eliberează de frică".
Pontiful ne-a îndemnat să ne analizăm, să ne întrebăm cât de des ne închidem și noi în noi înșine, cât de des, "din cauza unei situații dificile, din cauza unei probleme personale sau familiale, din cauza suferinței care ne marchează sau din cauza răului pe care îl respirăm în jurul nostru, alunecăm încet-încet în pierderea speranței și ne lipsește curajul de a merge mai departe? " "Atunci" – a spus – "asemenea apostolilor, ne închidem în noi înșine, baricadându-ne în labirintul grijilor".
Sfântul Părinte a subliniat faptul că Evanghelia "ne oferă remediul Celui Înviat: Spiritul Sfânt. El eliberează din închisorile fricii".
De altfel, când îl primesc pe Spiritul Sfânt, apostolii părăsesc cenaclul și pleacă în lume pentru a ierta păcatele și a vesti Evanghelia. Datorită Spiritului Sfânt, temerile sunt depășite și ușile se deschid, pentru că Spiritul Sfânt "ne face să simțim apropierea lui Dumnezeu și astfel iubirea sa alungă frica, luminează calea, consolează, susține în adversitate". Papa Francisc ne îndeamnă să îl invocăm pe Spiritul Sfânt pentru noi, pentru Biserică și pentru întreaga lume: pentru ca noi Rusalii să alunge temerile care ne asaltează și să reaprindă focul iubirii lui Dumnezeu".
"Fie Preacurata Fecioară Maria, care a fost prima care s-a umplut de Spiritul Sfânt, să mijlocească pentru noi" – a spus pontiful în încheierea alocuțiunii care a însoțit antifonului marian pascal "Regina Coeli" din Duminica Rusaliilor.
După rugăciunea antifonului marian pascal "Regina Coeli", papa Francisc a amintit că pe 22 mai s-au împlinit 150 de ani de la moartea uneia dintre cele mai înalte figuri ale literaturii, Alessandro Manzoni. "El, prin operele sale, a fost un apărător al victimelor și al celor din urmă: acestea se află mereu sub mâna protectoare a Providenței divine" (...) "și sunt susținute și de apropierea păstorilor credincioși ai Bisericii, prezenți în paginile capodoperei lui Manzoni".
"Vă îndemn să vă rugați pentru populațiile care trăiesc la granița dintre Myanmar și Bangladesh, grav afectate de un ciclon: peste opt sute de mii de persoane, pe lângă numeroșii Rohingya care trăiesc deja în condiții precare. În timp ce îmi reînnoiesc apropierea față de aceste populații, fac apel la conducători să faciliteze accesul ajutoarelor umanitare și fac apel la simțul solidarității umane și ecleziale pentru a veni în ajutorul acestor frați și surori ale noastre" – a spus, de asemenea, papa Francisc, după rugăciunea "Regina Coeli".
Sfântul Părinte a anunțat că miercurea viitoare, la sfârșitul lunii mai, sunt programate momente de rugăciune în sanctuarele mariane din întreaga lume pentru a sprijini pregătirile pentru următoarea Adunare ordinară a Sinodului episcopilor, spunând: "Îi cerem Fecioarei Maria să însoțească această etapă importantă a Sinodului cu protecția sa maternă. Ei îi încredințăm, de asemenea, dorința de pace a atâtor populații din întreaga lume, în special a chinuitei Ucraina".