A fost prezentat joi, 25 mai a.c., la Sala de Presă a Sfântului Scaun, Mesajul papei Francisc prilejuit de Ziua mondială de rugăciune pentru îngrijirea Creației. Înființată în 2015, această Zi pastorală este marcată anual de Biserica Catolică, pe 1 septembrie.
"Dreptatea și pacea să curgă" este tema din acest an a inițiativei ecumenice intitulată "Timpul Creației", marcată împreună de Biserica catolică și de Bisericile ortodoxe, între 1 septembrie și 4 octombrie. Tema este inspirată din cuvintele profetului Amos: "Să curgă judecata ca apa și dreptatea ca un râu veșnic" (5,24).
Domnia dreptății – dorința lui Dumnezeu
În Mesaj, pontiful explică că această imagine expresivă a profetului Amos "ne spune ce dorește Dumnezeu", evidențiind: "Dumnezeu vrea ca dreptatea să domnească; aceasta este la fel de esențială pentru viața noastră de copii creați după chipul lui Dumnezeu precum apa pentru supraviețuirea noastră fizică. Această dreptate trebuie să apară acolo unde este nevoie de ea, nu să se ascundă prea adânc sau să dispară precum apa care se evaporă înainte de a ne putea susține. Dumnezeu dorește ca fiecare să caute să fie drept în orice situație, să se străduiască să trăiască mereu în conformitate cu legile sale și să facă astfel posibilă înflorirea vieții în plinătate."
În Mesajul prilejuit de Ziua mondială de rugăciune pentru îngrijirea Creației, Sfântul Părinte nu lasă la o parte "victimele nedreptății ecologice și climatice" și insistă asupra necesității "de a pune capăt acestui război fără sens împotriva Creației".
"Vedem efectele acestui război în numeroasele râuri care seacă" – scrie pontiful, indicând, printre cauze, "consumismul rapace, alimentat de inimi egoiste", care "perturbă ciclul apei de pe planetă", folosirea necontrolată a combustibililor fosili și tăierea pădurilor. Toate acestea generează creșterea temperaturilor și provoacă secete severe. "Înfricoșătoare penurii de apă afectează tot mai mult casele noastre, de la micile comunități rurale la marile metropole" – scrie papa Francisc – amintind totodată că "industriile prădătoare ne epuizează și ne poluează sursele de apă potabilă prin practici extreme, cum ar fi fracturarea hidraulică pentru extracția petrolului și a gazelor, mega-proiectele necontrolate de extracție și creșterea intensivă a animalelor".
Papa Francisc dedică o parte din Mesaj modalităților prin care putem contribui la "puternicul râu al dreptății și al păcii", în acest Timp al Creației. La întrebarea: "Ce putem face, în special ca biserici creștine, pentru a restaura casa noastră comună, astfel încât să fie din nou plină de viață? ", pontiful răspunde: "Trebuie să ne hotărâm să ne transformăm inimile, stilurile de viață și politicile publice care ne guvernează societățile."
"În primul rând" – continuă – "contribuim la acest râu măreț prin transformarea inimilor noastre. Acest lucru este esențial pentru ca orice altă transformare să înceapă. Este vorba de 'convertirea ecologică' pe care sfântul Ioan Paul al II-lea ne-a îndemnat să o întreprindem: reînnoirea relației noastre cu Creația, astfel încât să nu o mai considerăm ca pe un obiect care trebuie exploatat, ci, dimpotrivă, să o prețuim ca pe un dar sacru al Creatorului. Să ne dăm seama, așadar, că o abordare holistică ne cere să practicăm respectul ecologic în patru moduri: față de Dumnezeu, față de semenii noștri de astăzi și de mâine, față de întreaga natură și față de noi înșine."
Papa Francisc evidențiază în Mesaj și faptul că "o altă perspectivă paralelă este specifică angajamentului Bisericii Catolice față de sinodalitate", adăugând: "În acest an, încheierea Timpului Creației, la 4 octombrie, în sărbătoarea sfântului Francisc, va coincide cu deschiderea Sinodului despre sinodalitate. Asemenea râurilor care sunt alimentate de o mie de râuri mici și de torenți mai mari, procesul sinodal care a început în octombrie 2021 invită toate componentele, la nivel personal și comunitar, să converge într-un râu maiestuos de reflecție și reînnoire. Întregul popor al lui Dumnezeu este primit într-o călătorie captivantă de dialog sinodal și de convertire.
De asemenea, asemenea unui bazin fluvial cu numeroși afluenți mari și mici, Biserica este o comuniune de nenumărate Biserici locale, comunități religioase și asociații care se hrănesc din aceeași apă. Fiecare izvor își adaugă contribuția sa unică și de neînlocuit, până când toate se varsă în vastul ocean al iubirii milostive a lui Dumnezeu. Așa cum un râu este o sursă de viață pentru mediul care îl înconjoară, tot așa Biserica noastră sinodală trebuie să fie o sursă de viață pentru casa comună și pentru toți cei care locuiesc acolo. Și, așa cum un râu dă viață pentru tot felul de specii de animale și de plante, tot așa o Biserică sinodală trebuie să dea viață prin semănarea dreptății și a păcii în fiecare loc în care ajunge."