Acest mesaj prețios este repetat de 365 de ori în Biblie. Dumnezeu vrea într-adevăr să fim în pace!
Nu ar fi prea ridicol să credem că cea mai comună frază din Biblie este un fel de interdicție precum "nu ai voie" sau ceva care să te invite să-ți iubești vecinul. De ce nu! În realitate, sfatul cel mai repetat atât în Vechiul cât și în Noul Testament este "Nu vă temeți".
S-ar putea să fiți deja familiarizați cu unele versete. De exemplu, atunci când îngerul Gavril i s-a arătat Mariei pentru a-i spune că ea va fi mama Mântuitorului. Sau când Iosif a auzit aceste cuvinte știind că va fi tatăl pământesc al lui Isus: "Iosife, fiul lui David, nu te teme a lua pe Maria, logodnica ta, că ce s-a zămislit într-însa este de la Spiritul Sfânt". (Matei 1:20).
Când Isus s-a născut în Betleem, un alt înger le-a apărut celor trei magi și li s-a adresat cu aceleași cuvinte. Se poate menționa și momentul în care Zaharia a aflat că soția sa, deși vârstnică, a rămas însărcinată. Zaharia fiind copleșit, l-a cuprins frica. Îngerul i-a zis: ,,Nu te teme, Zaharia, pentru că rugăciunea ta a fost ascultată şi Elisabeta, femeia ta, îţi va naşte un fiu şi-l vei numi Ioan." (Luca 1:13)
Există multe alte versete, nu numai cele ale nașterii, care ne încurajează să nu ne temem. Astfel, în timpul Schimbării la față a lui Isus, ucenicii au căzut cu fața la pământ și au fost cuprinși de o mare frică. Isus a venit, i-a atins și le-a spus: "Sculaţi-vă şi nu vă temeţi." (Matei 17:7)
"Nu-ți fie frică", "Nu te teme" și alte formulări echivalente se repetă de 365 de ori în Sfintele Scripturi.
Multe dintre grijile noastre zilnice, mari sau mici, se învârt în jurul fricii de ceea ce se poate întâmpla. Anxietatea consumă multă energie: oare voi călătorii bine? Voi avea un accident de mașină? O să-mi pot ierta fratele? Fac ceea ce vrea Dumnezeu să fac în astfel de situații? Care va fi rezultatul analizei medicale? Se va înrăutăți dependența lui? Iau decizia corectă? Îi voi vedea cu adevărat pe cei dragi în Rai? Întrebări care nu sfârșesc să circule în capul nostru. Dar pentru fiecare dintre aceste întrebări, Dumnezeu ne amintește că va trebui să ne întoarcem la El, rugându-ne și încrezându-ne în El.
În Apocalipsa găsim: "Nu te teme de cele ce ai să pătimeşti. Că iată diavolul va să arunce dintre voi în temniţă, ca să fiţi ispitiţi, şi veţi avea necaz zece zile. Fii credincios până la moarte şi îţi voi da cununa vieţii." (Apocalipsa 2:10)
În Deuteronom: "Fiţi tari şi curajoşi, nu vă temeţi, nu vă îngroziţi, nici nu vă spăimântaţi de ei, că Domnul Dumnezeul tău va merge El Însuşi cu tine şi nu se va depărta de tine, nici nu te va părăsi." (Deuteronom 31: 6)
Știm din psalmi că nici o forță de pe pământ nu ne poate distruge: "Domnul este luminarea mea şi mântuirea mea; de cine mă voi teme? Domnul este apărătorul vieţii mele; de cine mă voi înfricoşa? (Psalmul 26: 1-2)
În cartea lui Ieremia, citim: "Să nu te temi de dânşii, căci Eu sunt cu tine, ca să te izbăvesc", zice Domnul." (Ieremia 1: 8)
Și în Evanghelie Sfântului Evanghelist Matei: "Nu vă temeţi de cei ce ucid trupul, iar sufletul nu pot să-l ucidă; temeţi-vă mai curând de acela care poate şi sufletul şi trupul să le piardă în gheena." (Matei 10:28)
În Evanghelia Sfântului Luca, este scris: "Și perii capului vostru, toţi sunt număraţi. Nu vă temeţi; voi sunteţi mai de preţ decât multe vrăbii." (Luca 12,7)
În Evanghelie Sfântului Ioan, când ucenicii îl văd că Isus umbla pe apă și se îndrepta înspre ei: "Iar El le-a zis: Eu sunt; nu vă temeţi!" (Ioan 6:20)
În cele din urmă, să ne aducem aminte de Sfântul Ioan Paul al II-lea, care și-a început pontificatul cu o invitație crucială: "Nu vă temeți!". Acest sfânt al timpului nostru ne-a cerut să acceptăm în mod constant Pacea pe care ne-o oferă Cristos și să ne încredem întotdeauna în Iubirea și în Milostivia Lui.
Traducere: ACC
Sursa:it.aleteia.org