Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Dimensiunea eclezială a evanghelizării, un criteriu de verificare a zelului apostolic

 
Dimensiunea eclezială a evanghelizării, un criteriu de verificare a zelului apostolic
  • 08 Mar 2023
  • 944

A ne întoarce la izvoarele iubirii Tatălui și ale misiunilor Fiului și Spiritului Sfânt nu ne închide în spații de liniște personală statică. Dimpotrivă, ne determină să recunoaștem gratuitatea darului plinătății vieții la care suntem chemați, dar pentru care îl lăudăm și îi mulțumim lui Dumnezeu. Și ne determină, de asemenea, să trăim tot mai deplin ceea ce am primit și să îl împărtășim cu ceilalți, cu simț de răspundere și parcurgând împreună căile, chiar și pe cele tortuoase și dificile ale istoriei.

"Conciliul Vatican al II-lea. Evanghelizarea ca slujire eclezială" este titlul celei de-a șasea cateheze dedicată de pontif evanghelizării, rostită în cadrul audienței generale de miercuri, 8 martie 2023, care a avut loc în Piața San Pietro.

Amintind că în ultima cateheză a vorbit despre primul "conciliu" din istoria Bisericii, care a fost convocat la Ierusalim pentru o chestiune legată de evanghelizare, adică de proclamare a Veștii celei Bune celor care nu erau evrei, pontiful a evidențiat că,  în secolul al XX-lea, Conciliul ecumenic Vatican al II-lea a prezentat Biserica ca popor pelerin al lui Dumnezeu în timp și misionar prin natura sa (cf. Decr. "Ad gentes", 2).

Spunând că există o punte de legătură între primul și ultimul Conciliu, sub semnul evanghelizării, o punte al cărui arhitect este Spiritul Sfânt, papa Francisc ne-a îndemnat să aprofundăm Conciliul Vatican al II-lea "pentru a descoperi că evanghelizarea este întotdeauna o slujire eclezială, niciodată solitară și nicicând izolată sau individualistă".

"De fapt" – a continuat – "evanghelizatorul transmite întotdeauna ceea ce a primit", după cum spune sfântul apostol Paul: "căci v-am transmis în primul rând ceea ce am primit și eu" (cf. 1Cor 15,3). "Acest dinamism eclezial de transmitere a mesajului este obligatoriu și garantează autenticitatea vestirii creștine" – a mai spus pontiful, amintind că însuși apostolul Paul le scrie galatenilor: "Însă, chiar dacă noi sau un înger din cer v-ar predica o altă evanghelie în afară de aceea pe care v-am predicat-o să fie anátema" (1,8).

Papa Francisc a evidențiat că dimensiunea eclezială a evanghelizării constituie un criteriu de verificare a zelului apostolic. "O verificare necesară" – a spus – "pentru că tentația de a acționa ‘singuri’ este mereu la pândă, mai ales atunci când drumul devine impracticabil și simțim greutatea angajamentului. La fel de periculoasă este și tentația de a urma căi pseudo-ecleziale mai ușoare, de a adopta logica lumească a cifrelor și a sondajelor, de a ne baza pe forța ideilor noastre, a programelor, a structurilor, a ‘relațiilor care contează’."

Îndemnându-ne să ne lăsăm conduși de învățăturile Conciliului Vatican al II-lea, pontiful ne-a indicat spre reflecție Decretul conciliar "Ad gentes" (AG), documentul privind activitatea misionară a Bisericii, reliefând că aceste texte își păstrează pe deplin valoarea chiar și în contextul nostru complex și pluralist.

Sfântul Părinte a reliefat totodată că documentele conciliere ne reamintesc despre sarcina Bisericii de a continua misiunea lui Cristos, care a fost "trimis să aducă vestea cea bună săracilor; din acest motiv", continuă Ad Gentes, "este necesar ca Biserica, mereu sub influența Spiritului lui Cristos, să urmeze aceeași cale urmată de Cristos, adică calea sărăciei, a ascultării, a slujirii și a sacrificiului de sine până la moarte, din care a ieșit apoi victorios când a înviat" (AG, 5). Dacă rămâne fidelă acestei "căi", misiunea Bisericii este "manifestarea, adică epifania și realizarea planului divin în lume și în istorie" (AG, 9).

"Aceste scurte indicații" – a spus pontiful – "ne ajută să înțelegem și sensul eclezial al zelului apostolic al fiecărui ucenic-misionar, deoarece în poporul lui Dumnezeu pelerin și evanghelizator nu există subiecți activi și subiecți pasivi". "Fiecare persoană botezată, indiferent de funcția sa în Biserică și de gradul de instruire în credință, este un subiect activ al evanghelizării" – a continuat Sfântul Părinte, citând Exortația apostolică "Evangelii gaudium", 120.

Îndemnându-ne să nu devenim imobili, inactivi, pontiful a amintit la finalul catehezei că zelul misionar al credinciosului se exprimă, de asemenea, "ca o căutare creativă a unor noi modalități de proclamare și mărturie, noi modalități de a întâlni umanitatea rănită pe care Cristos și-a asumat-o. Pe scurt, de noi modalități de a sluji Evanghelia și umanitatea".

La final, în cadrul saluturilor în diferite limbi, papa Francisc și-a îndreptat gândul, ca de obicei, către cei bolnavi, bătrâni, către cuplurile de soți de curând căsătoriți și, amintind că ne aflăm în Postul Mare ne-a îndemnat să mergem "cu și mai mult curaj pe urmele lui Cristos, căutând să-i imitați smerenia și fidelitatea față de voința divină". "Și să nu uităm suferința poporului ucrainean martirizat, mereu prezent în inimile și rugăciunile noastre" – a mai spus pontiful.



Sursa:vaticannews.va.ro