Părintele Călin-Daniel Pațulea ne propune o nouă carte: Un Maestru și o comunitate creștină. Comentariu biblic la Întâia Scrisoare către Tesaloniceni. Această carte este expresia cercetării sale în ramura biblică a teologiei din calitatea sa de cadru didactic în Departamentul de Teologie Pastorală din Blaj, catedra de Teologie Biblică: Vechiul și Noul Testament, al Facultății de Teologie Greco-Catolică din Universitatea Babeș – Bolyai, Cluj-Napoca.
Studiul cuprins în această carte se adresează tuturor celor care se preocupă de cunoașterea și chiar aprofundarea studiului biblic: clerici, studenți ai facultăților de teologie, dar și credincioșii creștini care doresc să înțeleagă unele aspecte ale credinței și ale transmiterii ei. Dacă în lecturile, în meditațiile și în rugăciunile noastre, dar și în cadrul cultului liturgic avem ocazia să parcurgem diferite pasaje cuprinse în Întâia Scrisoare către Tesaloniceni, studiul părintelui Călin-Daniel Pațulea ne oferă avantajul de a le regăsi într-un mod unitar. În felul acesta, însoțiți de explicațiile din comentariul său biblic putem descoperi, așa cum subliniază chiar în titlul acestei lucrări, un Maestru și o comunitate creștină.
În această carte autorul parcurge, rând pe rând, Întâia Scrisoare către Tesaloniceni, oferindu-ne analiza sa exegetică sub forma unor propuneri de lectură. Însăși această formulă, prin care părintele Călin-Daniel Pațulea ne indică anumite elemente de analiză exegetică, arată intenția sa de a trezi curiozitatea cititorului și de a-l determina să participe la redescoperirea textului biblic, însoțindu-l în căutarea sensurilor învățăturii creștine pe care apostolul Paul o transmite comunității din Tesalonic, în cea mai veche scriere a bisericii primare. Pe lângă analiza sa exegetică a scrisorii pauline, autorul ne îndreaptă atenția asupra câtorva teme («…prin Spiritul Sfânt … cu bucuria Spiritului Sfânt…»; Respectarea spiritului Evanghelic ca principiu în vederea refacerii unități trupului mistic a lui Hristos; O realitate unică, respectiv omul, formată din pluralitate, adică bărbatul și femeia; «și întreaga voastră ființă: spiritul, sufletul și trupul…») extrase din analiza sa, aprofundându-le sub formă de excursus.
Prin cartea sa, părintele Călin-Daniel Pațulea ne invită să redescoperim cea mai veche scriere a Noului Testament. Pentru că ea deschide calea unei noi forme de apostolat, care se adaugă și completează forma orală a propovăduirii, Întâia Scrisoare către Tesaloniceni reprezintă pentru noi o mărturie și un model al evanghelizării. Tocmai de aceea lectura și studiul acestei scrisori pauline, călăuziți de elementele de analiză pe care le putem găsi în această carte, ne pot fi de mare folos pentru a înțelege și continua opera de evanghelizare inițiată de Isus Hristos și dezvoltată de apostoli prin lucrarea Spiritului Sfânt. Metoda pastorală a Sfântului Paul, pe care o găsim analizată în această carte despre Întâia Scrisoare către Tesaloniceni, ne poate inspira pe fiecare dintre noi să descoperim căile adecvate de transmitere a învățăturii creștine în comunitățile în care trăim, în raport cu realitățile societății actuale.
Pr. Aurelian Băcilă