Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Vestirea pornește de la întâlnire cu Domnul, de la frumusețea darului său

 
Vestirea pornește de la întâlnire cu Domnul, de la frumusețea darului său
  • 16 Feb 2023
  • 791

"Urmarea lui Cristos nu este un fapt intimist: fără vestire, fără slujire, fără misiune, relația cu El nu crește. Observăm că, în Evanghelie, Domnul îi trimite pe ucenici înainte de a-și fi încheiat pregătirea: la scurt timp după ce i-a chemat, îi trimite deja! Acest lucru înseamnă că experiența misiunii face parte din formare."

Papa Francisc a formulat această reflecție în cea de-a patra cateheză dedicată pasiunii de a evangheliza și zelului apostolic. Intitulată "Primul apostolat", cateheza a fost rostită în cadrul audienței generale de miercuri, 15 februarie a.c., din Aula Paul al VI-lea, din Vatican.

Inspirată din Evanghelia după sfântul Matei, capitolul 10, în care se relatează despre misiunea apostolilor, despre trimiterea celor doisprezece să predice și să vestească apropierea împărăției cerurilor, cateheza a avut în centru "discursul misionar" al lui Isus și ideea că vestirea se naște din întâlnirea cu Domnul, orice activitate creștină, îndeosebi misiunea, începând de la această întâlnire.

Cu referire la așa-numitul "discurs misionar" al lui Isus, din capitolul 10 al Evangheliei după sfântul Matei, pontiful a reliefat trei aspecte: motivul vestirii, conținutul vestirii și modalitatea de a vesti.

 ‘În dar ați primit, în dar să dați!’

"Motivația" – a spus Sfântul Părinte – "stă în cinci cuvinte ale lui Isus, pe care este bine să le reținem: ‘În dar ați primit, în dar să dați!’ (versetul 8). (...) Vestirea nu pornește de la noi, ci de la frumusețea a ceea ce am primit gratuit, fără merit: întâlnirea cu Isus, cunoașterea lui, descoperirea că suntem iubiți și mântuiți. Este un dar atât de mare încât nu-l putem păstra pentru noi înșine, simțim nevoia să-l răspândim, dar în același stil, în spirit de gratuitate".

Acceptarea iubirii și apropierii lui Dumnezeu

Oprindu-se asupra celui de-al doilea aspect – conținutul vestirii – papa Francisc a amintit cuvintele lui Isus: "Predicați, spunând: ‘S-a apropiat împărăția cerurilor’" (versetul 7). Pontiful a evidențiat că trebuie spus, în primul rând, faptul că Dumnezeu este aproape, îndemnând să nu se uite că mesajul principal este că Dumnezeu este aproape, ajutându-i pe oameni să accepte iubirea lui Dumnezeu, să dea întâietate lui Dumnezeu și să înțeleagă că este aproape.

Ca mieii în mijlocul lupilor

Succesiv, Sântul Părinte a pus în lumină aspectul legat de modalitatea de a vesti, despre care Isus ne spune: "Vă trimit ca pe niște oi în mijlocul lupilor" (versetul 16), cerându-ne să fim blânzi și nevinovați, dispuși să ne sacrificăm; "asta reprezintă mielul: blândețe, nevinovăție, dăruire". "Iar El, Păstorul, își va recunoaște mieii și îi va apăra de lupi" – a spus pontiful, adăugând că, în schimb, mieii deghizați în lupi sunt demascați. Papa Francisc a amintit cuvintele sfântului Ioan Gură de Aur, din Omilia 33 la Evanghelia după sfântul Matei, în care spune că atâta timp cât suntem miei, vom învinge, și chiar dacă suntem înconjurați de mulți lupi, îi vom învinge. Însă, dacă devenim lupi (...) vom fi înfrânți, pentru că vom fi lipsiți de ajutorul păstorului, deoarece El nu păstorește lupi, ci miei"

Tot cu privire la modul de vestire, pontiful a reliefat un element surprinzător: faptul că Isus, în loc să spună ce să ia cu ei în misiune, spune ce nu trebuie să ia: "Nu luați nici aur, nici argint, nici pungă cu bani la brâu, nici desagă pentru drum, nici două tunici, nici încălțăminte și nici toiag, pentru că cine lucrează are dreptul la hrană" (versetele 9, 10), spunându-ne astfel să nu ne bazăm pe certitudini materiale, ci să mergem în lume fără mondenitate.

"Așadar: mergeți blânzi și buni ca niște miei, fără comportamente mondene; mergeți împreună" – a îndemnat pontiful la finalul catehezei audienței generale de miercuri, 15 februarie a.c.



Sursa:vaticannews.va.ro