Rețeaua mondială de rugăciune a publicat recent intențiile de rugăciune ale Sfântului Părinte pe anul 2024. De la darul diversității în Biserică și bolnavii în fază terminală, de la rolul femeilor și misiunea politicienilor, până la formarea viitorilor preoți și pelerinii speranței, intențiile îndeamnă credincioșii să se unească la rugăciunea papei pentru necesitățile Bisericii și ale societății actuale.
De la relațiile dintre creștini și până la ultima treaptă de pregătire a apropiatului Jubileu calendaristic, intențiile de rugăciune ale papei din 2024 îndeamnă creștinii să îmbrățișeze în rugăciunea lor ”bucuria și speranța, tristețea și angoasa oamenilor de azi, mai ales ale săracilor și ale tuturor celor care suferă”, din convingerea că acestea sunt deopotrivă ”bucuria și speranța, tristețea și angoasa ucenicilor lui Cristos” și că ”nu există nimic cu adevărat omenesc care să nu aibă ecou în inimile lor. Într-adevăr, comunitatea lor este alcătuită din oameni care, adunați laolaltă în Cristos, sunt călăuziți de Spiritul Sfânt în peregrinarea spre împărăția Tatălui și au primit mesajul de mântuire ce trebuie vestit tuturor. Prin urmare, această comunitate se recunoaște în mod real și intim solidară cu neamul omenesc și cu istoria lui” (Conciliul Vatican II, constituția pastorală ”Gaudium et spes”, nr. 1).
În luna ianuarie, care aduce an de an Octava de rugăciune pentru unitatea creștinilor, intenția de rugăciune subliniază darul diversității în Biserică. ”Să ne rugăm pentru ca Spiritul Sfânt”, spune papa Francisc, ”să ne ajute să recunoaștem darul diverselor carisme din comunitățile creștine și să descoperim bogăția diferitelor tradiții rituale în sânul Bisericii catolice”.
Ziua mondială a bolnavului, care se marchează anual pe 11 februarie, a inspirat intenția de rugăciune a celei de-a doua luni a anului, aducând în prim plan bolnavii terminali. ”Să ne rugăm pentru ca bolnavii aflați în faza terminală a vieții și familiile lor să primească întotdeauna curele și însoțirea necesare, atât din punct de vedere sanitar cât și din punct de vedere uman”.
Noii martiri ai credinței, din care cei mai mulți rămân cunoscuți doar înaintea lui Dumnezeu, sunt în centrul intenției de rugăciune a lunii martie, în timpul căreia se celebrează comemorarea liturgică a sfântului episcop martir Oscar Romero (1917-1980). Papa îndeamnă la rugăciune ”pentru ca cei care, în diferite părți ale lumii își riscă viața pentru Evanghelie, să molipsească Biserica prin curajul lor și prin avântul lor misionar”.
Atmosfera pascală a lunii aprilie, în care Isus îi încredințează sfintei Maria Magdalena mandatul de a duce discipolilor vestea învierii, inspiră intenția de rugăciune care scoate în evidență rolul femeilor. Papa Francisc îndeamnă la rugăciune ”pentru ca în toate culturile să fie recunoscute demnitatea femeilor și bogăția lor și să înceteze discriminările la care ajung să fie victime”.
În luna mai, cu Duminica Bunului Păstor și Ziua mondială a vocațiilor, papa Francisc îndeamnă la rugăciune pentru formarea persoanelor consacrate și a viitorilor preoți. ”Să ne rugăm pentru călugărițe, călugări și seminariști”, spune Sfântul Părinte, ”ca să crească pe drumul vocației lor cu ajutorul unei formări umane, pastorale, spirituale și comunitare care să-i conducă să fie mărturisitori credibili ai Evangheliei”.
”Pentru cei care fug din propria țară” este intenția de rugăciune a lunii iunie, cerând în mod special ”pentru ca migranții în fugă de războaie sau foame, constrânși la călătorii pline de pericole și violențe, să afle primire și noi oportunități de viață în țările care le oferă ospitalitate”.
Pastorația celor bolnavi inspiră intenția de rugăciune a papei din luna iulie. ”Să ne rugăm”, îndeamnă papa Francisc, ”pentru ca sacramentul ungerii bolnavilor să dăruiască persoanelor care îl primesc și celor dragi ai lor tăria Domnului și să devină din ce în ce mai mult pentru toți un semn vizibil de compasiune și de speranță”.
În luna august, papa îndeamnă la rugăciune pentru liderii politici, cerând de la Dumnezeu disponibilitatea de a fi ”în slujirea oamenilor lor, lucrând pentru dezvoltarea umană integrală și pentru binele comun, având grijă de cei care și-au pierdut locul de muncă și privilegiindu-i pe cei mai săraci”.
Ziua mondială de rugăciune pentru ocrotirea Creației, de la începutul lunii septembrie, și succesivul Timp al Creației (1 septembrie – 4 octombrie), a sugerat intenția de rugăciune a papei din luna septembrie. ”Să ne rugăm pentru ca fiecare dintre noi”, îndeamnă papa Francisc, ”să asculte cu inima strigătul Pământului și al victimelor dezastrelor naturale și ale schimbărilor climatice, angajându-se în prima persoană să ocrotească lumea în care locuim”.
În luna octombrie - luna misiunilor, dar, în anul de referință, și luna celei de-a doua sesiuni a adunării sinodale despre sinodalitatea Bisericii - papa îndeamnă la rugăciune ”pentru ca Biserica să continue să susțină în toate felurile un stil de viață sinodală, sub semnul coresponsabilității, promovând participarea, comuniunea și misiunea împărtășită între preoți, persoane consacrate și credincioșii laici”.
”Cei care au pierdut un fiu” sunt în centrul intenției de rugăciune a lunii noiembrie, lună dedicată de pietatea creștină rugăciunii pentru cei răposați. Sfântul Părinte îndeamnă credincioșii să se roage ”pentru ca toți părinții care plâng pentru moartea unui fiu sau a unei fiice să găsească susținere în comunitate și să dobândească de la Spiritul consolator pacea inimii”.
În fine, intenția de rugăciune a lunii decembrie a anului 2024 aduce în prim plan ”pelerinii speranței”, după cum enunță emblema și tema Jubileului din anul succesiv. ”Să ne rugăm”, îndeamnă papa Francisc, ”pentru ca acest Jubileu să ne întărească în credință, ajutându-ne să-L recunoaștem pe Cristos în mijlocul vieții noastre și să ne transforme în pelerini ai speranței creștine”.
De adăugat că intențiile de rugăciune ale anului 2024 au fost pregătite de papa Francisc în 31 decembrie 2022, iar în ultimii ani, aceste intenții sunt însoțite de un scurt mesaj video al Sfântului Părinte, realizat de Rețeaua mondială de rugăciune a papei.