Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 8
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Vizitele în Congo și Sudanul de Sud, două ”vise” care s-au împlinit: papa Francisc

 
Vizitele în Congo și Sudanul de Sud, două ”vise” care s-au împlinit: papa Francisc
  • 08 Feb 2023
  • 894

Două ”vise” care au devenit realitate. Papa Francisc a prezentat în acești termeni, la cateheza audienței generale de miercuri 8 februarie 2023, recenta sa călătorie apostolică în Congo și Sudanul de Sud (31 ianuarie – 5 februarie). Papa a îndemnat la rugăciune pentru ca în toate țările Africii să încolțească sămânța Evangheliei de iubire, dreptate și pace.

”Să ne rugăm la Dumnezeu pentru ca în R. D. Congo și Sudanul de Sud, ca și în toată Africa, să încolțească semințele Împărăției sale de iubire, dreptate și pace”: a spus papa Francisc la cateheza audienței generale de miercuri, 8 februarie 2023, dedicată recentei sale călătorii apostolice în cele două țări africane, efectuată în zilele 31 ianuarie – 5 februarie 2023.

”Îi mulțumesc lui Dumnezeu”, a spus papa Francisc încă de la începutul catehezei, ”că mi-a îngăduit să efectuez această călătorie, dorită de multă vreme. Două vise: să vizitez poporul congolez, custodele unei țări imense - plămânul verde al Africii care, împreună cu Amazonia, formează cei doi plămâni ai lumii - o țară bogată în resurse și însângerată de un război care nu se mai termină niciodată pentru că sunt unii care întotdeauna alimentează focul, și să vizitez poporul sud sudanez, într-un pelerinaj de pace împreună cu arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, și cu moderatorul general al Bisericii Scoției, Iain Greenshields, alături de care am mers împreună ca să dăm mărturie că este posibil și chiar o datorie a colabora în diversitate, mai ales dacă se împărtășește credința în Isus Cristos”.

Vorbind de primele trei zile ale călătoriei, care s-au desfășurat, practic, la Kinshasa, capitala R. D. Congo, papa și-a reînnoit gratitudinea față de autoritățile religioase și civile ale țării pentru primirea care i-a fost pregătită. ”Congo”, a spus papa denunțând exploatarea acestei țări, ”este ca un diamant prin natura sa, prin resursele sale și, mai ales, prin oamenii săi, dar acest diamant a devenit motiv de dispută, de violență și, paradoxal, de sărăcire a poporului”. Sfântul Părinte a vorbit în continuarea catehezei de diversele evenimente care au făcut parte din agenda călătoriei sale din Congo și a scos în evidență ”momentul de entuziasm” pe care l-a trăit la întâlnirea cu tinerii și catiheții congolezi pe stadionul din Kinshasa: ”a fost ca o cufundare în prezentul proiectat către viitor. Să ne gândim la forța de reînnoire pe care o poate aduce noua generație de creștini, formați și animați de bucuria Evangheliei. Tinerilor le-am indicat cinci căi de parcurs: rugăciunea, comunitatea, onestitatea, iertarea și slujire. Domnul să asculte strigătul lor care invocă pace și dreptate”, a adăugat papa Francisc.

A doua parte a celei de-a 40-a călătorii apostolice a pontificatului s-a desfășurat la Juba, capitala Sudanului de Sud, un stat care s-a născut în 2011. Vizita în această țară, a remarcat Sfântul Părinte, ”a avut o fizionomie cu totul aparte”, exprimată în motto-ul care prelua cuvintele lui Isus: Mă rog ca toți să fie una (cf. Ioan 17,21). Papa a spus că a fost vorba, într-adevăr, de ”un pelerinaj ecumenic de pace”, efectuat împreună cu liderii celor două Biserici care au o prezență istorică în această țară: Comuniunea Anglicană și Biserica Scoției. În pofida pașilor care au pregătit această vizită, a recunoscut papa Francisc, ”procesul de reconciliere nu a înaintat mult, iar nou-născutul Sudan de Sud este victima vechii mentalități de putere și rivalitate care produce război, violențe, refugiați și evacuați interni”. Pontiful a denunțat și în cazul acestei țări faptul că ”multe țări așa-zis civilizate oferă ajutor Sudanului de Sud, iar ajutorul constă în arme, arme și arme pentru a alimenta războiul. Acest fapt este o rușine”. Papa i-a mulțumit președintelui sud sudanez pentru primirea pregătită și ”pentru felul în care se străduiește să gestioneze această cale, nicidecum ușoară, pentru a spune NU corupției și traficului cu arme și DA întâlnirii și dialogului”. La ultimul eveniment din agenda călătoriei din Sudanul de Sud, a spus papa referindu-se la Sfânta Liturghie de la Juba, ”am făcut să răsune Evanghelia încurajându-i pe creștini să fie sare și lumină în această țară atât de chinuită. Dumnezeu”, a încheiat papa Francisc, ”își pune speranța nu în cei mari și puternici, dar în cei mici și în cei din urmă”.

La finalul audienței, papa a făcut un apel la solidaritate materială și spirituală față de populațiile din Turcia și Siria după cutremurul grav care a lăsat în urmă mii de morți și răniți. O mențiune specială, apoi, a fost acordată apropiatei Zile mondiale a bolnavului, pe care Biserica catolică o marchează anual în 11 februarie, comemorarea liturgică a Fericitei Fecioare Maria de la Lourdes.

Audiența generală s-a încheiat cu rugăciunea ”Tatăl Nostru”, cântată în limba latină, urmată de binecuvântarea apostolică a papei Francisc, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.

 

 



Sursa:vaticannews.va.ro