Sâmbătă 4 februarie 2023, Iuliu Maniu a fost comemorat la Cluj-Napoca.
• S-au împlinit 150 de ani de la nașterea marelui patriot român (n. 8 ianuarie 1873) și se împlinesc 70 de ani de la moartea sa (5 februarie 1953), în Penitenciarul Sighet, locul de intrare pe Porțile Cerului a atâtor eroi, mărturisitori și martiri, între care trei dintre Episcopii Bisericii Române Unite, acum declarați Fericiți ai Bisericii Catolice: Episcopii Valeriu Traian Frențiu, Ioan Suciu și Tit Liviu Chinezu.
• Evenimentul a fost organizat în cadrul Parohiei Greco-Catolice „Sf. Iosif” din cart. Andrei Mureșanu, Cluj-Napoca, fiind coordonat și moderat de pr. Mircea Marțian, păstorul acestei parohii și protopop de Cluj I.
• A fost o participare numeroasă a celor care au dorit să-l omagieze pe Iuliu Maniu - clujeni și nu numai - membri ai unor asociații și fundații culturale, membri ai fam. regretatului preot Boilă, credincioși greco-catolici, precum și credincioși ortodocși.
La încheierea rugăciunii în memoria marelui patriot, prin cuvinte inspirate, personalitatea strălucită a politicianului (în adevăratul sens, nobil, al cuvântului) a fost pusă în lumină, mai întâi prin imagini de arhivă - un film in memoriam - apoi prin mărturii menite să prezinte generațiilor de azi un model, un exemplu de viață în care iubirea de Dumnezeu, practicarea credinței ca fiu al Bisericii Greco-Catolice, se întâlnește cu capacitatea de face, în sens edificator, luminos, istoria.
Au fost invitați să ia cuvântul:
- Ionuț Gherasim, președinte al Fundației Corneliu Coposu - care a sosit de la Bădăcin, de la Sfânta Liturghie la care a participat de dimineață chiar în capela casei memoriale Iuliu Maniu, urmată de evocări și lansări de carte - în cadrul unui șir de manifestări în memoria lui Iuliu Maniu ce s-au succedat în mai multe centre spirituale din țară - a adus în atenție un document inedit, din arhiva Fundației Corneliu Coposu, „care face parte” a spus, „dintr-un manuscris confiscat de către Securitate în 1947, și este o prezentare pe care Corneliu Coposu, secretarul său, i-a făcut-o lui Iuliu Maniu”.
Au urmat:
- istoricul Cornel Jurju, reprezentant al Clubului Monarhiștilor Clujeni;
- Claudiu Pădurean, jurnalist ViaTv;
A încheiat Preasfințitul Claudiu, din al cărui cuvânt redăm următoarele gânduri, ce reprezintă și o concluzie a acestei seri de evocare și mulțumire. A spus: „Sfânta Scriptură ne invită să privim să privim la finalul, la împlinirea unei vieți, pentru a înțelege sensul destinului unui om. În cazul lui Iuliu Maniu, cred că trebuie să privim exact la momentul evocat de dl. Claudiu Pădurean, și anume, momentul în care, la Sighet, Iuliu Maniu își împlinea viața pe acest pământ, primind iertarea păcatelor, spovedindu-se la viitorul Cardinal Alexandru Todea.
Este un dar extraordinar pe care Dumnezeu îl face oamenilor, acela ca, în momentul morții, așa cum îi spunem noi, de fapt, momentul trecerii în adevărata viață, să aibă acest har deosebit de a primi dezlegare și iertarea păcatelor.
Acest moment, felul în care Iuliu Maniu și-a încheiat viața, ne obligă să concluzionăm două lucruri extrem de importante: 1. Că nu avem voie să vorbim la trecut despre Iuliu Maniu. Știm că în această viață suntem trecători, avem fiecare un parcurs, dar, că adevărata viață ne așteaptă dincolo, în Împărăția Cerurilor. De aceea Iuliu Maniu este viu, și, este astăzi în rugăciunea noastră și împreună cu noi se roagă Tatălui Ceresc.
2. Nu putem să ne aducem aminte de Iuliu Maniu, și de ceilalți mărturisitori și martiri ai noștri, cu o lacrimă în colțul ochiului. Nu putem să ne aducem aminte de el cu nostalgie, cu părere de rău... Dumnezeu ne pune în față astfel de oameni pentru a înțelege că El este mijlocul nostru. Ne pune în față astfel de oameni pentru a înțelege că și noi, cu situația dificilă din țară, din Europa, din lume, cu sărăcia noastră, cu slăbiciunile noastre, suntem chemați să dăm mărturie despre credința noastră, despre iubirea noastră față de Dumnezeu și de aproapele, adică de neam, prin ceea ce facem.
Privind la Iuliu Maniu și la toți ceilalți, rugându-ne pentru ei, de fapt, ne rugăm pentru noi înșine. Privind la ceea ce ei au făcut, ne aducem aminte că Dumnezeu nu își părăsește niciodată poporul. Și, sunt ferm convins că dincolo de ceea ce noi putem vedea astăzi în jurul nostru - și ni se pare de multe ori că totul se năruie - Dumnezeu lucrează astăzi, că Dumnezeu este același și în trecut, și în prezent, și va fi și în viitor.
Țara noastră și Biserica Greco-Catolică, și celelalte Biserici, și toți oamenii, au trecut prin momente extrem de dificile în perioada persecuției comuniste. Și toți credeau că e sfârșitul.
Dar Dumnezeu găsește mijloace și căi pentru a transforma o înfrângere și o moarte într-o nouă naștere. Și iată că noi suntem astăzi aici, în Biserica Greco-Catolică, și vorbim despre Iuliu Maniu, și ne putem ruga, și putem celebra Sfânta Liturghie, și ne putem aduce aminte cu toții de ceea ce Dumnezeu a făcut.”
Preasfinția Sa Claudiu a evocat mărturia Fericitului episcop Iuliu Hossu, martir al Bisericii Catolice, care „spunea cu toată tăria: «Știu că Dumnezeu va reda libertatea Bisericii Greco-Catolice. Nu știu când, nu știu dacă eu voi mai prinde acest lucru, dar nu am niciun dubiu că Dumnezeu va reda libertatea Bisericii noastre.”
„Dumnezeu ne spune că dintr-un mormânt se naște viața. Este o nebunie pentru lumea în care trăim. Tot astfel sunt ferm convins că atunci când trăim credința noastră la nivel personal, ca și o întâlnire cu Isus Cristos mort și Înviat, lucrurile se pot schimba cu adevărat. Gândindu-ne la Iuliu Maniu, să nu ne gândim doar cu nostalgie, ci să ne aducem aminte că suntem chemați, nu doar să ne mândrim cu el, ci să facem și noi ceea ce a făcut el. Credința noastră, iubirea noastră de Dumnezeu și de neam, să apară, să se facă văzută în viața noastră de fiecare zi.”