Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Cardinalul Pell a trecut la cele veșnice. Telegrama Papei

 
Cardinalul Pell a trecut la cele veșnice. Telegrama Papei
  • 13 Ian 2023
  • 914

Cardinalul australian George Pell a decedat marți, 10 ianuarie a.c., în cursul serii la Spitalul Gemelli din Roma. Prelatul avea 81 de ani. Decesul a survenit în urma unor complicații apărute succesiv unei intervenții chirurgicale de protezare a șoldului, planificată de mai mult timp.

Cardinalul Pell era prefect emerit al Secretariatului pentru Economie. Cu câteva zile în urmă, prelatul de origine australiană a concelebrat Sfânta Liturghie de înmormântare a papei emerit, Benedict al XVI-lea, din Piața Sfântul Petru.

Papa: Slujitor credincios, l-a urmat pe Domnul cu perseverență și în ceasul încercării

„Am aflat cu tristețe vestea morții cardinalului George Pell, prefect emerit al Secretariatului pentru Economie” – scrie papa Francisc în telegrama de condoleanțe trimisă miercuri, 11 ianuarie a.c., cardinalului Giovanni Battista Re, decan al Colegiului Cardinalilor. „Doresc să-mi exprim apropierea față de dumneavoastră, față de Colegiul Cardinalilor și, în special, față de David, fratele cardinalului, și față de ceilalți membri ai familiei sale” – scrie de asemenea pontiful.

Exprimându-și profunda întristare, pontiful amintește „cu inimă plină de recunoștință de mărturia consecventă, plină de angajament și devotament față de Evanghelie și Biserică și, îndeosebi, colaborarea sa asiduă cu Sfântul Scaun în recenta reformă economică căreia i-a pus bazele cu hotărâre și înțelepciune”.

„Înalț din suflet rugăciuni pentru ca acest slujitor credincios, care l-a urmat pe Domnul cu perseverență și în ceasul încercării, să fie primit în bucuria cerului și să primească răsplata păcii veșnice” – se spune în continuarea telegramei semnată de papa Francisc.

În încheiere, Sfântul Părinte împarte binecuvântarea sa familiei și celor care împărtășesc profunda întristare pentru moartea cardinalului australian George Pell.

Și-a apărat onoarea și și-a demonstrat nevinovăția

De mai mult timp, cardinalul Pell suferea de probleme cardiace, în 2010 fiindu-i implantat un stimulator cardiac (pacemaker).

Prelatul s-a întors la Roma în septembrie 2020, la doi ani după ce a fost judecat în Australia, în urma unor acuzații de abuz sexual asupra unor minori, în anii ’90.

Cardinalul a ales să meargă în Australia pentru a fi judecat, pentru a-și apăra onoarea și a-și demonstra nevinovăția.

În aprilie 2020, Înalta Curte australiană l-a achitat pe cardinalul George Pell, care ispășea o condamnare la 6 ani de închisoare pentru presupuse abuzuri asupra minorilor. Cardinalul a stat în închisoare peste 400 de zile. Sentința Înaltei Curți a răsturnat decizia Curții de Apel, emisă în august 2019.  Prelatul catolic australian s-a declarat întotdeauna nevinovat, susținând că „temelia vindecării pe termen lung, este întotdeauna adevărul, cel care constituie și unica bază a justiției, pentru că, în fond, justiție înseamnă adevărul pentru toți”.

Hotărârea a fost salutată de Sfântul Scaun, care a afirmat într-o declarație că și-a pus întotdeauna încrederea în autoritatea judiciară australiană.

Experiența în închisoare

Înainte de achitarea sa, cardinalul Pell a stat 404 zile în celulele a două închisori de maximă securitate, din Melbourne și Barwon, din februarie până în iulie 2019. A fost o experiență dură, trăind o perioadă în izolare, despre care cardinalul a relatat detaliat într-o serie intitulată „Diario di prigionia” (Jurnal din închisoare), în care a vorbit despre întâlnirile sale cu alți prizonieri, despre vizitele și scrisorile pe care le-a primit, despre rugăciunea constantă și Preasfânta Euharistie care l-au însoțit în timpul detenției. „Experiența mea arată cât de mult ne ajută învățăturile Bisericii, cât de mult ne ajută să ne rugăm, să căutăm harul lui Dumnezeu”, a spus cardinalul într-un interviu acordat postului nostru de Radio, interviu în care a explicat, de asemenea, că a scris continuu în timpul detenției sale pentru că „am crezut că ar putea fi de ajutor pentru cei care se află în dificultate, pentru cei care trăiesc un moment de suferință, precum cel prin care am trecut eu. „Apoi”, a adăugat el, „m-am gândit că ținerea unui jurnal ar fi de interes din punct de vedere istoric, deoarece nu au fost mulți cardinali care au trăit experiența închisorii”.

Activitatea în Curia romană

Născut la Ballarat, în statul Victoria, în 1941, arhiepiscop emerit de Sydney și apoi de Melbourne, cardinalul fusese chemat de papa Francisc la 13 aprilie 2013 să facă parte din Consiliul cardinalilor pentru a studia un proiect de reformă și pentru a-l asista în guvernarea Bisericii. La 24 februarie 2014, acesta fusese numit prefect al Secretariatului pentru Economie, nou înființat, el renunțând la cele două sarcini în decembrie 2018 și, respectiv, în februarie 2019.

Cuvintele papei Francisc

Întors la Roma, cardinalul George Pell a fost primit de papa Francisc în Palatul Apostolic, la 12 octombrie 2021. Cu acea ocazie, papa Francisc i-a mulțumit cardinalului Pell pentru „mărturia” sa. Și în interviul acordat înainte de Crăciun postului de televiziune Mediaset, Suveranul Pontif a amintit munca depusă cu clarviziune de cardinalul australian în domeniul economic, subliniind că, din cauza unei calomnii –  cu referire la acuzațiile de abuzuri din Australia –  a trebuit să „se distanțeze de această misiune”. „Pell a fost cel care a schițat modalitatea de a continua (n.n. în domeniul finanțelor)” a spus Papa. „Este un mare om și îi datorăm foarte mult” – a mai spus pontiful.



Sursa:vaticannews.va.ro