Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 6
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

8 mai, Fericitul Ieremia Valahul

 
8 mai, Fericitul Ieremia Valahul
  • 08 Mai 2014
  • 4770
Biserica Catolică din România, atât cea de rit bizantin cât și cea de rit roman sau latin, sărbătorește anual la 8 mai comemorarea liturgică a Fericitului Ieremia Valahul, primul român ridicat la cinstea altarelor. Născut în 1556 într-un sat din Moldova, Ioan, fiul lui Stoica și al Margaretei, a ajuns la Napoli unde a intrat în Ordinul Fraților Franciscani Capucini luându-și numele de Ieremia. Om de profundă rugăciune, slujitor al bolnavilor și făcător de minuni, a murit în faimă de sfințenie pe 5 martie 1625. Procesul canonic de beatificare a început la numai șapte luni de la moarte.

Parcursul beatificării lui Ieremia Valahul poartă amprenta celor doi mari pontifi canonizați la 27 aprilie 2014: Sfântul Ioan al XXIII-lea sau ”Sfântul Ioan cel Bun”, care în 1959 a recunoscut prin decret pontifical virtuțile eroice ale smeritului nostru frate, și Sfântul Ioan Paul al II-lea, care pe 30 octombrie 1983 l-a proclamat ”Fericit” pe Ieremia Valahul sau Românul. Cu acea ocazie, Pontiful ”venit de departe”, cum se definea Ioan Paul al II-lea, a rostit pentru prima dată un discurs în limba română, lăsând astfel în memoria românilor un document sonor de excepțională importanță.

Ioan Paul al II-lea: "Al treilea fericit (declarat astăzi) este fratele capucin Ieremia Valahul, un fiu al României, acea nobilă naţiune care poartă în limbă şi în nume amprenta Romei. Declararea ca fericit a acestui slujitor fidel al Domnului, după trei secole de tăcere misterioasă este rezervată zilelor noastre marcate de o preocupare continuă, la nivel internaţional, pentru ecumenism şi solidaritate între popoare. Fericitul Ieremia Valahul, venind din România în Italia, a unit prin trăirea sa Orientul cu Occidentul, trasând o punte simbolică între popoare şi între Bisericile creştine.

"Adresându-mă vouă, românilor, în limba voastră, mă bucur că aţi cerut să fie aşezată în candelabru această făclie aprinsă. Voi aţi descoperit mesajul său şi v-aţi unit în jurul persoanei lui, care sintetizează şi exprimă tradiţia voastră creştină şi aspiraţiile voastre, istoria voastră bimilenară, aşa de bogată, cu atâtea valori de credinţă. Ieremia valahul este primul român care se ridică oficial la gloria altarelor. El, care în viaţa sa a realizat o sinteză armonioasă între patria naturală şi cea adoptivă, să contribuie, acum proclamat fericit, la promovarea păcii între naţiuni şi la unitatea creştinilor, arătând - cu exemplul - drumul principal, adică dragostea activă pentru fraţi".
(ASCULTĂ AICI: RealAudioMP3 )

De adăugat că în tradiția iconografică, Fericitul Ieremia Valahul este reprezentat în extaz în faţa imaginii Preacuratei. Se spune că „în capela în care se afla în rugăciune, a apărut Sfânta Fecioară, purtându-şi Fiul în braţe, şi care se revela umilului frate în toata splendoarea și frumuseţea ei. Era înveșmântată într-o mantie albă, presărată cu stele strălucitoare, mai strălucitoare decât soarele; cu toate acestea, ele nu-l orbeau pe evlaviosul nostru frate care, în genunchi, cu braţele deschise, învăluit de atâta lumină, începu să o privească cu deosebită veneraţie. Apoi cu o firească simplitate, îi spuse Sfintei Fecioare: „Stăpâna mea şi Maica lui Dumnezeu, Marie, tu eşti regină și nu porţi coroană pe cap?” Maria, zâmbind și strângându-şi cu dragoste Copilul la piept, i-a răspuns: ”Frate Ieremia, coroana mea este Fiul meu”.

Relicvele Fericitului Ieremia sunt venerate în prezent la Sanctuarul din Onești, în dieceza de Iași, aflat în Custodia Ordinului Fraților Franciscani Capucini din România.

În candelabrul Bisericii Catolice din România va fi aprinsă o nouă flacără la 17 mai a.c., când va avea loc la Iași beatificarea episcopului martir Anton Durcovici (1888-1951).



Sursa:ro.radiovaticana.va

Știri din aceeași categorie