Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Domnul vine în viața de zi cu zi, nu prin fapte ieșite din comun

 
Domnul vine în viața de zi cu zi, nu prin fapte ieșite din comun
  • 27 Noi 2022
  • 945

”Dumnezeu vine”. Duminică, 27 noiembrie 2022, papa Francisc a recitat rugăciunea ”Îngerul Domnului” împreună cu mii de romani și pelerini prezenți la amiază în Piața San Pietro. În prima duminică a Adventului, timp liturgic de pregătire la sărbătoarea Nașterii Domnului, papa a vorbit despre promisiunea Domnului că se va întoarce. Papa a salutat, printre alții, reprezentanții Comunității Românești.

Domnul vine, și această promisiune este temelia speranței noastre, dar nu El nu vine la noi prin fapte ieșite din comun, ci prin realitățile modeste ale vieții de zi cu zi: este, pe scurt, alocuțiunea papei Francisc de la rugăciunea ”Angelus” recitată duminică, 27 noiembrie 2022, împreună cu mii de romani și pelerini prezenți la amiază în Piața Sfântul Petru. La saluturile finale, papa a transmis apropierea sa față de inițiativele care atrag atenția la violențele comise asupra femeii și a salutat, printre altele, prezența reprezentanților Comunității românești.

Evanghelia Sfintei Liturghii proclamată în această duminică (Matei 24,37-44), a spus papa în alocuțiunea sa, ne face să ascultăm o frumoasă promisiune care ne introduce la timpul liturgic al Adventului: ”Domnul vostru va veni” (Mt 24,42). Acesta este, de fapt, fundamentul speranței noastre și ceea ce ne susține chiar și în momentele cele mai grele și dureroase ale vieții: ”Dumnezeu vine”. Nu trebuie să uităm niciodată această promisiune pentru că, a subliniat papa, ”Domnul vine, ne face o vizită, se face aproapele nostru și se va întoarce la sfârșitul timpurilor ca să ne primească în îmbrățișarea sa”. Desigur, în fața acestei promisiuni, este firesc a se întreba: ”Cum vine Domnul?” și ”Cum să-L recunoaștem și să-L primim?” Cele două întrebări au constituit, practic, firul unificator al meditației prezentată de papa Francisc în prima duminică a Adventului.

”Cum vine Domnul?”

Cât privește întrebarea ”Cum vine Domnul?”, pontiful a recunoscut că ”de multe ori am auzit că Domnul este prezent pe drumul nostru, că ne însoțește și ne vorbește. Dar, probabil, distrați cum suntem de atâtea lucruri, acest adevăr rămâne pentru noi doar unul teoretic sau ne închipuim că Domnul vine de o manieră eclatantă, poate printr-un semn miraculos. În schimb, Isus spune că va fi ca în zilele lui Noe (cf. v. 37). Ce se făcea în zilele lui Noe? Pur și simplu lucrurile normale și cotidiene ale vieții: mâncau și beau, se însurau și se măritau” (v. 38).
Papa Francisc: ”Să ținem cont de acest fapt: Dumnezeu se ascunde în situațiile cele mai obișnuite și normale ale vieții noastre. El nu vine în faptele extraordinare, ci în lucrurile de fiecare zi. Acolo, în munca noastră zilnică, într-o întâlnire întâmplătoare, pe chipul unei persoane care are nevoie, chiar atunci când înfruntăm zile care apar cenușii și monotone, chiar acolo este Domnul, care ne cheamă, ne vorbește și inspiră acțiunile noastre”.

”Cum să-L recunoaștem pe Domnul?”

Dacă acesta este felul în care Domnul vine în viața noastră, atunci e necesar a se întreba: ”Cum să-L recunoaștem și să-L primim pe Domnul?”. ”Trebuie să fim trezi, atenți, vigilenți”, a reluat papa, pentru că ”Isus ne avertizează: există pericolul de a nu ne da seama de venirea sa și de a fi nepregătiți pentru vizita sa”. Pontiful a amintit, în acest sens, celebra expresie a Sfântului Augustin: ”Timeo Dominum transeuntem et non redeuntem” (Sermo 88, 14.13) – ”Mă tem că Domnul trece și nu mai revine”. Tradus altfel, cuvintele episcopului din Hipona de odinioară ar spune următoarele: ”Mă tem că El trece și eu nu-L recunosc”. Într-adevăr, despre oamenii din timpul lui Noe, Isus spune că ei mâncau și beau și, evidențiază Mântuitorul, ”ei nu şi-au dat seama până când a venit potopul şi i-a luat pe toţi” (v. 39).
Papa Francisc: ”Să fim atenți la acest fapt: nu și-au dat seama de nimic. Erau luați cu lucrurile lor și nu și-au dat seama că stătea să vină potopul. Isus spune, într-adevăr, că atunci când va veni El doi vor fi pe câmp: unul va fi luat, iar celălalt va fi lăsat (v. 40). În ce sens, care este diferența? Pur și simplu în faptul că unul a fost vigilent, capabil să-și dea seama de prezența lui Dumnezeu în viața de fiecare zi, pe când celălalt era distrat, mergea mai departe ca de obicei și nu și-a dat seama de nimic”.

”În acest timp al Adventului”, a spus papa la finalul alocuțiunii, ”să ne lăsăm scuturați din amorțeală și să ne trezim din somn. Să încercăm a ne întreba: sunt conștient de ceea ce trăiesc, sunt atent, sunt treaz? Caut să recunosc prezența lui Dumnezeu în situațiile cotidiene sau sunt distrat și un pic luat de mersul lucrurilor? Dacă nu ne dăm seama astăzi de venirea sa, vom fi nepregătiți chiar și atunci când va veni la sfârșitul timpurilor. De aceea, să rămânem vigilenți! Să ne ajute Sfânta Fecioară, Femeia așteptării, care a știut să prindă trecerea lui Dumnezeu în smerita și nevăzuta viață de la Nazaret și l-a primit în sânul ei”.

Apel la dialog în Țara Sfântă

După rugăciunea ”Angelus”, papa a făcut un apel la pace și dialog în Țara Sfântă, unde atentatele și atacurile armate din ultimele zile conduc la o singură convingere: violența ucide viitorul.
Papa Francisc: ”Urmăresc cu îngrijorare creșterea violenței și a ciocnirilor care, de luni de zile, au loc în Statul Palestina și în Israel. Miercurea trecută, două atentate lașe la Ierusalim au rănit multe persoane și au ucis un tânăr israelian. În aceea zi, în timpul ciocnirilor armate de la Nablus, a murit un tânăr palestinian. Violența ucide viitorul, răpunând viața celor mai tineri și slăbind speranțele de pace. Să ne rugăm pentru acești tineri care au murit și pentru familiile lor, în speciale pentru mamele lor. Formulez urarea ca autoritățile israeliene și palestiniene să cultive mai mult dialogul, construind încrederea reciprocă, fără de care nu va exista niciodată o soluție de pace în Țara Sfântă”.

Un salut adresat Comunității românești

Pontiful și-a extins rugăciunea la victimele aluviunilor de pe insula italiană Ischia, l-a amintit pe bărbatul de origine germană Burkhard Scheffler, care trăia sub cerul liber în apropierea Pieței San Pietro și a murit zilele trecute de frig. Apoi, a transmis apropierea sa față de manifestările care atrag atenția la violențele comise asupra femeii în diferite contexte ale vieții, violențe folosite chiar ca ”armă de război”.

”Să nu obosim în a spune NU războiului, NU violenței, DA dialogului, DA păcii, în special pentru martirizatul poporul ucrainean”, alături de care, a remarcat papa, ieri am comemorat ”tragedia Holodomurului”.

Salutând, apoi, romanii și pelerinii prezenți, papa Francisc a menționat, printre altele, reprezentanții Comunității Românilor din Roma și din Peninsulă, și participanții la a VIII-a adunare a Forumului Internațional al Acțiunii Catolice.

La finalul rugăciunii ”Îngerul Domnului” din prima duminică a Adventului, papa Francisc a invocat binecuvântarea apostolică ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.



Sursa:vaticannews.va.ro