Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

VIDEO: Alocuțiunea PS Claudiu la Simpozionul de Teologie patristică de la Cluj-Napoca

 
VIDEO: Alocuțiunea PS Claudiu la Simpozionul de Teologie patristică de la Cluj-Napoca
  • 30 Sep 2022
  • 1360

Cred că aici, la Cluj-Napoca, unitatea are valente cu totul aparte” – Preasfinția Sa Claudiu în Aula Magna a Universității clujene Babeș-Bolyai

A început, la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Simpozionul de Teologie patristică: „The reception of St. Gregory of Nyssa in the Christian Traditions” (Receptarea Sfântului Grigorie de Nyssa în tradițiile creștine), eveniment organizat în perioada 29 septembrie – 1 octombrie 2022, de Centrul de Studii Patristice și Literatură Creștină Antică din cadrul UBB.

Redăm alocuțiunea Preasfinției Sale Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, rostită în cadrul deschiderii festive a acestui eveniment, care a avut loc joi, 29 septembrie 2022, la sediul central UBB din Cluj-Napoca. Au fost de față Ierarhii Bisericilor Ortodoxă, Romano-Catolică, Greco-Catolică și Reformată din zona Clujului, personalități din mediul universitar și cultural din țară și de peste hotare, oficialități locale.

Alocuțiunea PS Claudiu:

„Aș vrea să fac referință la timpul în care trăiește Sf. Grigorie de Nyssa, un timp al unității, un timp în care Biserica era una și aceasta ne spune mult despre felul în care noi trăim astăzi. Evenimentul la care participăm repune în discuție valoarea unității într-o altă formă decât cea la care ne gândim de obicei, fiindcă este o unitate la care Universitatea Babeș-Bolyai contribuie atât de mult, o unitate prin studiu, prin participarea, nu doar a sufletului, ci și a minții, a intelectului.

Felul în care cele patru Facultăți (nn. Facultatea de Teologie Ortodoxă, Facultatea de Teologie Romano-Catolică, Facultatea de Teologie Greco-Catolică și Facultatea de Teologie Reformată și Muzică), sunt puse împreună în această Universitate este deja grăitor. Dar, mai mult decât atât, felul în care Universitatea se propune ca un spațiu de dialog și de unitate, atât celor patru Facultăți cât și urbei, cetății, este ceva cu totul excepțional. Și cred că aici, la Cluj-Napoca, unitatea are valente cu totul aparte.

De aceea, aș dori să vă invit pe toți și în același timp să transform în rugăciune și în binecuvântare această dorință de a căuta căi prin care suntem parte cu adevărat a lumii în care trăim. E un moment important, fiindcă avem oaspeți importanți, dar totul trebuie să ne ajute să percepem această valoare a unității, a prieteniei – aș îndrăzni să spun, fiindcă, de multe ori discutăm despre lucruri înalte fără să ne cunoaștem.

Acest spațiu al Universității cred că este un spațiu binecuvântat, cu un rol extrem de important astăzi și cred că de multe ori un astfel de spațiu poate face mai mult decât putem noi într-un spațiu eclezial. Aici nu mai suntem nici ortodocși, nici romano-catolici, nici greco-catolici, nici reformați, nici laici fără o opțiune precisă a credinței, ci suntem oameni, parte a Familiei acestei lumi, care încercăm să aducem în fața celorlalți picături de lumină, de frumusețe, de adevăr, de unitate, izvorâte din Împărăția Cerurilor și încercăm să le sădim în inimile oamenilor de astăzi, în lumea în care trăim, pentru ca ele să răsară.

Cred din tot sufletul, și în acest sens ofer rugăciunea și binecuvântarea, ca momentul și evenimentul de astăzi să ne arate că sunt căi înspre unitate mult mai largi decât cele pe care le consideram până acum. Așa să ne ajute Bunul Dumnezeu!”



Sursa:eparhiaclujgherla.ro